Industry

Οι «Αλπεις» κερδίζουν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ

στα 10

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ξεχώρισε στο σημαντικό φεστιβάλ της Αυστραλίας και κέρδισε όχι μόνο το πρώτο βραβείο, αλλά κι ένα ωραιότατο χρηματικό έπαθλο!

Οι «Αλπεις» κερδίζουν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ

Να μην το δούμε υπαρξιακά ή εθνικά, αλλά είναι ωραίο η μέρα των εκλογών να ξεκινά, τουλάχιστον, με μια ευχάριστη είδηση από τα κινηματογραφικά πράγματα: οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, μεταξύ 12 υποψηφίων. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 δολαρίων (Αυστραλέζικων; Μάλλον…)

Οπως σχολίασε η εφημερίδα Sidney Morning Herald, «μπορεί η ελληνική οικονομία να διαλύεται, αλλά οι κινηματογραφιστές και οι αθλητές της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για της φτιάξουν τη διάθεση.»

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Φεστιβάλ του Σίδνεϊ απονέμεται σε αναγνώριση «θαρραλέων, τολμηρών και καινοτόμων ταινιών». Μ’ αυτή τη λογική, η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, η Ρέιτσελ Γουορντ (ναι, του «Against All Odds» και του «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας»), εξήγησε την επιλογή: «Οι ‘Αλπεις’ συνδυάζουν το πάθος, το μαύρο χιούμορ και την αίσθηση της απειλής, σε μια ταινία που όσο απαιτητική είναι, τόσο ανταμείβει το θεατή. Μια λεπτά ισορροπημένη μελέτη της εξουσίας και της ταυτότητας, με άξονα τον παραλογισμό, οι ‘Αλπεις’ αποτελούν οξυδερκές, μοναδικά συγκινητικό σινεμά από μια σημαντική νέα φωνή του ελληνικού κινηματογράφου.»

Ο Γιώργος Λάνθιμος έστειλε στο Σίδνεϊ την απάντησή του για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: «ποτέ δεν περίμενα ότι σήμερα θα ξυπνούσα μ’ ένα τόσο ευχάριστο τηλεφώνημα. Είμαστε όλοι τρομερά χαρούμενοι.»

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις «Αλπεις», αλλά και τα υπόλοιπα βραβεία, θ’ απονεμηθούν απόψε, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, που θα ολοκληρωθεί με την προβολή του «Safety Not Guaranteed» του Κόλιν Τεβόροου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου στο φετινό Σάντανς.

Να σημειώσουμε ότι στο διαγωνιστικό τμήμα, μαζί με ταινίες σαν το «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» των αδελφών Ταβιάνι, ή το «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν, συμμετείχε και το «Dead Europe» του Τόνι Κράβιτς (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ, επισκεφθείτε το επίσημο website του.