Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας και του χρόνου!

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, ολοκλήρωσε χτες βράδυ την 20ή του διοργάνωση. Κι από σήμερα (άντε, αύριο), ξεκινά για την επόμενη εικοσαετία…

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας και του χρόνου!

«Υποτίθεται ότι είμαι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, όμως δε θα ήμουν τίποτα χωρίς αυτήν την καταπληκτική ομάδα, την καλύτερη φεστιβαλική ομάδα απ’ όλα τα Φεστιβάλ του κόσμου,» είπε χθες βράδυ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, κλείνοντας την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων του 20ού, γενέθλιου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Γιατί ολόκληρη η διοργάνωση, από την προετοιμασία και την εκτέλεσή της, μέχρι τη λήξη της, βασίστηκε σε ανθρώπους νέους, ορεξάτους και δυναμικούς, που γέμισαν ένας-ένας τη σκηνή της Οπερας Odeon, δίνοντας πρόσωπο στο αγαπημένο μας Φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου.

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ταινία «'71» του Γαλλοαλγέριου Γιαν Ντεμάνζ, «για την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη και την επίτευξη του να εισάγει το θεατή στη δράση και την κατάσταση της εποχής», όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Στην τελετή βρέθηκε ο παραγωγός της ταινίας, Ανγκους Λαμόντ, στη θέση του Γιαν Ντεμάνζ, ο οποίος όμως έστειλε και ένα βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο λόγο. Δείτε το λόγο εδώ:


Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο Γιόνας Αρνμπι για την δουλειά του στην ταινία «When Animals Dream», για την «άρτια ανάδειξη του θέματος και την ιδιαίτερη και μοναδικά ειπωμένη δημιουργία εικόνων» σύμφωνα με την επιτροπή. Δείτε το ευχαριστήριο βίντεο εδώ:


Tο βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Στο Σκοτάδι» («Blind») και τον Εσκιλ Βογκτ, «για την ιδιαιτερότητα γραφής του σεναρίου και την περίτεχνη πολυπλοκότητα δράσης και χαρακτήρων». Δείτε το μήνυμα του σκηνοθέτη:


Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ μέσω βίντεο. Δείτε το εδώ:


Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, Μπράιονι Χάνσον, η οποία, αφού τόνισε ότι δύο ταινίες ξεχώρισαν μακράν από τις υπόλοιπες υποψήφιες, ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» («20,000 Days on Earth») των Ιαν Φορσάιθ και της Τζέιν Πόλαρντ χάρη στην «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους». Δείτε το μήνυμά τους προς το Φεστιβάλ εδώ:


Την Ειδική Μνεία της Επιτροπής απέσπασε το «Pulp: Μία Ταινία για τη Ζωή, το Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ» αφού, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, «παρουσίασε ένα εξαιρετικό και τρυφερό πορτρέτο μιας μπάντας αλλά και και μια όμορφη εικόνα για την πόλη που τη γέννησε». Την ειδική μνεία παρέλαβε ο σκηνοθέτης Φλόριαν Χάμπιχτ.

opening nights closing 02 607

Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony A6000 E-mount, ευγενική χορηγία της SONY Hellas, κέρδισε η Μαρία Σαλταούρα, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Μιχάλης Μιχαλάκος για την ταινία «Λάζαρος».

opening nights closing 03 607

Την Τελετή Λήξης του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, ακολούθησε, στην κατάμεστη αίθουσα, η προβολή, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» / «Gone Girl».

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: