Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

στα 10

Στον «Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ το Χρυσό Λιοντάρι, στο Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου για τις «Αλπεις» το Βραβείο Σεναρίου

Flix Team
Τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
Ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνει το Βραβείο Σεναρίου που έγραψε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου για τις «Αλπεις»

Στη Sala Grande του Palazzo del Cinema έγινε η τελετή απονομής των Βραβείων της 68ης Μόστρα της Βενετίας, ολοκληρώνοντας το φετινό φεστιβάλ.

Στην εισαγωγή του, ο Ντάρεν Αρονόφσκι παίνεσε τις ταινίες που είδε, χαρακτήρισε τη δουλειά της επιτροπής «ενθουσιαστική και εξοργιστική ταυτόχρονα», εξαιτίας της πληθώρας καλών ταινιών που είδαν και διαβεβαίωσε το κοινό ότι το παγκόσμιο σινεμά ζει και βασιλεύει!

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος, με Πρόεδρο τον Ντάρεν Αρονόφσκι, μέλη τους Εϊγια-Λίζα Ατίλα, Ντέιβιντ Μπερν, Τοντ Χέινς, Μάριο Μαρτόνε, Αντρέ Τεσινέ και Αλμπα Ρόρβαχερ και με τη φώτιση του κινηματογραφικού προβολέα, επέλεξε να τιμήσει τους παρακάτω:

Χρυσό Λιοντάρι: «Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Απονέμοντάς του το βραβείο, ο Ντάρεν Αρονόφσκι είπε: «Υπάρχουν μερικές ταινίες που, μόλις τις βλέπεις, ξέρεις ότι θα σου αλλάξουν τη ζωή. Αισθάνομαι πολύ περήφανος που θα δώσω το Χρυσό Λιοντάρι στον Αλεξάντερ Σοκούροφ». Η απόφαση για τον Χρυσό Λέοντα ήταν ομόφωνη.

Βραβείο της Επιτροπής: «Terraferma»» του Εμανουέλε Κριαλέζε

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σανγκτζούν Κάι, «Ren Shan Ren Hai»

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου: Μάικλ Φασμπέντερ, «Shame» του Στιβ ΜακΚουιν

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Ντίνι Γιπ, «Tao Jie» της Αν Χούι

Βραβείο Σενάριου: «Αλπεις», σε σενάριο Γιώργου Λάνθιμου, Ευθύμη Φιλίππου. Ο Γιώργος Λάνθιμος αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά το ελληνικό σινεμά, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και χρόνια. Λίγες ώρες μετά τη βράβευσή τους, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου δήλωσαν: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και κάπως σαστισμένοι. Μάλλον το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες, χωρίς τους οποίους η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει γίνει λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.»

Βραβείο Φωτογραφίας: Ρόμπι Ράιαν, «Wuthering Heights» της Αντρεα Αρνολντ

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών: Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο, «Himizu» του Σίον Σόνο

Bραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI): «Shame» του Στιβ ΜακΚουιν

Queer Χρυσό Λιοντάρι: «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο

Leoncino: «Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι