Offside Festival-Book Edition! Ιστορίες ποδοσφαίρου στην Τεχνόπολη!

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 14 JUN 2018  /  Flix Team

Για δύο μέρες, 16 και 17 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ ξεκινάει, ευθυγραμμισμένο στον παλμό του Μουντιάλ.

Μετά από δύο εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη το Offside Festival κατεβαίνει στην Αθήνα, ταυτόχρονα με την έναρξη της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης: του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μέσα στη χρονιά που η Αθήνα γιορτάζει τον τίτλο της ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» το Offside Festival ανοίγει το διάλογο ανάμεσα στο ποδόσφαιρο, τη λογοτεχνία και το σινεμά, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ γύρω από το άθλημα, συζητήσεις, παρουσιάσεις.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο Facebook Event.

Inside a Volcano Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Inside a Volcano»

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

18.00 │Συζήτηση «Ποδόσφαιρο: Το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης»

Η παγκοσμιοποίηση είναι δομικό χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου. Είναι στην φύση αυτού του παγκοσμιότερου όλων των παιχνιδιών και ενισχύεται από την σοφία της απλότητάς του. Δύο πέτρες για δοκάρια και ένα κονσερβοκούτι ή ό,τι άλλο θα μπο-ρούσε να θυμίζει μπάλα, για μπάλα είναι αρκετά. Συντονίστρια, η Μαργαρίτα Κωτσίνη (επιμέλεια εκδόσεων - Κάπα Εκδοτική). Ομιλητές οι Χρίστος Χαραλαμπόπουλος (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Κιτροέφ Αλέξανδρος (καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του Haverford College στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ),

19.15 │Παρουσίαση βιβλίου «Το ποδόσφαιρό των μελλοθανάτων» Simpson Kevin E. (ΜVP Publications)

Στο «Ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων» περιγράφεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πώς- κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- το άθλημα επιβίωσε μέσα στα στρατό-πεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ, την Ολυμπιάδα της ντροπής του 1936, το Μουντιάλ που «ανήκε» στον Μουσολίνι, τα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας και τα φαράγγια στην Ουκρανία που ποτίζονταν αδιαλείπτως με το «αέναο» αίμα αθώων ψυχών. Ομιλητής ο Νίκος Παπαδογιάννης (μεταφραστής του βιβλίου).

20.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ «The Other Kids» Pablo De La Chica, 2016, 54’

Εκατομμύρια παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο κάθε μέρα. Για πολλά από αυτά, οι υποτροφίες που προσφέρουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν. Η ιστορία του μικρού Mubiru Rigan, είναι η ιστορία ενός από αυτά τα παιδιά. Ο Mubiru Rigan, ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος Φερναντο Τόρες και να σκοράρει το γκολ που θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Ουγκάντα στη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, για πρώτη φορά. Η ζωή του μέχρι τώρα όμως δεν ήταν ποτέ εύκολη. Σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του τον εγκατέλειψε στη χωματερή τοξικών αποβλήτων δίπλα στο εθνικό στάδιο Νέλσον Μαντέλα. Για ένα διάστημα, ο Rigan επιβίωνε είτε πουλώντας παλιοσίδερα είτε κλέβοντας, με το φόβο πάντα της τοπικής μαφίας, μέχρι τη στιγμή που τον ανακάλυψε ένας προπονητής, ο οποίος του εξα-σφάλισε μία αθλητική υποτροφία για να επιστρέψει στο σχολείο, να έχει κάθε μέρα φαγητό και βέβαια να παίζει ποδόσφαιρο, κυνηγώντας έτσι τα όνειρά του. Μία δυνατή ιστορία που αποδεικνύει πως το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.

21.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ «Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football» Sævar Guðmundsson, 2016, 86’

Σαν παιδιά, προπονούνταν στα χιονισμένα γήπεδα της Ισλανδίας κόντρα στην «α-τυχία» τους να γεννηθούν σε μία μικρή χώρα που δεν θα διεκδικούσε ποτέ πρόκριση σε μεγάλες διοργανώσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό, παρουσιάζει την πραγματικά σπου-δαία ιστορία του απόλυτου αουτσάιντερ: μίας χώρας 330.000 κατοίκων που ανέ-τρεψε κάθε προγνωστικό, έχοντας ψυχολογία νικητή. Η κάμερα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την εθνική ομάδα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της προς το απόλυτο παιδικό όνειρο: το Euro του 2016.

