Buzz

Οι Βρετανοί ηθοποιοί κάνουν coming out!

στα 10

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Βρετανούς ηθοποιούς που κάνουν coming out, αλλά και να πείσει πως το να παραδεχτείς ότι είσαι gay ή λεσβία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σταματάει η καριέρα σου, το σωματείο ηθοποιών Equity ξεκίνησε μια καμπάνια για τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου!

Οι Βρετανοί ηθοποιοί κάνουν coming out!

Μετά από έρευνα που έκανε ανάμεσα στα μέλη του, η LGBT επιτροπή του σωματείου Equity συνειδητοποίησε πως οι επαγγελματίες που κάνουν coming out χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Κι αυτό όχι μόνο γιατί μόνο το 57% από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι νιώθουν άνετα με το να γνωστοποιήσουν ότι είναι gay, λεσβίες ή bisexuals, ή γιατί το ένα τρίτο από όσους έχουν ήδη κάνει coming out έχουν υποστεί ομοφοβική συμπεριφορά από συναδέλφους.

Αν και η Αγγλία υπήρξε πρωτοπόρος στο coming out (θυμήθειτε μόνο τις περιπτώσεις του Ρούπερτ Εβερετ και του Ιαν Μακ Κέλεν, για να αναφέρουμε μόνο τις πιο τρανταχτές) υπάρχουν ακόμη ηθοποιοί στη χώρα που πιστεύουν ότι το να κάνουν coming out θα βλάψει την καριέρα τους.

O Αντονι Σερ, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου στη Βρετανία (ο οποίος όταν ανέβασε για πρώτη φορά στην Αγγλία το «Torch Song Trilogy» του Χάρβεϊ Φιρστάιν δεν είχε ακόμη δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι), δήλωσε πως «Ο κόσμος στο θέατρο είναι πιο ώριμος. Δεν νομίζω ότι νοιάζεται στην πραγματικότητα για τη σεξουαλικότητα των ηθοποιών. Το να είσαι όμως ανοιχτά γκέι στην τηλεόραση παραμένει ένα θέμα και ειδικά στο ομοφοβικό Χόλιγουντ.»

Το 2006 ο Κρις Νιού, ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές της γκέι επιτυχίας της χρονιάς, το «Weekend» του Αντριου Χέιγκ, είχε ακολουθήσει τη συμβουλή του ατζέντη του να μην υποστηρίξει δημόσια πως είναι γκέι, παρόλο που εκείνη την εποχή έπαιζε στο «Bent» το έργο του Μάρτιν Σέρμαν με ήρωες δύο ομοφυλόφιλους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας.

Τώρα ο Νιου είναι μόνο ένας από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην καμπάνια με τον τίτλο «I can act, but I won't pretend» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του σωματείου Equity προκειμένου να δώσει αυτοπεποίθηση στα μέλη του, ένα κίνητρο για να κάνουν coming out και πλήρη υποστήριξη στη μετέπειτα καριέρα τους.»

Ολοι θυμούνται τις δηλώσεις του Ρούπερτ Εβερετ, όταν το 2009 είχε αποκαλύψει πως το γεγονός πως έκανε coming out ήταν και το τέλος της καριέρας του στην κινηματογραφική βιομηχανία τόσο της Μ.Βρετανίας όσο και του Χόλιγουντ, αλλά και την παραδοχή του πως: «Από την άλλη είμαι πολύ πιο χαρούμενος από πολλούς συναδέλφους μου που κρύβονται. Μπορεί να μην είμαι πλούσιος ή επιτυχημένος, αλλά τουλάχιστον είμαι ελεύθερος».

Γι' αυτό και μέρος της καπάνιας του σωματείου είναι και ένα online αρχείο στο οποίο θα αναρτούνται εμπειρίες όσων έχουν κάνει coming out σε σχέση με την επαγγελματική τους ζωή προκειμένου να ανασκευαστεί η γενική παραδοχή που θέλει τους «ανοιχτά» γκέι ηθοποιούς να σταματούν την καριέρα τους μετά την μεγάλη «αποκάλυψη» και να τονιστούν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας πράξης.

Φανταστείτε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα... (καλά γελάσαμε πάλι!)

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους «ήρωες» της καμπάνιας και βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του σωματείου Equity.