Industry

«Olive»: η πρώτη μεγάλου μήκους που γυρίστηκε με κινητό!

στα 10

Μετά από διάφορες άλλες απόπειρες που έγιναν τελευταία με μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες, το «Olive» του Χούμαν Καλίλι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους γυρισμένη με κινητό τηλέφωνο, που κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο του Λος Αντζελες και... αυτό την θέτει αυτόματα υποψήφια για την οσκαρική κούρσα!

«Olive»: η πρώτη μεγάλου μήκους που γυρίστηκε με κινητό!
H Τζίνα Ρόουλαντς πρωταγωνιστεί ακόμα σε κινηματογραφικά πειράματα...

Το πείραμα να γυρίσει κανείς ταινία με το κινητό του είναι κάτι που ακούμε συνέχεια - με αποκορύφωση τον Παρκ Τσαν Γουκ («Oldboy») και το «Paranmanjang» (ελεύθερη μετάφραση: «σκαμπανεβάσματα»), το 30λεπτο φιλμάκι που κινηματογράφησε πέρσι με το iPhone του.

Ο Χούμαν Καλίλι όμως επιχείρησε, ολοκλήρωσε και τώρα προβάλει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία γυρισμένη αποκλειστικά με smartophone - συγκεκριμένα, με το ΝΟΚΙΑ τηλέφωνό του.

Το «Ολιβ», η ιστορία ενός παράξενου μικρού κοριτσιού που επηρεάζει τις ζωές τριών ανθρώπων χωρίς να βγάλει μιλιά, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μ' ένα Nokia N8, στο λειτουργικό του οποίου ο Καλίλι είχε επέμβει για να αποσυνδέσει τα αυτόματα ζουμαρίσματα και άλλες auto-focus λειτουργίες που έφερναν εμπόδια στις επιταγές του σκηνοθέτη.

«Η κάμερα του τηλεφώνου πιστεύει ότι ξέρει που θέλω να εστιάσω» είπε ο ίδιος σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στους Times του Λος Αντζελες. «Αλλά δεν έχει ιδέα στ' αλήθεια!»

Παρόλο το πειραματικό φορμά, όλη η υπόλοιπη οργάνωση παραγωγής της ταινίας ήταν, σχετικά, συμβατική: ο Καλίλι προσέλαβε ανθρώπους για το κάστινγκ, το ρεπεράζ, είχε μακιγιέζ, ενδυματολόγο και μία θρυλική κινηματογραφική πρωταγωνίστρια, η οποία δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με την τέχνη του σινεμά: τη Τζίνα Ρόουλαντς.

Ετσι, μ' έναν προϋπολογισμό μισού εκατομμυρίου δολαρίων, το «Ολιβ» αναζητούσε χρηματοδότηση - την οποία περιέργως δεν πρόσφερε η Nokia! Τη βρήκε από τον παλιότερο συνεργάτη της ομάδας του facebook, Κρις Κέλι, ολοκληρώθηκε, και τώρα παίζεται σε μία αίθουσα στο δυτικό Λος Αντζελες - κάτι που την κάνει αυτόματα υποψήφια για την οσκαρική κούρσα.

Δείτε τα πρώτα 6 λεπτά της ταινίας στο βίντεο που ακολουθεί και μοιραστείτε μαζί μας γνώμες και συμπεράσματα.

Τι κάνει μια ταινία κινηματογραφική;