Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης αποφάσισαν πως το «The Artist» είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς

στα 10

To χορό των βραβεύσεων των κριτικών ενώσεων της Αμερικής που θα οδηγήσουν στις Χρυσές Σφαίρες και από εκεί στα Οσκαρ ανοίγει η ένωση της Νέας Υόρκης που ψήφισε δαγκωτό «The Artist».

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης αποφάσισαν πως το «The Artist» είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς

Τα βραβεία της Ενωσης Κριτικών Νέας Υόρκης ήρθαν ακριβώς τη στιγμή που η Μέριλ Στριπ είχε αρχίσει να ανησυχεί ότι θα χάσει βραβεία από την Βαϊόλα Ντείβις (των «Υπηρετριών), που ο Μπραντ Πιτ ένιωθε ότι αυτή (εννοώντας το «Moneyball») είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει ένα Οσκαρ και που ο Χάρβεϊ Γουαϊνσταίν έπρεπε να δικαιωθεί για την αγορά του «Τhe Artist» στις περσινές Κάννες ως το απόλυτα Οσκαρικό φαβορί. Οχι βέβαια πιο φαβορί από την Τζέσικα Τσαστέιν που κάτι μας λέει πως θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία φέτος από οποιονδήποτε άλλο/άλλη ηθοποιό.

Ανάμεσα στα βραβεία των κριτικών της Νέας Υόρκης θα βρείτε φυσικά και το φαβορί τουλάχιστον για την πεντάδα των ξενόγλωσσων Οσκαρ από το Ιράν, «Ενας Χωρισμός», αλλά και τον Βέρνερ Χέρτζογκ που απουσιάζει παντελώς από τις 15 ταινίες που μέχρι στιγμής βρίσκονται υποψήφιες για την πεντάδα των ντοκιμαντέρ.

Η Ενωση κριτικών της Νέας Υόρκης δεν έδωσε φέτος βραβείο για ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά αντ' αυτού ψήφισε τον εκλιπόντα Ραούλ Ρουίζ για το ειδικό της βραβείο, τιμώντας έτσι έναν σπουδαίο διεθνή δημιουργό.

Να θυμίσουμε πως η περσινή επιλογή των νεοϋορκέζων κριτικών στην καλύτερη ταινία ήταν το «Social Network» του Ντείβιντ Φίντσερ, το οποίο πρωταγωνίστησε στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, αποσπώντας ωστόσο μόνο το βραβείο σεναρίου. Λέτε η παντελής απουσία του «The Girl With the Dragon Tattoo» από τις φετινές επιλογές της Ενωσης να δηλώνει κάτι για το τελικό αποτέλεσμα της καινούριας ταινίας του Φίντσερ; Δεν θα θέλαμε ούτε να το πιστέψουμε...

Καλύτερη ταινία: «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους

Καλύτερος σκηνοθέτης: Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist»)

Καλύτερο σενάριο: Στίβεν Ζέιλιαν και Ααρον Σόρκιν («Moneyball»)

Καλύτερη ηθοποιός: Μέριλ Στριπ («The Iron Lady»)

Καλύτερος ηθοποιός: Μπραντ Πιτ («Tree of Life», «Moneyball»)

Καλύτερος β' γυναικείος ρόλος: Τζέσικα Τσαστέιν («The Tree of Life», «Take Shelter», «The Help»)

Καλύτερος β' ανδρικός ρόλος: Αλμπερτ Μπρουκς («Drive»)

Καλύτερη φωτογραφία: «Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ

Καλύτερη μη δραματική ταινία: «Cave of Forgotten Dreams» του Βέρνερ Χέρτζογκ

Καλύτερη ξένη ταινία: «Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί

Καλύτερο ντεμπούτο: «The Margin Call» του Τζ. Σ. Τσάντορ

Ειδικό βραβείο: Ραούλ Ρουίζ