Buzz

Τι κι αν έκλεισε τα 102; Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πηγαίνει το «Feud» στο Ανώτατο Δικαστήριο κι ετοιμάζεται ξανά ν' ανατρέψει το status quo του Χόλιγουντ

στα 10

Μοναδικός σκοπός της, να θεσμοθετηθούν όρια στην απεικόνιση πραγματικών προσώπων στο σινεμά και την τηλεόραση.

Τι κι αν έκλεισε τα 102; Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ πηγαίνει το «Feud» στο Ανώτατο Δικαστήριο κι ετοιμάζεται ξανά ν' ανατρέψει το status quo του Χόλιγουντ

Αυτή είναι ακτιβίστρια και λένε και τις άλλες. Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ έχει, ήδη, μείνει στην κινηματογραφική ιστορία - περισσότερο απ' ό,τι για τους ρόλους της και για την τρικυμιώδη σχέση της με την αδελφή της, Τζόαν Φοντέιν - επειδή, μόνη της, άλλαξε τους όρους εργασίας την εποχή του «Χρυσού Χόλιγουντ», για όλους τους άντρες και τις γυναίκες ηθοποιούς. Μηνύοντας επιτυχημένα τη Warner Bros το 1944, επέβαλλε ευνοϊκότερα συμβόλαια με τα στούντιο που, τότε, καταδυνάστευαν την κινηματογραφική παραγωγή και τους εργαζόμενους, φέρνοντας αλλαγή στη νομοθεσία της Καλιφόνιας, με αυτόν που έμεινε γνωστός ως «ο νόμος ντε Χάβιλαντ» - διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ.

Και τώρα, στα 102 χρόνια της, η dame Ολίβια, η γυναίκα με το μοναδικό, όπως φαίνεται, δυναμισμό και την έντονη αίσθηση δικαίου, δίνει ακόμα μια μάχη, δικαστική και ιδεολογική, για να υπερασπιστεί όχι μόνο τα δικά της δικαιώματα, αλλά και των συναδέλφων και συνανθρώπων της.

Διαβάστε ακόμα: H Ολίβια ντε Χάβιλαντ δεν το βάζει κάτω όσον αφορά τη δικαστική μάχη της με το «Feud»

Η αντιδικία της Ολίβια ντε Χάβιλαντ με τον Ράιαν Μέρφι και το «Feud» διαρκεί, πια, ένα χρόνο. Η ηθοποιός απεικονίζεται στη (θαυμάσια, να επισημάνουμε), σειρά, με τη μορφή της Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, ως φιλενάδα της Μπέτι Ντέιβις (Σούζαν Σαράντον) και συμπαραστάτης στην πολυετή έριδά της με την Τζόαν Κρόφορντ (Τζέσικα Λανγκ). Ενώ, σε αρχικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ απαντούσε ότι δεν είχε δει τη σειρά, ότι αδιαφορούσε, ότι δεν γνώριζε πώς σκιαγραφούνταν η ίδια στο «Feud», στην πορεία... είδε τα επεισόδια και, προφανώς, δεν την άρεσαν.

ολίβια ντε χάβιλαντ 607

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ στράφηκε νομικά εναντίον του Ράιαν Μέρφι, χάνοντας την πρώτη δίκη με βάση την ελευθερία του λόγου, προχωρώντας στο Εφετείο και, τώρα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Διαβάστε παρακάτω, βήμα-βήμα, πώς προχώρησε η διαδικασία:

Είναι προφανές πως, στην ηλικία της και με τα επιτεύγματά της, η Ολίβια ντε Χάβιλαντ δεν μπαίνει σε όλη αυτή την κινητοποίηση για προσωπικό της όφελος αλλά για να προασπίσει, για άλλη μια φορά, τα δικαιώματα του συνόλου. Στην Αμερική, ήδη από το 1964, από την υπόθεση New York Times εναντίον Σάλιβαν, ισχύει ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει αντίρρηση με τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται στα media, μπορεί να τους επιβάλλει κυρώσεις, εάν αποδείξει πρόθεση, ότι, δηλαδή, ο δημοσιογράφος γνώριζε ότι παραποιεί στοιχεία, ή συνειδητά αδιαφόρησε για την αλήθεια. Για τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο σινεμά και την τηλεόραση, δεν υπάρχει πρόβλεψη.

ολίβια ντε χάβιλαντ 607

Καθώς, ωστόσο, στο αμερικανικό δίκαιο το δεδικασμένο αποκτά ισχύ νόμου, εάν η Ολίβια ντε Χάβιλαντ κερδίσει την υπόθεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτομάτως ό,τι ισχύσει για το «Feud» και τον Ράιαν Μέρφι, θα ισχύει εφεξής για όποιον αποδεικνύει συνειδητή παραποίηση βιογραφικών στοιχείων του σε ταινίες και σειρές. Αυτό είναι που έχει βαλθεί να πετύχει η υπεραιωνόβια Ολίβια ντε Χάβιλαντ και δεν μπορεί κανείς παρά να της βγάλει το καπέλο. Διαβάστε στο Hollywood Reporter ένα άρθρο με αποσπάσματα από τις ως τώρα αποφάσεις των δικαστηρίων για την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη