Buzz

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα

στα 10

Με αφορμή τα 77α γενέθλια του Φράνσις Φορντ Κόπολα, σήμερα 7 Απριλίου, επιστρέφουμε στις ταινίες που ο ίδιος θεωρεί τις καλύτερες όλων των εποχών. Μην παραξενεύεστε... Από σεμνότητα δεν υπάρχει καμία δική του μέσα σε αυτές.

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα

Μέλος μιας γενιάς που άλλαξε το σινεμά όπως το ξέραμε και για πολλούς ο σημαντικότερος από όλους τους «κολλητούς» του (Μάρτιν Σκορσέζε, Τζορτζ Λούκας, Μπράιαν Ντε Πάλμα, Στίβεν Σπίλμπεργκ κ.ά.), ο Φράνσις Φορντ Κόπολα υπήρξε πριν και κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής του καριέρας ένας φανατικό σινεφίλ.

Παραβλέποντας (στην περιπτωσή του, σχεδόν ξεχνάμε ότι υπάρχει) την τελευταία περίοδό του και όλα όσα τον έκαναν να απέχει από το σινεμά που μόνο αυτός ήξερε να κάνει, επιστρέφουμε στις δέκα αγαπημένες του ταινίες (έτσι όπως τις ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2012 για λογαριασμό του «Sight & Sound»), σημειώνοντας ότι παραμένουν οι ίδιες και από την εποχή του πρώτου δημοψηφίσματος του 2002, αλλά και είναι στην πραγματικότητα τα φιλμ που αναφέρει πάντα ως τα σπουδαιότερα όλων των εποχών.

Ανάμεσά τους, φυσικά ο Ακίρα Κουροσάβα (ο αγαπημένος του σκηνοθέτης), ο Φεντερίκο Φελίνι, πολύ και ωραίο κλασικό αμερικάνικο σινεμά και η πιο πρόσφατη ταινία να ανήκει στο 1983 και να υπογράφεται από τον Μάρτιν Σκορσέζε, τον μόνο σκηνοθέτη μαζί με τον Κουροσάβα που έχει στη λίστα δύο ταινίες.

Francis Ford Copolla 607

Περισσότερες αγαπημένες λίστες από μεγάλους δημιουργούς:

Francis Ford Coppola 607

Πριν διαβάστε αναλυτικά τη λίστα του, ακούστε τι λέει ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για τις αγαπημένες του ταινίες από την ιστορία του σινεμά:

«Οταν ξεκινάς να μιλάς για τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, βρίσκεσαι μπροστά σε έναν τεράστιο όγκο, παρόλα τα 100 και κάτι χρόνια μέσα στα οποία κάνουμε σινεμά. Δεν έχω κάποια ταινία που είναι "η καλύτερη όλων των εποχών", αλλά κάποιες ταινίες που βρίσκονται ψηλά στην εκτίμησή μου και κάποιες από αυτές ανήκουν στην βωβή περίοδο του σινεμά και πιστεύω πως είναι τόσο όμορφες. Ο Φ.Β.Μουρνάου είχε πει κάποτε: "Ξέραμε πως ο ήχος ήταν κάτι το αναπόφευκτο και πως οι ταινίες αργά ή γρήγορα θα είχαν ήχο και αυτό ήταν το σωστό. Απλά ήρθε πολύ νωρίς". Και αυτό γιατί τότε οι άνθρωποι του σινεμά δημιουργούσαν πραγματικά, ανακάλυπταν το ίδιο το σινεμά. Από το διεθνές σινεμά, αγαπημένες μου ταινίες είναι το "Στάχτες και Διαμάντια" του Αντρέι Βάιντα, ο Φελίνι, το "8 1/2" και το "La Dolce Vita", ταινίες που ο κόσμος θα μπορεί να δει και σε 1000 χρόνια και να πάρει μια ολοκληρωμένη ιδέα για την εποχή που γυρίστηκαν. Επίσης κάθε ταινία του Ακίρα Κουροσάβα. Θα μπορούσες να πεις μόνο τους "Επτά Σαμουράι", αλλά είναι ένας γίγαντας και έχει κάνει ντουζίνες αριστουργήματα. Και ο Γιασουχίρο Οζου. Και φυσικά οι Αμερικάνοι. Τα "Καλύτερα Χρόνια της Ζωής Μας" ή κάποια άλλη ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ και του Κινγκ Βίντορ. Υπάρχουν τόσες πολλές σπουδαίες ταινίες. Ηταν σαν να περίμενε το σινεμά την τεχνολογία για να μπορέσει να γίνει αυτό που είναι και ξαφνικά γυρίστηκαν τόσο γρήγορα τόσες πολλές ταινίες που μοιάζει να έγιναν όχι σε 100 χρόνια αλλά σε περισσότερους αιώνες...»

2 Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μαζί με τον Ακίρα Κουροσάβα

Οι 10 καλύτερες ταινίες της ιστορίας του σινεμά από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (χωρίς αρίθμηση):

  • Στάχτες και Διαμάντια (Ashes and Diamonds) του Αντρέι Βάιντα / 1958
  • Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής Μας (The Best Years of Our Lives) του Γουίλιαμ Γουαιλερ / 1946
  • Οι Βιτελλόνι (I Vitelloni) του Φεντερίκο Φελίνι / 1953
  • Γιοζίμπο (Yojimbo) του Ακίρα Κουροσάβα / 1961
  • The Bad Sleep Well του Ακίρα Κουροσάβα / 1960
  • Τραγουδώντας στη Βροχή (Singin' in the Rain) των Στάντλεϊ Ντόνεν και Τζιν Κέλι / 1952
  • Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας (The King of Comedy) του Μάρτιν Σκορσέζε / 1983
  • Οργισμένο Είδωλο (Raging Bull) του Μάρτιν Σκορσέζε / 1980
  • Η Γκαρσονιέρα (The Apartment) του Μπίλι Γουάιλντερ / 1960
  • Η Αυγή (Sunrise) του Φ. Β. Μουρνάου / 1927

H τελευταία ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν το «Τwixt» του 2012 που δεν βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες.

Francis Ford Coppola 607

Περισσότερος Φράνσις Φορντ Κόπολα: