Buzz

Ο Ζαν Πιερ Ζενέ συναντά τον Τ. Σ. Σπίβετ

στα 10

Η καινούρια ταινία του σκηνοθέτη του «Ντελικατέσεν», της «Αμελί» και... μερικών ακόμη ταινιών, θα είναι η τρισδιάστατη μεταφορά στο σινεμά του βιβλίου του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works of T.S. Spivet».

Ο Ζαν Πιερ Ζενέ συναντά τον Τ. Σ. Σπίβετ
Λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του βιβλίου

Ποιος είναι ο Τ. Σ. Σπίβετ; ένας χαρτογράφος από την Μοντάνα, σταθερός συνεργάτης του μουσείου Smithsonian το οποίο νομίζει ότι πρόκειται για έναν καθόλα σεβάσμιο μεσήλικα κύριο.

Στην πραγματικότητα, υπεύθυνος για τους υπέροχους χάρτες που παραγγέλνει το μουσείο, καθώς και για άπειρα ακόμη σκίτσα που ξεκινούν από την χαρτογράφηση αληθινών σημείων του πλανήτη και καταλήγουν στην διαγραμματική απεικόνιση της συνομιλίας των γονιών του στo τραπέζι, δεν είναι άλλος παρά ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και εξαιρετικά ιδιαίτερος δωδεκάχρονος νεαρός.

Οταν το μουσείο θα του προσφέρει μια σταθερή δουλειά στην έδρα του στην Ουάσινγκτον, ο Τ.Σ. Σπίβετ θα αποφασίσει να ταξιδέψει με τρένο ως εκεί, διασχίζοντας την χώρα και φυσικά χαρτογραφώντας τα πάντα από το τοπίο ως την ευχαρίστηση του να τρως στα McDonalds.

Tα δικαιώματα του βιβλίου του Λάρσεν έγιναν αντικείμενο ανταγωνισμού από κάθε μεγάλο εκδοτικό οίκο πρίν λίγα χρόνια για να καταλήξουν μετά από πλειστηριασμό, στις εκδόσεις Penguin οι οποίες και το εξέδωσαν το 2009 σε μια εντυπωσιακή έκδοση, μεγάλου μεγέθους. Γεμάτο από υπέροχα σκίτσα του ίδιου του συγγραφέα και μια σειρά από σημειώσεις του μικρού ήρωα που κυλούν παράλληλα με την ιστορία, αντιμετωπίστηκε με ποικίλες αντιδράσεις. Το Vanity Fair έγραψε πως πρόκειται για κάτι απόλυτα διαφορετικό απ οτιδήποτε έχεις διαβάσει, ο Στίβεν Κινγκ το χαρακτήρισε σαν ένα συνδυασμό του «Μαρκ Τουέιν, του Τόμας Πίντσον και του “Little Miss Sunshine”». Η Washington Post από την άλλη, βρήκε το τέλος απογοητυετικό και οι New York Times την διαδικασία του να διαβάζεις παράλληλα το βιβλίο και τις σημειώσεις του ήρωα «εξοντωτική».

Ο Ζαν Πιερ Ζενέ, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο «Le film Francais» όπου και ανακοίνωσε το σχέδιο της μεταφοράς του στο σινεμά, χαρακτήρισε το βιβλίο βαθιά συγκινητικό και υποσχέθηκε να κάνει ακριβώς το αντίθετο απ ότι περιμένουμε από μια 3D ταινία: να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στην υπηρεσία της αφήγησης κι όχι το αντίθετο. Είπε ακόμη πως ο Λαρσεν του εξομολογήθηκε ότι μπορούσε να φανταστεί μόνο πέντε σκηνοθέτες ικανούς να φέρουν το όραμά του στην μεγάλη οθόνη: Τον Ντείβιντ Φίντσερ, τον Τιμ Μπάρτον, Τον Γουές Αντερον, τον Μισέλ Γκοντρί και τον ίδιο τον Ζενέ. «Ημουν ο πρώτος που τον πλησίασα» λέει, για το πως τελικά πήρε τα δικαιώματα.

Το φιλμ θα είναι μεν γαλλική παραγωγή, αλλά στα Αγγλικά με αμερικάνους ηθοποιούς και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το 2012 στις Η.Π.Α. Και τον Καναδά.

Διαβάστε (και δείτε) εδώ ένα κεφάλαιο από το βιβλίο και στο gallery, μερικά από τα σκίτσα που κοσμούν το βιβλίο του Λάρσεν