Buzz

Ο Τζον Κάμερον Μίτσελ χτίζει στην άμμο παλάτια για την Dior

στα 10

Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Τζον Κάμερον Μίτσελ ως διαφημιστικό της Dior τον βρίσκει να συνεργάζεται με την Ουκρανή καλλιτέχνιδα Ξενίγια Σιμόνοβα που έχει εδώ και δύο χρόνια συγκλονίσει το ευρωπαϊκό κοινό με τη ζωγραφική της με άμμο.

Ο Τζον Κάμερον Μίτσελ χτίζει στην άμμο παλάτια για την Dior
Τζον Κάμερον Μίτσελ, ένας νεοϋορκέζος με ευρωπαϊκό βλέμμα

Μας είχε έτσι κι αλλιώς εντυπωσιάσει η προσέγγιση του Τζον Κάμερον Μίτσελ στην καμπάνια της Dior και με το πρώτο φιλμάκι του «Lady Grey London», ένα σουρεαλιστικό ρομάντζο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος και πρωταγωνιστούσαν οι Μαριόν Κοτιγιάρ κι ο Ιαν Μακ Κέλεν.

Η δεύτερη μικρού μήκους του για την ίδια καμπάνια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. «Lady Grey Moscow» ο τίτλος και στο φακό του Μίτσελ το λόγο έχει η 26χρονη Ξενίγια Σιμόνοβα, η Ουκρανή καλλιτέχνιδα που από το 2009 που έδειξε το ταλέντο της σε ριάλιτι σόου της χώρας της έχει συνεπάρει την Ευρώπη. Η Σιμόνοβα ζωγραφίζει σε γυάλινες επιφάνειες με άμμο, όχι απλούς πίνακες, αλλά κάτι που φέρνει σε «sand animation», καθώς τα χέρια της κινούνται με εκπληκτική ακρίβεια σβήνοντας και πλάθοντας χαρακτήρες και τις ιστορίες τους. Στην «Lady Grey Moscow» αφηγείται έναν έρωτα ανάμεσα σ' έναν Παριζιάνο και μια Ρωσίδα.

Ιδιαίτερα τολμηρή επιλογή τόσο για την Dior, αλλά και για τον ίδιο τον Μίτσελ ο οποίος πρέπει να βρει τρόπους να σκηνοθετήσει αυτά τα χέρια που έτσι κι αλλιώς... σκηνοθετούν την άμμο με την ακρίβεια προβαρισμένου μονοπλάνου.

Το αποτέλεσμα έχει αφήσει πάντως το κοινό άφωνο - ειδικά όσους δεν είχε τύχει να ξαναδούν τη δουλειά της Σιμόνοβα. Οπως και να έχει, ο νεοϋορκέζος αγαπημένος μας σκηνοθέτης είναι έτη φωτός μπροστά σε όσα προτείνει και όσα υπογράφει.