Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει τον Αλέν Ρενέ

στα 10

Στα 91 του χρόνια ο Αλέν Ρενέ επιστρέφει με καινούρια ταινία, που θα διαγωνιστεί για τη Χρυσή Αρκτο στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αποδεικνύοντας πως ο χρόνος είναι μόνο με το μέρος των γενναιών...

Ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει τον Αλέν Ρενέ

Το «Aimer, Boire et Chanter» θα είναι η 19η ταινία του Αλέν Ρενέ, χωρίς κανείς να υπολογίζει τις μικρού μήκους ταινίες του, τα κομμάτια σε σπονδυλωτές ταινίες που έχει σκηνοθετήσει και τη δουλειά του στο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.

Αριθμός που δεν προκαλεί εντύπωση για μια καριέρα που μετράει παραπάνω από μισό αιώνα, αλλά που έρχεται να τον συναντήσει στα 91 του χρόνια, παθιασμένο ακόμη με το να κάνει σινεμά με τον δικό του τρόπο, στην τρίτη του κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου του Αλαν Εϊκμπορν μετά τα «Smoking/No Smoking» του 1993 που βασίστηκε στο έργο «Intimate Exhanges» και στο «Coeurs» του 2006 που βασίστηκε στο έργο «Private Fears in Public Places».

2

Το «Aimer, Boire et Chanter», που βρίσκει τον Ρενέ στο Διαγωνστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, βασίζεται στο «Life of Riley» του Αλαν Εϊκμπορν και αφηγείται την ιστορία τριών ζευγαριών, καθώς η ζωή του επηρεάζεται από έναν ήρωα, τον Τζορτζ Ράιλι, τον οποίο, ωστόσο δεν βλέπουμε ποτέ.

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της ταινίας: «Οταν ο Δρ. Κόλιν αναφέρει τυχαία στη γυναίκα του Κάθριν πως ο ασθενής του, Τζορτζ Ράιλι, δεν έχει παρά λίγους μήνες ζωής, δεν γνωρίζει πως ο Ράιλι ήταν ο πρώτος έρωτας της Κάθριν. Κάνοντας πρόβες με τον τοπικό ερασιτεχνικό τους θίασο, και οι δύο πείθουν τον Ράιλι να συμμετάσχει κι αυτός. Ο ρόλος του περιλαμβάνει ερωτικές σκηνές με την Ταμάρα, σύζυγο του Τζακ, κολλητού φίλου του Ράιλι, επιχειρηματία και άπιστου συζύγου. Ο Τζακ με τη σειρά του προσπαθεί να πείσει τη Μόνικα, γυναίκα του Τζορτζ που τον έχει εγκαταλείψει για τον Σιμεόν, να επιστρέψει στον άνδρα της για να τον υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

2

Στο φιλμ που θα κάνει την πρεμιέρα του στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινάει στις 6 και διαρκεί έως τις 16 Φεβρουαρίου, πρωταγωνιστεί η γνωστή παρέα ηθοποιών του Αλέν Ρενέ: ο Ιπολίτ Ζιραρντό, η Σαμπίν Αζεμά, ο Μισέλ Βιγερμόζ, η Καρολίν Σιλόλ, ο Αντρέ Ντισολιέ και η Σαντρίν Κιμπερλέν.

Η προηγούμενη ταινία του Αλέν Ρενέ που δεν βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες ήταν το «Vous n'Avez Encore Rien Vu», που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

2

Περισσότερη Berlinale 2014: