Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του 20oύ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

Starred Up: Γροθιές στους Τοίχους του Ντέιβιντ Μακένζι / [Πρεμιέρες / Δαναός - Αίθουσα 1 / 20.00]

O Βρετανός σκηνοθέτης του «Young Adam» και του «Hallam Foe» επιστρέφει με ένα δράμα φυλακών που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ και του Τορόντο το 2013 για να χαρακτηριστεί γρήγορα από μερίδα του Τύπου ως ένα βρετανικό «instant classic» και «η βρετανική απάντηση στον "Προφήτη" του Ζακ Οντιάρ". Με τίτλο εμπνευσμένο από τη νομική ορολογία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νεαρών εγκληματιών σε φυλακές ενηλίκων, ο Μακένζι αφηγείται την ιστορία του εξαιρετικά επικίνδυνου και επιθετικού Ερικ, ο οποίος θα συναντήσει μέσα στη φυλακή τον πατέρα του που είχε να συναντήσει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όλοι γύρω του - εκτός από έναν σύμβουλο που θα προσπαθήσει να ανατρέψει την καταστροφική του πορεία - θα κάνουν τα πάντα για να τον οδηγήσουν ακόμη πιο βαθιά στην βίαιη καθημερινότητα του εγκλεισμού. Αστερίσκος στην ερμηνεία του νεαρού Τζακ Ο' Κόνελ, ένα από τα νέα ονόματα του βρετανικού σινεμά που θα συναντήσουμε οπωσδήποτε στο μέλλον.

52 Tuesdays 607

52 Τρίτες της Σόφι Χάιντ / [Focus στην Αυστραλία / Ιντεάλ / 18.00]

Η δεκαεξάχρονη Μπίλι έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με την απόφαση της μητέρας της να αλλάξει φύλο. Για τον ένα χρόνο που διαρκεί η όλη διαδικασία, καλείται να μετακομίσει στον πατέρα της, κάτι που δέχεται απρόθυμα, υπό τον όρο να συναντιούνται με τη μητέρα της κάθε Τρίτη, ανελλιπώς. Ενα από τα καλύτερα ντεμπούτα της χρονιάς (από την Αυστραλέζα Σόφι Χάιντ με προϊστορία στο ντοκιμαντέρ, εξ ου και η χρήση της βιντεοκάμερας ως «παιχνίδι» μέσα στο φιλμ), το «52 Τρίτες» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2014 για να συστήσει μια δημιουργό που, αποφεύγοντας τα κλισέ μιας ιστορίας ενηλικίωσης, ολοκληρώνει ένα τρυφερό, αναπάντεχο και γεμάτο συγκίνηση κάλεσμα πάνω στην ανοχή, τη διαφορετικότητα και τη σημασία του να μεγαλώνεις με τους δικούς σου όρους.

Diabel 607

Ο Διάβολος του Αντρέι Ζουλάφσκι / [Αφιέρωμα Αντρέι Ζουλάφσκι / Οπερα 2 / 19.00]

Εν μέσω του χάους που έχει προκαλέσει η εισβολή των πρωσικών στρατευμάτων στην Πολωνία του 1790, ένας νεαρός ιδεαλιστής ευγενής δραπετεύει από τη φυλακή με τη βοήθεια ενός άγνωστου άνδρα και επιστρέφει στο κάποτε πλούσιο σπιτικό του για να βρει σύσσωμη την οικογένειά του παραδομένη στην παρακμή και τη διαφθορά. Με την υποχθόνια προτροπή του μυστηριώδους σωτήρα του, θα επιδοθεί σε μια δολοφονική φρενίτιδα, επιδιώκοντας μάταια τον εξαγνισμό ενός παράλογου κόσμου. Η δεύτερη ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι, γυρισμένη το 1972 και απαγορευμένη από το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, ένα μείγμα μεγαλειώδους ιστορικού δράματος και φρικιαστικής ταινίας τρόμου ακριβώς στο σημείο όπου η Πολωνία του 18ου αιώνα συναντούσε το Μάη του 1968.

