Φεστιβάλ / Βραβεία

Οδηγός Επιβίωσης για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Τα διαγωνιστικά προγράμματα, τα αφιερώματα, οι εκπλήξεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Οδηγός Επιβίωσης για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας

Από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, οι 23ες Νύχτες Πρεμιέρας γίνονται ξανά το κινηματογραφικό γεγονός της επιστροφής στην πόλη με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που απλώνεται στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, στο Ιντεάλ, στην Οπερα 1 & 2, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής.

Δείτε εδώ το ωρόλόγιο πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Νύχτες Πρεμιέρας


Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Iντεάλ, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ava 607 Ava

10 ταινίες για μια Χρυσή Αθηνά

Το διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κρύβει φέτος μέσα του μερικές σπουδαίες ταινίες απ' όλον τον κόσμο. Το «Ava» της Λέα Μισιούς που ξεχώρισε από την Εβδομάδα Κριτικής του 70ού Φεστιβάλ Καννών, το «My Happy Family» από τη Γεωργία, το «Sicilian Ghost Story» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα, το «The Rider» της Κλόε Ζάο που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, το «Beach Rats» της Ελίζα Χίτμαν με βραβείο σκηνοθεσίας στο Σάντανς και άλλοι πέντε τίτλοι που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ.

Nico 1988 607 Nico, 1988

Prick Up Your Ears - To μουσικό τμήμα του Φεστιβάλ

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα «ακούμε» τους Tangerine Dream στο «Revolution of Sound» της Μαργκαρέτε Κρόιτζερ , τους Sound στο «Walking in the Opposite Direction» του Μαρκ Γουόλτμαν, τον Αινταν Μόφατ των Arab Strap και την 79χρονη τραγουδίστρια της φολκ Σίλα Στιούαρτ στο «Where You 're Meant to Be» του Πολ Φέγκαν, τα ωραιότερα συγκροτήματα της σκοτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s στο «Lost in France» του Νίαλ ΜακΚαν, τη θρυλική Τσαβέλα Βάργκας στο «Chavela» των Chavela Κάθριν Γκουντ και Νταρέσα Κίι, μερικά από τα ωραίοτερα soundtracks όλων των εποχών στο «Score: A Film Music Documentary» του Ματ Σρέιντερ, τον Τζον Κολτρέιν που αγαπάμε στο «Chasing Trane: The John Coltrane Documentary» του Τζον Σάινφελντ και το φάντασμα του Ελβις που παραμένει ζωντανό κατά μήκος της Αμερικής στο «Promised Land» του Γιουτζίν Τζαρέκι. Εκτός Διαγωνιστικού «ακούμε» Τζο Κόκερ στο «Joe Cocker: Mad Dog With Soul» του Τζον Εντιγκτον, Γουίτνι Χιούστον στο «Whitney: Can I Be Me» των Νικ Μπρούμφιλντ και Ρούντι Ντολεζάι και Νίκο στο βραβευμένο πριν λίγες μέρες στη Βενετία «Nico, 1988» της Σουζάνα Σικιαρέλι.

Claire Denis 607

Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου

Το πλήρες αφιέρωμα στο έργο της σπουδαίας Γαλλίδας δημιουργού που δεν έτυχε παρά ελάχιστων εξαιρέσεων κανονικής διανομής στην Ελλάδα, συμπίπτει φέτος με την έξοδο του «Η Λιακάδα Μέσα μου», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Οι δώδεκα μεγάλου μήκους ταινίες ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη ένα ιδιοσυγκρασιακό σύμπαν φτιαγμένο από επιθυμίες, μαύρο χιούμορ και εξάρσεις βίας, συχνά υπό τους ήχους της υπέροχης μουσικής των Tindersticks σε μερικά από τα ωραιότερα soundtracks των τελευταίων χρόνων. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το αφιέρωμα στο έργο της Κλερ Ντενί.

Donnie Darko 607

Donnie Darko - 15 χρόνια μετά

Η θρυλική ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι επιστρέφει αποκατεστημένη ψηφιακά με αφορμή τα 15 χρόνια από την πρώτη της έξοδο στις αίθουσες. Σε μια προβολή που θα επιβεβαιώσει το cult status ενός φιλμ που μοιράζεται από γενιά σε γενιά σαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Από τα εύκολα sold - out των φετινών Νυχτών, οπότε το νου σας!

La Chasse Au Lion d' Arc

Νύχτες Πρεμιέρας σε Ethnofest διάθεση

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του καταξιωμένου ανθρωπολόγου και σημαντικού εκπροσώπου του εθνογραφικού κινηματογράφου, Ζαν Ρους, oι Νύχτες Πρεμιέρας συνεργάζονται με το Ethnofest για την προβολή της ταινίας «Κυνηγοί του Λιονταριού με το Τόξο» («La Chasse au lion à l'arc») του 1965. Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολούθησε τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες, ενώ ο δημιουργός κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα. Η ταινία θα προβληθεί σε αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια.

