Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του 20oύ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

«Nashville» του Ρόμπερτ Ολτμαν / [Αφιερώματα / Odeon Οπερα 1 / 17.30]

Παραμονές εκλογών, ένας πολύβουλος θίασος από πολιτικούς, τραγουδιστές, ρεπόρτερ και ανθρώπους που προσπαθούν να πιάσουν την καλή, συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της κάντρι μουσικής. Πριν 40 σχεδόν χρόνια, ο Ρόμπερτ Ολτμαν σκηνοθέτησε την ταινία που λατρεύουν όσοι αγαπούν το έργο του: πληθωρική, κυνική ως το κόκαλο, ένας προφητικός στοχασμός πάνω στις έννοιες της πολιτικής, του θεάματος και της δίψας για διασημότητα, σε μια αριστουργηματική μικρογραφία της αμερικανικής ζωής που καθόρισε το μοντέρνο σινεμά. Θα είναι έγκλημα ν’ αφήσετε να πάει χαμένη η ευκαιρία να τη δείτε στη μεγάλη οθόνη.

cathedrals of culture 607

«Ναοί του Πολιτισμού 3D» («Cathedrals of Culture 3D») / [Ειδικές Προβολές / Δαναός 1 / 17.00]

Τι θα έλεγαν τα κτίρια για μας, αν μπορούσαν να μιλήσουν; Εξι ιδιαίτεροι σκηνοθέτες (Βιμ Βέντερς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μάικλ Μάντσεν, Μάργκρεθ Ολιν, Καρίμ Αϊνούζ και ο εκλιπών Μίχαελ Γκλαβόγκερ) κινηματογραφούν έξι εμβληματικά κτίρια (το Πομπιντού, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, τη φυλακή Χάλντεν, το Ινστιτούτο Σαλκ και την Οπερα του Οσλο) σε όλο το τρισδιάστατο μεγαλείο τους. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Cathedrals of Culture»

medea 607

«Μήδεια… Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού / [Ντοκιμαντέρ / Δαναός 1 / 20.00]

Ο Νίκος Γραμματικός βασίζεται στη Μήδεια του Ευριπίδη και περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας που μοιάζουν με λαβύρινθο, σε ρόλο Ιάσονα - ντετέκτιβ. Στα δραματοποιημένα κομμάτια της ταινίας πρωταγωνιστούν οι Γιούκι Κροντηρά, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Αντώνης Αντωνίου και Σοφία Βογιατζάκη. Πριν την προβολή της ταινίας, θα γίνει η απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών.

disappearance of eleanor rigby 607

«The Disappearance of Eleanor Rigby: Him» / «The Disappearance of Eleanor Rigby: Her» του Νεντ Μπένσον / [Πρεμιέρες / Ιντεάλ / 19.30 και 21.30]

Η ιστορία ενός έρωτα, ενός γάμου, ενός χωρισμού και μιας προσπάθειας επανασύνδεσης, όπως θέλησε πραγματικά να την αφηγηθεί ο Νεντ Μπένσον. Η ταινίες που συμπυκνώθηκαν σε μία, με μικρότερο μοντάζ και παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Καννών, προβάλλονται back to back στην άρτια μορφή τους, σε μια ειδική, σπάνια προβολή. Πρωταγωνιστούν η Τζέσικα Τσαστέιν και ο Τζέιμς ΜακΑβοϊ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Disappearance of Eleanor Rigby: Them», αλλά δώστε μια επιπλέον ευκαιρία σ’ αυτήν την αυθεντική μορφή των ταινιών

excision 607

«Excision» της Βικτόριας Βελλοπούλου / [Ντοκιμαντέρ / Ταινιοθήκη της Ελλάδος / 18.30]

Το «Excision», που γυρίστηκε στην Κένυα, στην περιοχή της φυλής Pokot, εξετάζει τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής μέσα από γυναικεία πορτρέτα και δείχνει τις επιπτώσεις της πράξης αυτής σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως. Η ταινία στοχεύει στο να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων του βάρβαρου αυτού εθίμου, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους. Προβάλλεται μαζί με το «Bref» της Ψριστίνας Πιτούλη για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

life after beth 607

«Η Απέθαντη» («Life After Beth») του Τζεφ Μπαένα / [Μετά τα Μεσάνυχτα / Ιντεάλ / 23.45]

Η κοπέλα του Ζακ ξαναγυρίζει πίσω. Αφότου έχει ήδη πεθάνει. Μπορεί ο Ζακ να ευχήθηκε ο έρωτάς τους να κατατροπώσει τον Χάρο, αλλά δεν είναι απαραίτητα έτοιμος γι’ αυτή τη… μεταθανάτια εκδοχή της Μπεθ! Ζόμπι ρομαντική κωμωδία με την Ομπρεϊ Πλάζα (του «Parks and Recreation»), όπως δεν την έχουμε ξαναδεί στη ζωή.

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: