Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι 20ές Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με «Ιστορίες για Αγρίους»!

στα 10

Με μια αναπάντεχη, εκκεντρική, σουρεαλιστική και ξέφρενη κωμωδία για τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης ανοίγει αυλαία το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφου της Αθήνας

Flix Team
Οι 20ές Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με «Ιστορίες για Αγρίους»!

Σε μία ορεινή διαδρομή στην έρημη επαρχία, ένα άντρας με σπορ αυτοκίνητο προσπερνάει έναν άλλον που του έκλεινε το δρόμο με το σαραβαλάκι του, κατεβάζει το παράθυρο και ορθώνει το μεσαίο του δάχτυλο. Μόνο που 2 χιλιόμετρα μετά μένει από λάστιχο και η αιματοβαμμένη αναμέτρηση των ανδρικών εγωισμών είναι αναπόφευκτη και ακραία. Μία κοπέλα που δουλεύει σε diner της εθνικής οδού καλείται να σερβίρει τον άντρα που σκότωσε τον πατέρα της και της σημάδεψε την παιδική της ηλικία. Βοηθάει το ότι η μαγείρισσα είχε κάνει φυλακή και τις βάζει ιδέες. Ενας ειδικός στα εκρηκτικά αγανακτισμένος πολίτης παίρνει εκδίκηση απέναντι στη διεφθερμένη γραφειοκρατία του κράτους και της τροχαίας που κλέβουν τον κόσμο. Ο πλούσιος γιος μίας οικογένειας διαπράττει ένα έγκλημα, γονείς και μεγαλοδικηγόροι δουλεύουν για να τον ξελασπώσουν μετά από σουρεαλιστικές διαπραγματεύσεις με χρηματιζόμενους δημόσιους λειτουργούς. Μία νύφη μαθαίνει, στη δεξίωση του γάμου της, ότι ο γαμπρός την απατά και η ερωμένη του κάθεται στο τραπέζι 8. Ενας πιλότος γεμίζει την... τελευταία πτήση του με τους ανθρώπους που τον πλήγωσαν από τότε που ήταν μικρός.

Ο Αργεντινός Νταμιάν Σιφρόν γράφει και σκηνοθετεί μία κατάμαυρα απολαυστική, μακάβρια αστεία, πικρά feelgood κωμωδία. Τραβώντας το χιούμορ σε σουρεαλιστικά άκρα ακολουθεί την «what if?» υπόθεση του «κι αν μπορούσαμε να κάνουμε όσα πραγματικά σκεφτόμαστε;». Αν οι άνθρωποι αντιδρούσαν με ειλικρίνεια, έπαιρναν εκδίκηση για όλες τις αδικίες γύρω τους, άφηναν τα ποταπά ένστικτα τους ελεύθερα, αλογόκριτα; Τι «άγριες ιστορίες» («Relatos Salvajes» / «Wild Tales») θα είχαν να μας διηγηθούν; Πόσο απολαυστικό είναι να τις βλέπεις να νικούν (έστω στην μεγάλη οθόνη) τη λογική, την κοινωνική υποκρισία, την πολιτική ορθότητα; Πόσο αναγνωρίσιμη είναι η ζωώδης μας φύση και πόσο μας κάνει να γελάμε - αμήχανα, λυτρωτικά;

Αυτή ήταν η εντύπωσή μας, όταν είδαμε τις «Ιστορίες για Αγρίους» του Αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν - σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ - στο 67o Φεστιβάλ Καννών, αφού πριν είχαμε σταματήσει να γελάμε με μια σπονδυλωτή ταινία αποτελούμενη από μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, σημάδια ενός κόσμου σε κρίση - οικονομική, αξιών, σχέσεων και λοιπών ευγενών αισθημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2014: το «Relatos Salvajes» έφερε άρωμα Αλμοδόβαρ στο επίσημο διαγωνιστικό

Relatos Salvajes

Οπως είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών ο Νταμιέν Σιφρόν: «Νομίζω πως έχω πρόβλημα με την εξουσία. Δεν μου αρέσει να μου λένε τι να κάνω και τι να μην κάνω. Είμαι συγγραφέας και σκηνοθέτης και θέλω να εκφράζομαι με τις ταινίες μου για τις καταστάσεις που δεν με ευχαριστούν και να κάνω κάτι με αυτό. Αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι, άνθρωποι σαν εμάς, νομίζω ότι υποφέρουν πολύ από τα καταπιεσμένα αισθήματα και ένστικτα. Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν είμαστε ο εαυτός μας. Οπότε, ναι, νομίζω πως αυτή η ταινία μου έδωσε την ελευθερία να συλλέξω μικρά πράγματα που με κάνουν να θυμώνω.»

Relatos Salvajes

To «Ιστορίες για Αγρίους» θα ανοίξει το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια πρεμιέρα μόνο με προσκλήσεις, ενώ θα υπάρξει επαναληπτική προβολή της ταινίας, ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ που διεξάγεται μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Seven και τη Spentzos Film την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Ιστορίες για Αγρίους»:


Η προπώληση των καρτών διαρκείας του Φεστιβάλ ξεκινά την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το απόγευμα στους κινηματογράφους Οντεόν Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στις 16.00 στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς). Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές των εισιτήριων για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας παραμένουν ίδιες με πέρσι: Πρωινές προβολές: 4€ / Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€ / Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 € / Κάρτες Διαρκείας: Κάρτα 10 προβολών: 35€, Κάρτα 20 προβολών: 60€, Κάρτα 25 προβολών: 75€ - στην τιμή περιλαμβάνονται και δύο ατομικές προσκλήσεις για την Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ.

Για ακόμα μία χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, επιθυμώντας να στηρίξει τους άμεσα πληγέντες της οικονομικής κρίσης, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Κάθε κάτοχος κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει μέχρι τέσσερις (4) δωρεάν προσκλήσεις για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας. Προσοχή: Η κάθε πρόσκληση θα αντιστοιχεί σε ένα μηδενικό εισιτήριο και η επιλογή της ταινίας θα γίνεται από τον ίδιο τον κάτοχο της και με βάση τη διαθεσιμότητα. Η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Aegean College Omiros Educational Group (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα – τηλ: 2103211228), από τις 11.00 έως τις 18.00. Προσκλήσεις θα δοθούν μόνο τη συγκεκριμένη αυτή ημέρα και απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας και αστυνομικής ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε ακόμη: