Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Τέρενς Μάλικ

στα 10

Με τον Τέρενς Μάλικ να κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα, χωρίς να βρίσκεται στην αίθουσα, ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η Κριτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο έδωσε αξιοκρατικά βραβεία, που ψήφισαν άνθρωποι που μοιάζουν ν'αγαπούν και ν'απολαμβάνουν το σινεμά ως θεατές!

Ο Χρυσός Φοίνικας στον Τέρενς Μάλικ

Σε μια μετρημένη, γρήγορη και καλά οργανωμένη τελετή, με οικοδέσποινα την ηθοποιό Μελανί Λοράν, δόθηκαν τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Καννών.Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, παρουσίασε τους υπόλοιπους κριτές (μεταξύ των οποίων την καλλονή της βραδιάς, Ούμα Θέρμαν, με το μπλε φόρεμα - γοργόνα), μιλώντας αξιοθαύμαστα πολύ, σε διασκεδαστικά γαλλικά, όπου μπερδεύοντας τις λέξεις compagnions και champignons, αποκάλεσε τα μέλη της επιτροπής του... μανιτάρια!

Τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας: The Tree of Life του Τέρενς Μάλικ Το βραβείο παρουσίασε η απαστράπτουσα Τζέιν Φόντα και το παρέλαβαν οι παραγωγοί Ντίντι Γκάρντενερ και Μπιλ Πόλαντ, λέγοντας ότι «ευχαριστούν το Φεστιβάλ εκ μέρους ενός γίγαντα, του Τέρενς Μάλικ, ο οποίος παραμένει απών γιατί είναι αδιόρθωτα ντροπαλός.»

Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix): «Once Upon A Time In Anatolia» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και «Le Gamin Au Velo» των Ζαν Πιερ και Λικ ΝταρντένΤο βραβείο παρουσίασε ο Εμίρ Κουστουρίτσα, αναφέροντας σκηνοθέτες που έχουν τιμηθεί με αυτό: τον Παζολίνι, τον Φόρμαν, τον Ταρκόφσκι και τον Καουρισμάκι! Να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Νταρντέν έχουν ήδη βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα, για τις ταινίες «Ροζέτα» και «Το Παιδί», ενώ ο Τσεϊλάν έχει τιμηθεί με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τους «3 Πίθηκους».

Καλύτερος σκηνοθέτης: Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν («Drive») Το βραβείο παρουσίασε η Νικόλ Γκαρσιά, ενώ ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν διάβασε τις ευχαριστίες του από μια λίστα που είχε γράψει στο i-phone του! Εννοείται πως το μερίδιο του λέοντος είχε ο πρωταγωνιστής του, Ράιαν Γκόσλινγκ που ο Ρεφν αποκάλεσε ως το «alter ego» του.

Καλύτερο σενάριο: Footnote (Tζόσεφ Σεντάρ) Το βραβείο παρουσίασε η Ροζάριο Ντόσον, επίσης με στενό μακρύ μπλε φόρεμα, η γυναικεία παρουσία που συναγωνίστηκε σε λάμψη την Ούμα Θέρμαν.

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία: Kίρστεν Ντανστ («Melancholia») Το βραβείο παρουσίασε ο Εντγκαρ Ραμίρεζ, ηθοποιός από τη Βενεζουέλα. Η επιλογή της Κίρστεν Ντανστ για βραβείο ενδέχεται να έχει και μια δόση «ακτιβισμού» εκ μέρους της επιτροπής, μια και αναγκαστικά συμμετείχε στην τελετή η ταινία του ανακηρυγμένου ως persona non grata Λαρς φον Τρίερ. Πάντως, η Ντανστ μίλησε σύντομα και συγκινημένα, αναφώνησε «τι εβδομάδα ήταν αυτή!» κι ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της και την επιτροπή για μια μοναδική εμπειρία.

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία: Ζαν Ντιζαρντέν για το «The Artist»Το βραβείο παρουσίασε η Κατρίν Ντενέβ, ενώ ο Ντιζαρντέν, ανεβαίνοντας στη σκηνή, γονάτισε με σεβασμό μπροστά στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Βραβείο της Επιτροπής: «Polisse» της ΜαϊγουένΤο βραβείο παρουσίασε η πάντα ατμοσφαιρική Κιάρα Μαστρογιάνι, μοιάζοντας ακόμα πιο αριστοκρατική και κομψή μπροστά στα αγκομαχητά πάνω από το μικρόφωνο της Μαϊγουέν!

Camera D' Or (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη): Πάμπλο Τζορτζέλι «Las Acacias»Το βραβείο παρουσίασαν η Μαρίζα Παρέδες και ο Τζουν Χο Μπονγκ.

Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους: «Cross» της Μαρίνα ΒρόνταΤο βραβείο παρουσίασαν ο Μισέλ Γκοντρί και η Λουντιβίν Σανιέ, θυμίζοντας μια κουβέντα του Ζακ Τατί, ότι χωρίς ταινίες μικρού μήκους, το σινεμά θα είχε στερηθεί τον Μπάστερ Κίτον και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Επίσης, ο Γκοντρί έδωσε ειδική μνεία στο «Swimsuit 46» του Βάνες Ντεστούπ, για τον οποίο, μάλιστα, είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος ένα αδιάβροχο βραβείο!

Μεγάλοι χαμένοι της βραδιάς, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και το «La Piel Que Habito», ο Ακι Καουρισμάκι με το «Le Havre» και ο Μάρκους Σλάινζερ το «Μichael» του οποίου δεν κατάφερε να συγκινήσει την επιτροπή.

Διαβάστε τι συνέβη όλες τις ημέρες του φεστιβάλ εδώ