Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Στο «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους

στα 10

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος των ελληνικών ταινίων μικρού μήκους του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Στο «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους
Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Η φετινή κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος των ελληνικών ταινίων μικρού μήκους του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας αποτελούνταν από τους Πρόεδρο Χρήστο Καρακέπελη (σκηνοθέτη), Λευτέρη Αδαμίδη (κριτικός κινηματογράφου / διανομέας), Μαργαρίτα Μαντά (σκηνοθέτη), Κλαούντιο Μπολιβάρ (διευθυντή φωτογραφία) και Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιό) ανακοίνωσε τα βραβεία της, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε 46 ταινίες που διαγωνίστηκαν.

Τα μεγάλα βραβεία κατέληξαν στο «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη ως καλύτερη ταινία, με δεύτερη στη σειρά την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

Το «Limbo» είχε κάνει την πρεμιέρα του στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η «Αλεπού» στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Λοκάρνο όπου και βραβεύθηκε, ενώ από τους υπόλοιπους νικητές ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα που κέρδισε το καλύτερο σενάριο ήταν ο μεγάλος νικητής του 39ου Φεστιβάλ Δράμας πριν λίγες ημέρες, ενώ και η ταινία «Helga ar I Lund» της Θέλγιας Πετράκη που εδώ διακρίθηκε για την ερμηνεία της Ελενας Τοπαλίδου είχε κερδίσει στη Δράμα το βραβείο Σχεδιασμού Ηχου.

αλεπού 607 Αλεπού της Ζακλιν Λέντζου

Διαβάστε αυτούσιο το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής και τα βραβεία:

Η κριτική επιτροπή είδε και αξιολόγησε με σεβασμό τις 46 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν και εκ μέρους του φεστιβάλ ευχαριστεί τους δημιουργούς τους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη διόργανωση.

Και στις 46 ταινίες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το υψηλό επίπεδο παραγωγής και τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, πέρα από αυτό εκτείνεται το μεγάλο πεδίο της καλλιτεχνικής κατάθεσης που αποτέλεσε τελικά και το κριτήριό μας για την απονομή των βραβείων. Η «γραφή» κάποιων δημιουργών, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, στην υποκριτική, στο φως , η συγκρότηση τελικά μιας αισθητικής γλώσσας είναι τα υλικά που ξεχώρισαν τις ταινίες και τους συντελεστές που θα βραβεύσουμε απόψε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα βραβεία καθρεφτίζουν ένα σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού σινεμά, ικανό να συνομιλήσει με το ελληνικό και διεθνές κοινό, με μια γλώσσα θαρραλέα προσωπική και καθαρά κινηματογραφική.

limbo 607 Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Η απονομή των Βραβείων στους νικητές θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην Τελετή Λήξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στον κινηματογράφο Ιντεάλ στις 20:30, ενώ θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν.

Διαβάστε ακόμη: