Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς το Φεστιβάλ μπαίνει στο τελευταίο του τριήμερο.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

How to Win At Checkers (Every Time) 607

Πώς να Μη Βγαίνεις (Ποτέ) Χαμένος (How to Win at Checkers (Every Time)) του Τζος Κιμ / Στις 18.00 στο Δαναό 1

Μπανγκόκ. Μετά το θάνατο των γονιών του, ο 11χρονος Όουτ μετακομίζει μαζί με τη μικρή αδερφή και τον μεγάλο αδερφό του στο σπίτι της θείας τους. Κι ενώ ο τελευταίος, εργαζόμενος σε ένα μπαρ που μισθοδοτεί άντρες συνοδούς, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη σχέση του με ένα πλουσιόπαιδο, ο μικρός, στην προσπάθειά του να τον γλιτώσει από την υποχρεωτική στράτευση, κλέβει λεφτά και μπλέκει με την τοπική μαφία. Δράμα ενηλικίωσης στη σύγχρονη Ταϊλάνδη. Επίσημη συμμετοχή στο Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

The Black Panthers: Vanguard of the Revolution 607

Μαύροι Πάνθηρες: Μαχητές της Επανάστασης (The Black Panthers: Vanguard of the Revolution) / Στις 18.00 στο Odeon Οπερα 1

Η μαύρη κοινότητα τους αγκάλιασε ως το σημαντικότερο κίνημα ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα. Οι αμερικανικές Αρχές τους θεώρησαν επικίνδυνους και επιχείρησαν την εξάρθρωσή τους. Οι μυστικές υπηρεσίες διέταξαν την εξολόθρευσή τους. Και περίπου πέντε δεκαετίες μετά την ίδρυση τους, ένα ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την αλήθεια πίσω από την εκρηκτική δράση, την σύνθετη ιδεολογία και την κεφαλαιώδους σημασίας κληρονομιά των Μαύρων Πανθήρων.

You Are Ugly Too 607

Είσαι Kαι Ασχημος (You Are Ugly Too) του Μαρκ Νούναν (2015) / Στις 19.00 στο Ιντεάλ

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό κάπου στην Ιρλανδική επαρχία, η μικρή Στέισι μετακομίζει με τον θείο της ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της. Ο θείος της ο Γουίλ, κατεξοχήν ρεμάλι με χρυσή καρδιά, κατάδικος που μόλις έχει βγει από τη φυλακή για να σταθεί στο πλευρό της ανιψιάς του, ερμηνεύεται υπέροχα από τον Ειντεν Γκίλεν, δηλαδή τον Λιτλφίνγκερ του «Game of Thrones». Η Στέισι κι ο θείος Γουίλ αρχίζουν διστακτικά να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από διαδοχικά απροσδόκητα, επεισοδιακά συμβάντα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις σκιές του παρελθόντος. Από τις πιο τρυφερές, διασκεδαστικές και εμπνευστικές ιστορίες της χρονιάς. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Παρασκήνιο - Αλίκη Βουγιουκλάκη 607

Αφιέρωμα στο Παρασκήνιο: «Κορνήλιος Καστοριάδης», «Αλίκη Βουγιουκλάκη» / Στις 20.15 στο Odeon Οπερα 1

Δύο από τα πιο θρυλικά επεισόδια του «Παρασκηνίου», αφιερωμένα στον Κορνήλιο Καστοριάδη (σε σκηνοθεσία του Τάκη Χατζόπουλου) και στην Αλίκη Βουγιουκλάκη (σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη), κλείνουν το αφιέρωμα στην τηλεοπτική εκπομπή που έγραψε τη δική της ιστορία στην πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας και που εν μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανακοίνωσε και το οριστικό τέλος της. Το επεισόδιο που τιτλοφορείται «Αλίκη Βουγιουκλάκη» ήταν το δεύτερο της σειράς, γυρισμένο το 1976, και προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Οι θεατές του Φεστιβάλ θα το δουν στην ολοκληρωμένη του μορφή, ενώ πριν από τα επεισόδια θα προηγηθεί τιμητική βράβευση των ιθυνόντων του «Παρασκηνίου», Τάκη Χατζόπουλου και Λάκη Παπαστάθη.

sarah records 607

Ο Μυστικός μου Κόσμος: Η Ιστορία της Sarah Records (My Secret World: The Story of Sarah Records) της Λούσι Ντόουκινς (2014) / Στις 20.30 στο Odeon Οπερα 2

«Η δεύτερη σημαντικότερη ανεξάρτητη εταιρία που υπήρξε ποτέ.» Ετσι ανακήρυξε το περιοδικό ΝΜΕ τη Sarah Records, της οποίας η κληρονομιά μετριέται σε αναρίθμητους θαυμαστές, υπέροχα τραγούδια και μια φλογερά ρομαντική δισκογραφία. Τώρα, οι ήχοι, τα σινγκλάκια και οι βασικοί πρωταγωνιστές της φίρμας ξαναζωντανεύουν σε μια ταινία που σκορπάει μόνο χαμόγελα. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος.