Μπλε Κομήτης To ποδοσφαιρικό εξώφυλλο στο τελευταίο τεύχος του Μπλε Κομήτη

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

11.00│Life Goals: Παρουσίαση προγράμματος Earth Refugee

Την στιγμή που η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έπαιρνε τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, η Οργάνωση Γη δημιούργησε το πρόγραμμα Earth Refugee, σε μία προσπάθεια, να μην αφήσει κανέναν άνθρωπο πίσω, σε όποια γωνιά αυτού του πλανήτη κι αν γεννήθηκε. Ομιλητές  Κατερίνα Σάλτα, εκπρόσωπος της «Οργάνωση Γη»

11.30 │Παρουσίαση ντοκιμαντέρ – καμπάνιας «Eleven - Φιλανθρωπικό Ντοκιμαντέρ»

Το ELEVEN ακολουθεί τις ιστορίες 11 ποδοσφαιρόφιλων παιδιών από 11 διαφορετι-κές χώρες καθώς προετοιμάζονται για το μεγαλύτερο παιχνίδι της ζωής τους. Τα τελευταία 4.5 χρόνια, το ELEVEN ακολουθεί τους 11 μικρούς ήρωες στις πατρίδες τους, επικεντρώνοντας στο πως το περιβάλλον τους, η κουλτούρα τους και το πάθος τους για το ποδόσφαιρο διαμορφώνει τον χαρακτήρα τους. Στο τελικό στάδιο συνα-ντήθηκαν σε μία χώρα, έζησαν και προπονήθηκαν μαζί, και από 11 άγνωστοι έγιναν μία ομάδα, μια αθλητική οικογένεια και έπαιξαν ένα παιχνίδι μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας τους μπροστά σε χιλιάδες κόσμο πριν από το παιχνίδι "Φίλοι Ροναλντίνιο - Φίλοι Λουίς Φίγκο".

12.00 │Παρουσίαση περιοδικού «Ο Μπλε Κομήτης» Τριμηνιαίο περιοδικό (Εκδόσεις Polaris)

Οι εκδόσεις Polaris παρουσιάζουν το τεύχος Ιουνίου του τριμηνιαίου περιοδικού «Ο Μπλε Κομήτης» που περιέχει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα κόμικ στο Mundial. Το μο-ναδικό ελληνικό περιοδικό κόμικ περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτότυπο υλικό, ει-δικά σχεδιασμένο για το περιοδικό από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς της παλιάς αλλά και της νεότερης γενιάς. Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Γούσης, εικονογράφος-αρχισυντάκτης του περιοδικού, ο Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας-δημοσιογράφος, ο Παναγιώτης Πανταζής, εικονογράφος

12.45 │Προβολή ντοκιμαντέρ «Barça Dreams» Jordi Llompart, 120', 2015

“Més que un club” σημαίνει “Περισσότερο από μία ομάδα”. Και αυτό είναι η Μπαρτσελόνα. Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας και προσπαθούν να εξηγήσουν ποιο είναι το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής που την κάνει τόσο ξεχωριστή. 1

19.00 │Παρουσίαση βιβλίου «Furiosi» Νάνι Μπαλεστρίνι (Απρόβλεπτες Εκδόσεις – Επανέκδοση)

Η πλοκή του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από την κλοπή ενός πανό οπαδών της Κάλιαρι, των «Furiosi» στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου, από τις «Ερυθρόμαυρες Ταξιαρχίες» και τις προσπάθειες των πρώτων να το πάρουν πίσω. Με αφορμή αυτή την ιστορία ξεδιπλώνονται ιστορίες από «εκδρομές», μά-χες με αντίπαλους οπαδούς και την αστυνομία, ο κώδικας τιμής που διέπει τις σχέσεις των μελών της ομάδας, αλλά και τις σχέσεις με τους αντίπαλους οπα-δούς, η οργάνωση του «πετάλου». Ομιλητής: Καλαμάρας Αχιλλέας, μεταφραστής του βιβλίου

20.00 │Συζήτηση «Μετά το χρυσό παπούτσι, τι; Οι Ποδοσφαιρικοί αστέρες στη σέντρα»

Ποδοσφαιρικές μορφές που έγραψαν και γράφουν ιστορία μέσα από τα μάτια του εξωτερικού παρατηρητή βιογράφου. Ο Guillem Balagué, βιογράφος των Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκιουρδιόλα συνομιλεί με τα τον Oriol Rodríguez, ιδρυτή του OFFSIDE Festival συνομιλούν για τους περισσότερο και τους λιγότερο φωτεινούς αστέρες του ποδοσφαίρου αλλά και για την ποδοσφαιρική κουλτούρα και τις εκφάνσεις σε κάθε άκρη του κόσμου. Ομιλητές:  Guillem Balagué, ο Ισπανός συγγραφέας των βιβλίων Pep Guardiola, "Another Way of Winning", "Messi" the authorised biography και "Cris-tiano Ronaldo - The Biography."  Oriol Rodríguez, ιδρυτής του OFFSIDE Festival και ιδρυτής και αρθρογράφος στο του περιοδικού Panenka (Βαρκελώνη)

21.00 │Προβολή ντοκιμαντέρ «Democracia em preto e branco (Δημοκρατία σε μαύρο και λευκό)» Pedro Asbeg, 90', 2014

Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μία ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει “δημοκρατία”. Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφα-νίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”, παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλ-πες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της “Κορινθιακής Δημοκρατίας”, ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την ίδια περίοδο η βραζιλιάνικη μουσική σκηνή βρίσκεται στο ζενίθ της. Πολι-τική, ποδόσφαιρο και rock n' roll, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο Facebook Event.

Offside

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.