Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Σίγουρο sold-out για το «Evolution» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

στα 10

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της ταινία, η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς επιστρέφει στο σινεμά με το «Evolution», μια ακόμη αλλόκοτα πανέμορφη σπουδή πάνω στην ενηλικίωση.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Σίγουρο sold-out για το «Evolution» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

Στην πρώτη ταινία της, το «Innocence» του 2004, η σύγυζος και μόνιμη συνεργάστης του Γκασπάρ Νοέ, Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς είχε σαν κεντρικούς χαρακτήρες τα κορίτσια ενός μυστηριώδους οικοτροφείου που έπαιρναν μυστηριώδη μαθήματα για την ενήλικη ζωή με τις νέες μαθήτριες έφταναν στο σχολείο μέσα σε φέρετρα. Κατά κάποιο τρόπο το «Evolution» μοιάζει να αποτελεί κάποιου είδους συνέχεια εκείνης της ταινίας, αφού διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο νησί στο οποίο κατοικούν μόνο γυναίκες κι ανήλικα αγόρια, ασθενείς σε ένα παράξενο νοσοκομείο στο οποίο δέχονται μια σειρά από θεραπείες.

Οταν ο Νικόλά θα αρχίσει να υποπτεύεται ότι η μητέρα του του λέει ψέματα για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, θα ανακαλύψει τι ακριβώς κάνουν οι γυναίκες μεταξύ τους το βράδυ στην παραλία, κι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορεί να ξυπνήσει θα αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του.

Διαβάστε ακόμη: Viva Νύχτες Πρεμιέρας! (Επιτέλους) Ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Evolution 607

Evolution 607

Οπως αναφέρει η ίδια η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, η ιστορία ξεκίνησε από μια αίσθηση και μαζί από μνήμες της δικής της παιδικής ηλικίας.

«Το πρότζεκτ ξεκίνησε όλο, όχι από μια ιστορία, αλλά περισσότερο από μία αίσθηση - από μια κατάσταση, συναισθήματα, εικόνες. Οπότε προσπάθησα να χτίσω μια αφήγηση που θα επέτρεπε σε αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα να εκφραστούν. Ειναι αστείο γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι η ταινία είναι σε στιγμές παράξενη και περίεργη. Στην πραγματικότητα είναι εμπνευσμένη από ένα απλό πράγμα: το φόβο που έχουν τα παιδιά. Οταν ήμουν 10 ετών, πήγα για πρώτη φορά στο νοσοκομείο για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδος. Ειχα γύρω μου μια σειρά ενηλικών να αγγίζουν το σώμα μου. Θα με άνοιγαν. Ολα ήταν φυσιολογικά, αλλά είχα την αίσθηση ότι υπήρχε και κάτι σεξουαλικό με κάποιο πρωτόγονο τρόπο».

Evolution 607 evolution 607 evolution 607

Το «Evolution» κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Φωτογραφίας (για τον Βέλγο Μανουέλ Ντακός) στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2015 και θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας σε μια από αυτές τις προβολές που αναμένονται ως σίγουρα sold-out.


Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμίερας διεξάγεται φέτος από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016 στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναό 1 και Δαναό 2, Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Περισσότερες Νύχτες Πρεμιέρας 2016

Evolution 607