Sleeping Giant 607

Κοιμώμενος Γίγαντας (Sleeping Giant) του Αντριου Τσιβιντίνο (2015) / Στις 20.30 στο Δαναός 2

Ο Aνταμ περνά μάλλον αδιάφορα τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους γονείς του, με φόντο την πλούσια φύση του Οντάριο. Τη ρουτίνα θα σπάσει η γνωριμία με τον Ράιλι και τον Νέιτ, δύο ξαδέρφια που περνούν τον καιρό τους ανάμεσα στην κραιπάλη και τις παράτολμες βουτιές από πανύψηλα βράχια στα νερά της λίμνης Σουπίριορ. Ωστόσο, η αποκάλυψη ενός οδυνηρού οικογενειακού μυστικού θα οδηγήσει τον Aνταμ και τους νέους του φίλους σε γεγονότα που, στη δίνη της εφηβικής ηλικίας, καταλήγουν να είναι χωρίς επιστροφή. O Καναδός Αντριου Τσιβιντίνο «μεγαλώνει» το ομώνυμο μικρού μήκους φιλμ του για να παραδώσει μια ιστορία ενηλικίωσης από αυτές που σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια με τρόπο κινηματογραφικό.

The Jam 607

The Jam: About the Young Idea του Μπομπ Σμίτον (2015) / Στις 21.00 στο Ιντεάλ

Η ιστορία των θρυλικών The Jam όπως οι ίδιοι, αλλά και οι θαυμαστές τους, επώνυμοι και ανώνυμοι, επιλέγουν να μας την πουν. Με νέες συνεντεύξεις από τα μέλη του γκρουπ και πλούσιο αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τον τρόπο που το συγκρότημα σχηματίστηκε και τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε μέσα στο ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό σκηνικό της Βρετανίας παρά τη σύντομη (1975-1982) και, πάντως, παραγωγικότατη (έξι άλμπουμ και δεκαεπτά σίνγκλς) πορεία του. Μαζί ξανά, λοιπόν, οι Πολ Γουέλερ, Ρικ Μπάκλερ, και Μπρους Φόξτον για να μας ταξιδέψουν στο κοινό τους παρελθόν, αναβιώνοντας την πορεία μιας μπάντας που επηρέασε όσο λίγες τη βρετανική μουσική σκηνή.

Bridgend 607

Bridgend του Γιέπε Ρόντα (2015) / Στις 22.30 στο Δαναός 2

Στο Μπρίντζεντ της Ουαλίας, η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη τα νεαρά μέλη της να οδηγούνται το ένα μετά το άλλο στην αυτοκτονία. Εκεί φτάνει ο Ντέιβ, επιθεωρητής της αστυνομίας, γυρεύοντας απαντήσεις για αυτή την ανεξήγητα κλιμακούμενη τραγωδία. Τον ακολουθεί η κόρη του, Σάρα, η οποία σύντομα θα ενσωματωθεί στην παρέα των συνομηλίκων της περιοχής. Οι τελευταίοι, ωστόσο, έχουν αναπτύξει ένα περίεργο τελετουργικό προκειμένου να τιμούν τη μνήμη των αυτόχειρων φίλων τους... Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του στον χώρο της μυθοπλασίας, ο Γιέπε Ρόντε ανασυστήνει το αποτρόπαιο πέπλο μυστηρίου που εξακολουθεί να καλύπτει τη ομώνυμη ουαλική κωμόπολη, όπου από το 2007 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 79 αυτοκτονίες σε μια ταινία φτιαγμένη με τους κανόνες ενός μεταφυσικού θρίλερ απόλυτου ρεαλισμού.

54: The Director's Cut 607

54: The Director's Cut του Μαρκ Κρίστοφερ (1998) / Στις 22.45 στο Ιντεάλ

Ο Σέιν, ένας άσημος νεαρός από το Νιού Τζέρσι, μεγαλοπιάνεται καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη του Στιβ Ρούπελ, του εκκεντρικού ιδιοκτήτη του Στούντιο 54. Η καταξίωσή του ωστόσο στον ακριβοθώρητο, ηδονικό, γεμάτο χρήμα, γκλάμουρ και γκλίτερ κόσμο του διαβόητου νεοϋορκέζικου κλαμπ, δεν έρχεται χωρίς επιπτώσεις στις σχέσεις με τους γύρω του, με τον ίδιο να ακολουθεί με σπασμένα φρένα το ψυχοσυναισθηματικό ντεκαντάνς ενός ντελιριακού μικρόκοσμου που αυτολατρεύεται μέχρις σημείου αυτοκαταστροφής. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την προβολή του, το «θρυλικό» φιλμ του Μαρκ Κρίστοφερ αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο και την ταινία που θα ήθελε να είναι με έξτρα (κομμένο) υλικό που μπαίνει πιο βαθιά στην εμπειρία μιας εποχής όπου όλα ήταν... ντίσκο!

The Hallow 607

Μην Πας Μόνος σου στο Δάσος (The Hallow) του Κόριν Χάρντι / Στις 00.30 στο Odeon Οπερα 1

Σιωπηλά δυσλειτουργική οικογένεια μετακομίζει στην Ιρλανδία σε σπίτι στο δάσος παρά τις προειδοποιήσεις των ντόπιων. Φυσικά, ως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ασέβειας στο σινεμά τρόμου, εκείνοι που καταπατούν πρόκειται να βρουν τον μπελά τους, καθώς η οικογένεια ξυπνά κάθε λογής δαιμονική παρουσία κρύβεται στο τριγύρω -σαφέστατα στοιχειωμένο- δάσος. Εντυπωσιακό ντεμπούτο που διασχίζει όλη τη σινεφίλ ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου για να οδηγήσει στο αποκορύφωμα του φινάλε - εκεί όπου θα ευχόσουν να μην είχες βρεθεί ποτέ μόνος σου στο... δάσος.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015