Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του 20oύ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

Nymphomaniac Director's Cut του Λαρς Φον Τρίερ [Πρεμιέρες / Ιντεάλ, 19:30]

Εχετε πέντε ώρες και εικοσιπέντε λεπτά που δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Συγχαρητήρια, απόψε μπορείτε να τα περάσετε παρέα με το magnum opus του υπέροχου προβοκάτορα που ακούει στο όνομά Λαρς Φον Τρίερ και του οποίου η τελευταία ταινία προβάλλεται ολόκληρη, δίχως περικοπές, με τον τρόπο που την οραματίστηκε ο ίδιος. Η δική του εκδοχή της φιλοσοφίας του μπουντουάρ μπορεί να χρησιμοποιεί το σεξ ως δόλωμα και κινητήρια δύναμη, αλλά είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πρόσκληση για τις αισθήσεις και τα ένστικτα, μια συναρπαστική άσκηση για το μυαλό και τα συναισθήματα όπως κάθε ταινία του Τρίερ. Αυτή τη φορά απλώς, σε ενισχυμένη, μεγαλύτερη, πιο χορταστική δόση. Περισσότερα για το «Nymphomaniac Director's Cut»

01

Πέτρες στις Τσέπες μου (Rocks in my Pocket) της Σίγκνε Μπαουμάνε [Πανόραμα / Odeon Οπερα 1, 17:30]

Μια ταινία κινουμένων σχεδίων για την κατάθλιψη; Οχι αυτό που περιμένεις να δεις από ένα κινηματογραφικό είδος που μοιάζει στην πλειοψηφία του να απευθύνεται σε παιδιά. Η γεννημένη στην Λετονία Σίγκνε Μπαουμένε όμως, κάνει μέσα από την δική της ιστορία και την ιστορία της οικογένειάς της μια ταινία κινουμένων σχεδίων που δεν κρύβει το σκοτάδι κάτω από τα έντονα χρώματά της. Από την δεκαετία του 20 και μέχρι το σήμερα, το «Rocks in my Pocket» ακολουθεί μια διαδρομή που μπορεί να είναι προσωπική αλλά αφορά όλους και αποκαλύπτει με χιούμορ και συγκίνηση, μα κυρίως με αλήθεια το πρόσωπο μιας ασθένειας που ακόμη και σήμερα συνοδεύεται από την αίσθηση του ταμπού. Διαβάστε περισσότερα για το φιλμ

01

Στο Σκοτάδι («Blind») του Εσκίλ Βογκτ [Διεθνές Διαγωνιστικό / Δαναός 1, 20:00]

Η πρώτη μεγάλου μήκους του Νορβηγού σεναριογράφου σταθερού συνεργάτη του Γιοακίμ Τρίερ ακολουθεί την ιστορία μιας γυναίκας που έχοντας πρόσφατα χάσει την όρασή της, προσπαθεί να βρει τον δρόμο της σε μια καινούρια καθημερινότητα. Μόνη στο σπίτι έχει την αίσθηση πως ο άντρας της είναι εκεί και την παρακολουθεί στην διάρκεια της ημέρας, ενώ την ίδια στιγμή εκείνη «παρακολουθεί» την διστακτική ερωτική ιστορία που γεννιέται ανάμεσα σε δύο γειτονές της. Φωτογραφημένη εξαιρετικά από τον Θύμιο Μπακατάκη, η ταινία του Βογκτ είναι περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο ένας στοχασμός πάνω στις αισθήσεις και την μοναξιά, αλλά και την ίδια την διαδικασία της αφήγησης και της εφεύρεσης της πραγματικότητας μέσα από αυτή.