Μικρού Μήκους Νύχτες

Greek Nights

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Νύχτες Πρεμιέρας βλέπουν ελληνικό σινεμά. Μικρού μήκους στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους που φέτος μετρούν 44 συμμετοχές αλλά και πρεμιέρες ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους όπως το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που φιλοτεχνεί το πορτρέτο του Κωνσταντίνου Τζούμα, παρουσία του ξεχωριστού πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη. Στο ίδιο πλαίσιο και η βραδιά της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με τα τρέιλερ των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν στις αίθουσες τη σεζόν 2017-2018.

My Entire Highschool My Entire Highschool Sinking Into the Sea

Νύχτες Πρεμιέρας + Animasyros x2

To 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας συνεργάζεται με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros για δύο ξεχωριστές προβολές. Η πρώτη που θα γίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι το «ΒLU», ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό εγχείρημα, που συστήνει συνήθειες και ιδέες Ιταλών και Ελλήνων δημιουργών μέσα από το πρίσμα του animation και των ψηφιακών τεχνών με έντεκα μικρού μήκους ταινίες και masterclass. Η δεύτερη που θα γίνει στο Odeon Opera είναι μια κοινή προβολή που θα γίνει σε Αθήνα και Σύρο της ταινίας «My Entire Highschool Sinking Into the Sea» σε σκηνοθεσία Ντας Σο που αφηγείται την ιστορία ενός σχολείου που μετά από ένα ισχυρό σεισμό ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις φωνές των Σούζαν Σάραντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τζον Κάμερον Μίτσελ και άλλων.

John Huston

Αφιέρωμα στον Τζον Χιούστον

Οι «Beautiful Losers» της φιλμογραφίας του Τζον Χιούστον φιλοξενούνται σε ένα αφιέρωμα που δεν εξαντλεί φυσικά τη μεγάλη φιλμογραφία του μεγάλου Αμερικάνου σκηνοθέτη, αλλά συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο αξέχαστους ήρωές του. Από το «Γεράκι της Μάλτας» μέχρι τους «Δουβλινέζους», το «Wise Blood» και το «Moby Dick» και φυσικά τους «Αταίριαστους» και την «Τιμή των Πρίτζι» σε ως επί το πλείστον ψηφιακές αποκατεστημένες κόπιες.

The Florida Project 607 The Florida Project

Πρεμιέρες όνομα και πράγμα

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό στις Νύχτες Πρεμιέρας. Ανάμεσά τους, το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό, το μεγάλο οσκαρικό χαρτί «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, το «Foxtrot» του Σαμουέλ Μαόζ με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας πριν λίγες μέρες, το «Wonderstruck» του Τοντ Χέινς που είναι και το επίσημο άνοιγμα του Φεστιβάλ, το «Μια Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο με το Βραβείο Σεναρίου στο Βερολίνο, το «Αυτό» σε μια μεταμεσονύκτια προβολή που θα σας κάνει να ουρλιάξετε από χαρά, το αριστουργηματικό «The Florida Project» του Σον Μπέικερ, το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ, το «Happy End» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ και το «The Other Side of Hope» του Ακι Καουρισμάκι που είναι και η ταινία λήξης.

Freaks 607 Freaks

Αφιέρωμα: Σινεμά και Αναπηρία

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα διεξάγεται παράλληλα με τις Νύχτες Πρεμιέρας μια σειρά προβολών ειδικά διαμορφωμένων για άτομα με αναπηρία. Από τις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουν το «Αριστερό Μου Πόδι» του Τζιμ Σέρινταν με την ερμηνεία που χάρισε το Οσκαρ στον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το «Freaks» του Τοντ Μπράουνινγκ, το «Θαύμα της Ανι Σάλιβαν» του Αρθουρ Πεν από το 1962, το «Θέση 35» του Ερίκ Καραβακά και η επετειακή προβολή του «Ο Αγώνας των Τυφλών» της Μαίρης Χατζημιχάλη - Παπαλιού από το 1977.


Νύχτες Πρεμιέρας

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Πληροφορίες και Τιμές εισιτηρίων

  • € 5: Η πρώτη απογευματινή προβολή (ώρα έναρξης έως 18:55)
  • € 6: Οι υπόλοιπες προβολές
  • Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα www.viva.gr και από τα φυσικά σημεία πώλησης: Κινηματογράφοι ΔΑΝΑΟΣ, ΟΠΕΡΑ, ΙΝΤΕΑΛ, καθώς και από το συνεργαζόμενο δίκτυο καταστημάτων Viva.gr.
  • Οι κάτοχοι κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν προσκλήσεις (μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου αριθμού) για τις προβολές του Φεστιβάλ τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50, Μετρό Πανεπιστήμιου), από τις 11:00 έως τις 18:00.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Iντεάλ, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.