Buzz

O Tζέιμς Κάμερον βουτά στην καρδιά της Αβύσσου

στα 10

Εσείς πώς περάσατε το Σαββατοκύριακο; Ο Τζέιμς Κάμερον βούτηξε μόνος στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ και επιβεβαιώνοντας ότι για τον ίδιο οι περιπέτειες δεν σταματούν στην μεγάλη οθόνη.

O Tζέιμς Κάμερον βουτά στην καρδιά της Αβύσσου
Ο Τζέιμς Κάμερον αναδύεται χθες το μεσημέρι σώος και ασφαλής μετά την 9ωρη περιπέτειά του στην Αβυσσο.

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός... εξερευνητής. Ο Τζέιμς Κάμερον ως γνωστόν δεν έχει μόνο κινηματογραφικές ανησυχίες για φανταστικούς κόσμους, περιπέτειες σε πολύχρωμους πλανήτες ή Αβύσσους από σελιλόιντ. Λάτρης της εξέλιξης και της επιστήμης, προσεγγίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό το σχεδιασμό νέων φακών ή μιας 4D κάμερας, με τα τελευταία τεχνολογικά άλματα που μπορούν να μεταφέρουν τον άνθρωπο στις ανεξερεύνητες περιοχές του ίδιου του του υπάρχοντος κόσμου. Πριν από 1 1/2 χρόνο τον βρήκαμε ως σύμβουλο της NASA για την τηλεκατευθυνόμενη κάμερα που μπορεί να προσγειωθεί στον Αρη και να καταγράψει, επιτέλους, τη ζωή εκεί. Σήμερα, κάνει βουτιά από το διάστημα στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού: ως συνεργάτης του National Geographic στην έρευνα και την κατασκευή ενός μονοθέσιου υποβρυχίου (στην ουσία πρόκειται για μία κάθετη τορπίλη) είχε ως όρο ότι θα το οδηγήσει ο ίδιος στην ιστορική βουτιά του σε σημείο-ρεκόρ του βυθού.

Ετσι κι έγινε: την Κυριακή ο Κάμερον έσπασε κάθε φράγμα και ακούμπησε τον πάτο του ωκεανού - 6.8 ναυτικά μίλια, ή 11 χιλιόμετρα, βάθος- με το πειραματικό σκάφος «The Challenger Deep». Οι πρώτες του λέξεις όταν έφτασε ήταν «Ολα τα συστήματα λειτουργούν». Μετά όμως η χαρά του βγήκε στο twitter (μπορείτε να το ψάξετε με το handle @DeepChallenge) : «Μόλις έφτασα στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού. Το να πιάνεις πάτο ποτέ δεν ήταν τόσο όμορφο. Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας ό,τι βλέπω γύρω μου...»

Σύμφωνα με πληροφορίες το «Challenger Deep» έκανε 2 ώρες και 36 λεπτά για να καταδυθεί στα 35.756 πόδια (10.898 μέτρα) αλλά μόνο 70 λεπτά για να ανέβει στην επιφάνεια ξανά. Προσθέστε και τις 6 ώρες τις οποίες πέρασε ο 57χρονος σκηνοθέτης στον βυθό συλλέγοντας δείγματα με την ρομποτική του κάμερα και παίρνοντας φωτογραφίες και φανταστείτε πώς πρέπει να βίωσε αυτό το περιπετειώδες 9ωρο.

Το «Challenger Deep» έχει ύψος 2.5 μέτρα και ο 1.92 μέτρα σκηνοθέτης είχε στα χέρια του ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία - όπως μία ρομποτικά κατευθυνόμενη δαγκάνα (για την συλλογή δειγμάτων), ένα όπλο-σύριγγα (που μπορεί να ρουφήξει μικρά μαλάκια και πανίδα του βυθού για μελέτες), και ειδικούς μετρητές θερμοκρασίας, πίεσης και πυκνότητας.

Αναδύθηκε 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γκουάμ (του ηφαιστειογενούς νησιού Γκουαχάν, μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων) σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, όπως διαβεβαίωσε και ο αρχηγός της αποστολής από την ομάδα του National Geographic (και αστροβιολόγος της NASA) Κέβιν Χαντ. «Η αποστολή ήταν άψογη. Ο Τζιμ έκανε αυτό το ταξίδι με ιδεατές καιρικές συνθήκες...»

Η εμμονή του Κάμερον με τον βυθό είχε ξεκινήσει μία δεκαετία πριν, με την διερεύνηση και την κατασκευή ενός άλλου ειδικού σκάφους που θα έφτανε στον βυθισμένο «Τιτανικό» - κάτι που είδαμε στο αντίστοιχο ντοκιμαντέρ «Ghosts of the Abyss» (2003).

Αυτό όμως που συνέβη πριν από 48 ώρες έσπασε κάθε ρεκόρ. Ο Κάμερον είναι ο μοναδικός άνθρωπος που επιχείρησε μόνος να φτάσει στο βάθος του ωκεανού. Το 1960 το εγχείρημα είχε επιτευχθεί από βαθυσκάφος του αμερικανικού στόλου και πλήρωμα δύο εξερευνητών: του αξιωματικού Ντον Γουόλς και του Ελβετού ωκεανογράφου Ζακ Πικάρντ.