01

Heaven Adores You: Μια Ταινία για τον Έλιοτ Σμιθ του Νίκολας Ρόσι [Μουσική και φιλμ: Διαγωνιστικό / Δαναός 2, 18:00]

Συγκινητικό και διαπεραστικό, αυτό το πορτρέτο του σπουδαίου μουσικού που πέθανε το 2004 σε ηλικία μόλις 34 ετών, έχοντας προλάβει να αφήσει πίσω του μια σπουδαία μουσική κληρονομιά που συνεχίζει να κερδίζει καινούριους θαυμαστές. Το φιλμ του Ρόσι σκιαγραφεί τον μουσικό και τον άνθρωπο μέσα από αρχειακό υλικό και μια σειρά από συνεντεύξεις με φίλους και συνεργάτες, με ανθρώπους που τον ήξεραν καλά, για να ανακαλύψει στην πραγματικότητα πως ο αληθινός Ελιοτ Σμιθ παρέμενε ένα μυστήριο ακόμη και για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Και από την άλλη, πως όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις γι αυτόν, είναι εκεί, στην μουσική του.

01

Πανδημία του Δημήτρη Πιατά [Πρεμιέρες / Odeon Οπερα 1, 19:30]

Η πρώτη μεγάλου μήκους του Δημήτρη Πιατά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη είναι μια μαύρη κωμωδία για την Ελλάδα της κρίσης: Με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ελεγχόμενα από οικονομικούς παράγοντες, τη στιγμή που η χώρα οδηγείται στον απόλυτο οικονομικό μαρασμό, ένας ιός σαρώνει τους κατοίκους της, υπό την επήρεια του οποίου ο ασθενής παύει να έχει την αντίληψη του περιβάλλοντός του κι απλά χαμογελά. Σε ένα τοπίο που μαστίζεται από την ανεργία, το οικονομικό έγκλημα, τις συμμορίες που λυμαίνονται την χώρα κι όπου τα συσσίτια φαγητού και οι άστεγοι είναι συνηθισμένα φαινόμενα, μια τηλεοπτική περσόνα θα βρεθεί καλεσμένος σε μια εκπομπή με σκοπό τον διασυρμό του. Δεν είμαστε σίγουροι αν φιλμ του Δημήτρη Πιατά, γυρισμένο εντελώς ανεξάρτητα και με εθελοντική συμμετοχή των συντελεστών του, πηγαίνει πέρα από τα όσα (ελαφρώς προφανή) περιγράφει η ιστορία του, αλλά κινεί αναμφίβολα την περιέργεια.

01 Καρκαλού

Καρκαλού / Μπαλαμός / Coatti του Σταύρου Τορνέ

Τρεις από τις ταινίες του αφιερώματος στον Σταύρο Τορνέ προβάλλονται σήμερα σε επανάληψη σε μια από τις σπάνιες ευκαιρίες να δείτε στην μεγάλη οθόνη το έργο ενός ακατάτακτου, ξεχωριστού δημιουργού. Ποιητικός μα και μινιμαλιστικός, λυρικός και αλλόκοτος, ο κόσμος των ταινιών του Τορνέ υπάρχει σε μια φασματική ζώνη που χωρά τον κόσμο του μύθου και την πραγματικότητα, σε έναν συνδυασμό που χωρά μόνο σε εικόνες και ιδέες μα όχι σε λέξεις. Ταινίες «δρόμου» και οι τρεις με τον δικό τους τρόπο, από από την ελληνική επαρχία με ένα φέρετρο στο πορτ μπαγκάζ ενός ταξί στην «Καρκαλού», στα παζάρια της Θεσσαλίας στον «Μπαλαμό» και στην Ιταλία στο «Coatti», μας ξεναγούν κυρίως στο σύμπαν του. Και η περιπλάνηση είναι συχνά απλά μαγική. [Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα για τις ώρες προβολών]

01

Polyester του Τζον Γουότερς [Ειδικές Προβολές / Odeon Οπερα 1, 22:00]

Μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή στην συνεργασία του Τζον Γουότερς με την Ντιβάιν, αλλά αυτή η ιστορία μιας καταπιεσμένης νοικοκυράς που βλέπει την οικογένειά της να πηγαίνει κατά διαβόλου δεν παύει να είναι χαριτωμένη με τον τρόπο του Γουότερς. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη προβολή μοναδική όμως, είναι ότι η ταινία θα προβληθεί όπως την οραματίστηκε ο δημιουργό της, με το σύστημα Odorama: με κάρτες ξύστε και μυρίστε τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε όταν η οθόνη σαν καλεί, γεμίζοντας την αίθουσα με οσμές. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε: όχι πάντα ευχάριστες.

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: