Φεστιβάλ / Βραβεία

20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Eνας... Πύργος από προβολές στη γιορτή των αυριανών κινηματογραφιστών

στα 10

Από τα πρότυπα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο είδος του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας μπορεί να έχει από καιρό διαβεί το κατώφλι της ενηλικίωσης, όμως διατηρεί πάντα ζωντανή την παιδικότητά του.

20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας: Eνας... Πύργος από προβολές στη γιορτή των αυριανών κινηματογραφιστών

Ενα πυκνό πρόγραμμα ταινιών, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων επιφυλάσσει σε θεατές κάθε ηλικίας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που φέτος γιορτάζει τα 20α του γενέθλια, εξακολουθώντας να διατηρεί τη θέση του ως μια από τις πρότυπες κινηματογραφικές διοργανώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ο’ τι αφορά το παιδικό και εφηβικό σινεμά. Μαζί του πάντα, σε ταυτόχρονο πρόγραμμα, ξετυλίγεται και η Camera Zizanio, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, για 17η συνεχόμενη χρονιά.

Η φετινή επετειακή γιορτή, πάντα ανοιχτή στο κοινό με δωρεάν είσοδο, εγκαινιάζεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πύργου με την τελετή έναρξης και τη συναυλία των String Demons, πριν εξαπλωθεί σε άλλες οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –την Aμαλιάδα, την Πάτρα, το Αγρίνιο, τα Λεχαινά, τη Ζαχάρω, το Μεσολόγγι, το Αίγιο και τη Γαστούνη- καθώς και σε δεκάδες χωριά. Αν και ο Πύργος συνεχίζει να αποτελεί έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων, είναι η Αμαλιάδα που φιλοξενεί, για δεύτερη χρονιά, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ Kids & Docs, το οποίο έχει ξεχωριστές κριτικές επιτροπές, μία διεθνή και άλλη μία με μέλη αποκλειστικά παιδιά.

Ολυμπία

Ολυμπία

Ολυμπία

20 ταινίες συναγωνίζονται φέτος για διακρίσεις στο Τμήμα Kids & Docs, ενώ στο πρόγραμμα μυθοπλασίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού, που θα «τρέχει» στο Πύργο, βραβεία διεκδικούν 13 μεγάλου μήκους φιλμ, 16 μικρού ή μεσαίου και άλλα 20 animation. Σύνολο, 69 ταινίες, από 47 χώρες ανά τον κόσμο. Αντιπροσωπευτικές, όπως υπόσχεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου, των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία, αλλά και όλων των πτυχών της πραγματικής ζωής των ανηλίκων, της σημερινής, ζωντανής, παλλόμενης καθημερινότητάς τους σε ο, τι αφορά το οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την φυσική ή κοινωνικοοικονομική συνθήκη μέσα στην οποία είναι αναγκασμένοι να διαβιώνουν.

Από τη μεριά της, η δημοφιλής Camera Zizanio, σε επιμέλεια σταθερά του Νίκου Θεοδοσίου, στεγάζει φέτος 238 ταινίες γυρισμένες από μαθητές σχολείων, επιλεγμένες ανάμεσα σε 1.800 (!) υποβολές. Στο εγχώριο τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κατανεμημένες ηλικιακά σε τρεις ενότητες (έως 12 ετών, 13-16 ετών και 17-20 ετών), ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 από τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα, χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, το School Cinema, όχι απλά διατηρείται δυνατό, αλλά και ενισχύεται στις φετινές εργασίες. Επιστρέφουν τα κινηματογραφικά εργαστήρια στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου, με διακεκριμένους Eλληνες και ξένους σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, σεναριογράφους, δημιουργούς animation και ηθοποιούς να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε εκκολαπτόμενους μικρούς κινηματογραφιστές, ενώ στα φετινά σεμινάρια και masterclasses την υπογραφή τους θα βάλουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς, όπως και οι μάγοι των κινηματογραφικών εφέ αδερφοί Αλαχούζοι.

Ολυμπία

Ακόμα, έχει προγραμματιστεί διεθνής ημερίδα με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις και εκπαίδευση» στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο», ένα πρόγραμμα προβολών που υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, ενώ στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης του κινηματογράφου ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όχι ως απλό εργαλείο αλλά ως μέσο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών.

Ο οκταήμερος «χάρτης» του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μοιάζει να μην έχει όρια. Τα αφιερώματα περιλαμβάνουν ακόμα ένα focus στο γερμανικό σινεμά, σε συνεργασία με το φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Σνίκελ, ένα πρόγραμμα ταινιών που έχουν διακριθεί στην Ολυμπία τα προηγούμενα χρόνια και τις δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation». Θα παρουσιαστεί επίσης εκπαιδευτικό υλικό για τις ταινίες «Σάνα, η μουσική του Λύκου», «Φιν η μαγεία της μουσικής», «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης», αλλά και για το μικρού μήκους φιλμ «Τραγούδα!» που απέσπασε το αντίστοιχο φετινό Οσκαρ, θα προβληθούν ταινίες που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στην Ελλάδα στα κέντρα φιλοξενίας τους, όπως και μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες για παιδιά πρόσφυγες στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γέφυρες» (με τη σύμπραξη του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου), ενώ θα φιλοξενηθούν η εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project», με εφήμερα έργα που δημιουργούνται από υλικά της φύσης, η φωτογραφική «Ο Άγνωστος Λιμός: Αθήνα 1941-1942», σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, καθώς και η εγκατάσταση με τίτλο «Τα θρανία της μαύρης εξέγερσης», για το αιματοκύλισμα του ξεσηκωμού των μαθητών εναντίον του Απαρτχάιντ το 1976 στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής.

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμά προβολών και τις παράλληλες δράσεις του στην επίσημη σελίδα του στο ιντερνετ.

Φεστιβάλ Ολυμπίας 2017