Φεστιβάλ / Βραβεία

Ολα είναι έτοιμα για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ενα εικοσιτετράωρο μένει για την έναρξη του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που φέτος διεξάγεται από την 1η έως και τις 10 Νοεμβρίου. Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός επιβίωσης.

Flix Team
Ολα είναι έτοιμα για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αποκαλύπτοντας το στίγμα της φετινής του διοργάνωσης με την ταινία έναρξης που δεν είναι άλλη από το rock 'n' roll απέθαντο love story του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive», αλλά και την ταινία που θα κλείσει την αυλαία του, το ασπρόμαυρο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, φέτος πιο νεανικό, μικρό σε μέγεθος αφιερωμάτων και εκδηλώσεων και ανεξάρτητο από ποτέ.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα τμήματα της φετινής διοργάνωσης, τα αφιερώματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και μείνετε συντονισμένοι εδώ. Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που θα ανανεώνεται συνεχώς.

2 Σκηνή από το «Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει δεκατέσσερις πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες μπορεί κανείς να συναντήσει το «Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα που κέρδισε το Χρυσό Κοχύλι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το βραβευμένο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες «Κελί Από Χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα-Δίε, το βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Πρόβατο» των Γάλλων Μαριάν Πιστόν και Ζιλ Ντερού, αλλά και τα ελληνικά «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου με παγκόσμια πρεμιέρα στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το «Wild Duck», ντεμπούτο μεγάλου μήκους και αυτό του Γιάννη Σακαρίδη που έκανε την πρεμιέρα του στο πρόγραμμα «City to City» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει φέτος για τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος έχει για πρόεδρό της τον Αλεξάντερ Πέιν και μέλη της τους κριτικό κινηματογράφου Σκοτ Φούντα, την παραγωγό Αντα Σόλομον, τον κριτικό κινηματογράφου Εντουάρ Ουαϊντρόπ και τον μουσικό Κωνσταντίνο Βήτα.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.

2 Σκηνή από το «Ο Τομ στη Φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν

Ανοιχτοί Ορίζοντες

«Αν υπάρχει ένα στοιχείο που διακρίνει τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, αυτό είναι η ανακάλυψη τάσεων και δημιουργών που εξελίσσουν με το έργο τους την τέχνη του κινηματογράφου. Φέτος διακρίνουμε μια ποικιλία στην αφηγηματική δομή, με ταινίες μινιμαλιστικές, αλλά και πιο πληθωρικές, ενώ σημαντική παρουσία, δίπλα σε αναγνωρισμένα ονόματα, έχουν αρκετοί πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες που αξίζουν της προσοχής μας.»

Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Δημήτρης Εϊπίδης το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων», της επιλογής δηλαδή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που έχουν ξεχωρίσει σε διεθνή φεστιβάλ και αποτελούν τον κύριο κορμό του Φεστιβαλ. Ανάμεσά τους βρίσκουμε την «Αφροδίτη με τη Γούνα» του Ρομάν Πολάνσκι, το «Ο Τομ στη Φάρμα» του Ξαβιέ Ντολάν, το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, το «Τα Χειρόγραφα Δεν Καίγονται» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, το «Κινήσεις στη Νύχτα» της Κέλι Ράιχαρντ και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Επίσης στις «Ειδικές Προβολές» των «Ανοιχτών Οριζόντων» θα μπορέσει κανείς να δεί ολόκληρο τον αριστουργηματικό «Δεκάλογο» του Κριστόφ Κισλόφσκι, γυρισμένο για την πολωνική τηλεόραση το 1988, με δέκα ταινίες βασισμένες πάνω στις βιβλικές Δέκα Εντολές. Φέτος για πρώτη φορά εγκαινιάζεται και ένα ειδικό τμήμα στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» με την ονομασία «Ρεύματα» όπου θα παρουσιαστούν επτά ταινίες που ισορροπούν ανάμεσα στην παραδοσιακή αφήγηση και τον πειραματισμό, εξερευνώντας τη γλώσσα του σινεμά.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων».

2 Σκηνή από την «Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση

Ελληνικό Σινεμά

Οκτώ ελληνικές ταινίες θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, οι δύο ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Τμήμα («H Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη), το «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, ο «Χειμώνας του Kώστα Κουτσολιώτα, το «Η Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση και το «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή. Ελληνικές ταινίες όμως συμμετέχουν και στα δύο τμήματα της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο «Works in Progress» και το φόρουμ συμπαραγωγών «Crossroads», ενώ και φέτος θα λειτουργεί η ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς με την πλειονότητα της φετινής ελληνικής παραγωγής.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

2 Σκηνή από το «Lament» του Αϊντίν Κετενά από την Τουρκία

Ματιές στα Βαλκάνια

Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του ως ένα από τα πιο συναρπαστικά τμήματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το «Ματιές στα Βαλκάνια» , εκτός από το καθιερωμένο του πρόγραμμα όπου θα παρουσιάσει τις πιο αξιόλογες ταινιες της πρόσφατης παραγωγής από την ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, κοιτάζει πίσω σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν στα πλαίσια του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το παρόν θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη, πέντε σημαντικοί βαλκάνιοι σκηνοθέτες: οι Ρουμάνοι Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστι Πούιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν και ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την επέτειο του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια».

2 Σκηνή από τον «Αγνωστο της Λίμνης» του Αλέν Γκιροντί

Αφιερώματα

Τρία είναι τα μεγάλα αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ:

  • Το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο με μια επιλογή επτά ταινιών που καθορίζουν το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή κινηματογραφικά στη χώρα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα)
  • Το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Αλέν Γκιροντί, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του νέου γαλλικού σινεμά, βραβευμένου φέτος στο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του «O Αγνωστος της Λίμνης», μια ακόμη εξερεύνηση του στον κόσμο της ομοφυλοφιλίας που συζητήθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Αλεν Γκιροντί)
  • Το αφιέρωμα στην Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, μια ιδιαίτερη δημιουργό που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, πάντοτε έχοντας στο κέντρο του σινεμά της τον άνθρωπος, με πιο πρόσφατη επιτυχία της το αφοπλιστικό «Gare du Nord». (Διαβάστε περισσότερα για την Κλερ Σιμόν)

2 Σκηνή από το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά που θα προβληθεί στο τμήμα «Works in Progress»

Αγορά

Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου 2013 στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Στο τμήμα της Αγοράς περιλαμβάνονται το 9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών «Crossroads» (5-9 Νοεμβρίου), το τμήμα «Works in Progress» (7 Νοεμβρίου), το «Agora Film Market» (2-9 Νοεμβρίου). (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το τμήμα της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

2 Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» του Καβιέ Μπαχτιαρί

Παράλληλες Εκδηλώσεις

  • Στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με αφορμή αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» του Καβέ Μπαχτιαρί, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Λάθος Προορισμός», την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (ώρα 12.45), με θέμα το μεταναστευτικό ζήτημα. Στο πάνελ της συζήτησης, την οποία συντονίζει η Ελενα Χρηστοπούλου, θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης της ταινίας, Καβέ Μπαχτιαρί, ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Ανδρέας Τάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
  • Μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τους «Μετασχηματισμούς», τη δική του εκδοχή πάνω στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Νοεμβρίου συνοδεία ενός video art έργου που σχεδίασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Θεωνάς και συνδυάζει ρεαλιστικά γυρίσματα με animation.


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

2