Electra 607

Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου / [Works in Progress / Οπερα 1 / 20.15]

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου («Ανεμος στην Πόλη», «Τρεις Στιγμές», «Attractive Illusion») επιστρέφει με μια σύγχρονη αλλά και άχρονη, γραμμική αλλά και κατακερματισμένη, επίκαιρη αλλά και διαχρονική εκδοχή του μύθου της «Ηλέκτρας», όχι πλέον ως ηρωίδα μιας αρχαίας τραγωδίας, αλλά σαν ένα σύμβολο της έννοιας του ξένου και του «διαφορετικού». Σε μια ταινία που πατάει πάνω στα συναισθήματα και τις εσωτερικές σκέψεις μιας κοπέλας (στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Σοφία Κόκκαλη), αφήνοντας σκόρπιες γλώσσες και μουσικές να συνθέσουν το σύμπαν μέσα στο οποίο θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ύπαρξή της. Η ταινία παρουσιάζεται στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε work in progress στάδιο.

Catch me Daddy 607

Κυνηγημένοι Εραστές («Catch me Daddy») / [Πανόραμα / Δαναός 1/ 22.00]

Οι έφηβοι Λάιλα και Ααρον κρύβονται από τις οικογένειές τους σε ένα τροχόσπιτο στη μέση του πουθενά. Ο λόγος είναι απλός. H πακιστανικής καταγωγής Λάιλα έχει ατιμάσει την παραδοσιακή οικογένειά της λόγω της ανυπακοής της και της σχέσης της με τον Ααρον, και πρέπει να επιστρέψει και να τιμωρηθεί σκληρά για να αποκατασταθεί η τάξη. Από τις εκπλήξεις του φετινού «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών» στο Φεστιβάλ των Καννών, το «Catch me Daddy» είναι ταυτόχρονα μια ρεαλιστική ιστορία ενός ανθρωποκυνηγητου με φόντο τις απέραντες έρημες εκτάσεις της βόρειας Αγγλίας και ταυτόχρονα ένα ρομαντικό love story δύο νέων που δεν μπορούν να είναι μαζί, παρά μόνο αν μείνουν κυνηγημένοι από τους πάντες. Από τον Ντάνιελ Γουλφ, διάσημο σκηνοθέτη βίντεο κλιπ για τους Plan B και τη Duffy, ένα εκρηκτικό ντεμπούτο, όμορφο όσο η αγριότητα και η μελαγχολία της εξαιρετικής Σαμίνα Τζαμπίν Αχμέντ σε μια από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες φέτος.

Beautiful Noise 607

Ομορφος Θόρυβος («Beautiful Noise») του Ερικ Γκριν * / *[Μουσική και Φιλμ / Οπερα 1 / 22.30]

Ο Ερικ Γκριν, μετά από δέκα χρόνια έρευνας, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από τον Τζίμι Ριντ των Jesus and Mary Chain, τον Ρόμπιν Γκάθρι των Cocteau Twins, τον Ρόμπερτ Σμιθ των The Cure, τον Τρεντ Ρέζνορ των Nine Inch Nails, τον Μπίλι Κόργκαν των Smashing Pumpkins και τον Κέβιν Σιλντ των ηγετών του είδους My Bloody Valentine παρουσιάζει το πρώτο και πλήρως ενημερωμένο ντοκιμαντέρ για τη shoegaze σκηνή που δεν αποτελείται μόνο από κάτι τύπους που παίζουν τις κιθάρες τους κοιτάζοντας τα παπούτσια τους - απ' όπου πήρε και το ονομά της. Μουσικές που θυμάστε, κονσέρτα που έμειναν κλασικά και ένα υποτιμημένο είδος που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παράγει υπέροχες μουσικές πρωτοπορίες.

10000 km 607

Η Απόσταση Μεταξύ Μας («10.000 km») του Κάρλος Μαρκές - Μαρσέτ / [Διαγωνιστικό / IDEAL / 22.30]

Βραβευμένη με το βραβείο της επιτροπής για τους ηθοποιούς του στο SXSW και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Σιάτλ, η ταινία του Ισπανού Κάρλος Μαρκές - Μαρσέτ αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού - ενός άντρα που ζει στη Βαρκελώνη και μια γυναίκας που μετακομίζει στο Λος Αντζελες - που προσπαθεί να κάνει τη σχέση του να επιβιώσει υπερνικώντας την απόσταση. Ατμοσφαιρικό, ρομαντικό, ταυτόχρονα τρομακτικό και τόσο μελαγχολικό που θα σου θυμίσει σίγουρα τους έρωτες που δεν έζησες ή αυτούς που χάθηκαν μέσα από την (όποια) απόσταση, το υπέροχο αυτό ντεμπούτο βάζει πλώρη για μεγάλο βραβείο στο φετινό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και σίγουρα θα βρίσκεται ανάμεσα στα αγαπημένα του κοινού.

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: