Buzz

Ο Ολιβερ Στόουν ετοιμάζει ταινία για τον Εντουαρντ Σνόουντεν

στα 10

Οποιος πει ότι η είδηση είναι έκπληξη, ψεύδεται. Ο σκηνοθέτης που έχει αναλάβει να κινηματογραφεί την αμερικανική πολιτική συνείδηση, συνεχίζει απτόητος το έργο του.

Ο Ολιβερ Στόουν ετοιμάζει ταινία για τον Εντουαρντ Σνόουντεν

«Αυτή είναι μια από τις σπουδαιότερες ιστορίες της εποχής μας,» δηλώνει ο Ολιβερ Στόουν για την περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν και γι’ αυτό, μη έχοντας χάσει γραμμάριο από την αντικαθεστωτική ορμή που τον χαρακτηρίζει, ο σκηνοθέτης ετοιμάζεται να τη διασκευάσει στην επόμενη ταινία του. Η υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν, του 30χρονου τεχνικού, εργαζόμενου στο NSA και τη CIA, που διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές, θα λανσαριστεί στις οθόνες μας μέσα στο 2015.

Ο Ολιβερ Στόουν βρίσκεται ήδη στη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Λουκ Χάρντινγκ, «The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man». Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, όπου εργάζεται ο Χάρντινγκ αλλά και που υπήρξε πρωτοπόρος στη διάχυση των πληροφοριών του Σνόουντεν, θα συνεργαστεί συμβουλευτικά στην ταινία. Ταυτόχρονα, για να κρατάμε και λογαριασμό, η Μπάρμπαρα Μπροκόλι και ο Μάικλ Γουίλσον, χωρίς να παραμελούν τον επόμενο Τζέιμς Μποντ, «Bond 24», που έχουν ήδη δρομολογήσει, ετοιμάζουν τη δική τους ταινία με ήρωα τον Σνόουντεν, βασισμένη στο βιβλίο «No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State» του Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιογράφου και συνεργάτη του Σνόουντεν.

Περιμένοντας νεώτερα και για τις δυο ταινίες, διαβάζουμε τη σύνοψη του βιβλίου του Χάρντινγκ, που επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό ο Ολιβερ Στόουν: «Ξεκίνησε μ’ ένα προκλητικό ανώνυμο email: “είμαι ένα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών.” Ο,τι ακολούθησε ήταν η πιο θεαματική παραβίαση απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία, αποτέλεσμα των πράξεων ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν μια 29χρονη ιδιοφυία της πληροφορικής που δούλευε για το Πρακτορείο Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όταν εξέπληξε τον πλανήτη, εκθέτοντας σχεδόν παγκόσμια προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση. Οι αποκαλύψεις του διατάραξαν την ηγεσία σε παγκόσμιο επίπεδο και προκάλεσαν μια παθιασμένη δημόσια συζήτηση για τους κινδύνους της συλλογής στοιχείων και την απειλή της ιδιωτικότητας. Σε μια επίδειξη τολμηρής δημοσιογραφίας που διαβάζεται σα μυθιστόρημα κατασκοπείας, ο βραβευμένος ρεπόρτερ της Guardian, Λουκ Χάρντινγκ, αφηγείται την απίστευτη ιστορία του Σνόουντεν, από την ημέρα που εγκατέλειψε την γκλάμορους φιλενάδα του στη Χονολουλού, μεταφέροντας ένα σκληρό δίσκο γεμάτο μυστικά, μέχρι τις εβδομάδες που σκόρπισε τις πληροφορίες του στο Χονγκ Κονγκ, στη μάχη του για άσυλο και την εξορία του στη Μόσχα. Για πρώτη φορά, ο Χάρντινγκ συνδέει διάφορες πηγές και πλευρές της ιστορίας, αγγίζοντας τομείς από την εθνική κατασκοπεία ως τις τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και μιλώντας με τον ίδιο τον Εντουαρντ Σνόουντεν. Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική, εκ των έσω αφήγηση, μια απαραίτητη και επίκαιρη απόδοση του τι σημαίνει για τους πολίτες η νέα ψηφιακή εποχή.»

Διαβάστε ακόμα: