Industry

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εγκαταλείπει τον «Μωυσή» του στα χέρια του Ανγκ Λι (το λες κι οσκαρική εκδίκηση)

στα 10

Θρίλερ με την επική περιπέτεια «Gods and Kings» που ετοίμαζε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για τη ζωή του ηγέτη του έθνους Ισραήλ και μεσίτη της διαθήκης του Νόμου, Μωυσή. Το Χόλιγουντ βαριέται να την κάνει, όσο εμείς που διαβάσαμε την παραπάνω πρόταση;

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εγκαταλείπει τον «Μωυσή» του στα χέρια του Ανγκ Λι (το λες κι οσκαρική εκδίκηση)

Οχι, το αντίθετο: το Χόλιγουντ ανυπομονεί να μεταφέρει ξανά στο σινεμά την εμβληματική φιγούρα και την Ιστορία του «στόματος του Θεού» προφήτη Μωυσή. Κι όχι μόνο γιατί, όπως ξέρουμε πολύ καλά, η κινηματογραφική βιομηχανία είναι μία μεγάλη εβραϊκή κοινότητα. Αλλά γιατί αυτός ο θρησκευτικός θρύλος (μωρό που εγκαταλείπεται στο ποτάμι / ηγέτης / 10 εντολές / εξορία στη Γη Μαδιάμ / πληγές του Φαραώ / σχίζει τη θάλασσα στα δύο) υπόσχεται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters.

Αλλωστε υπάρχει και προηγούμενο: το κλασικό θρησκευτικό έπος του Σέσιλ Μπι Ντε Μιλ «Οι Δέκα Εντολές» (1956), με πρωταγωνιστή τoν Τσάρλτον Ιστον στο ρόλο του Μωυσή, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στην ιστορία του σινεμά, καθώς τότε είχε αποφέρει 65 εκ. δολάρια κέρδη στο box office.

Σήμερα λοιπόν, όχι μία, αλλά δύο ταινίες ετοιμάζονται από τα χολιγουντιανά στούντιο για τον ηγέτη του έθνους Ισραήλ. Από την μία, το πολυδιαφημισμένο «Gods and Kings» που μέχρι πριν λίγες μέρες έφερε την σκηνοθετική υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Από το Σεπτέμβριο του 2011 η Warner Bros. είχε πολιορκήσει τον Σπίλμπεργκ να το αναλάβει, φτάνοντας σε συμφωνία τον Ιανουάριο του 2012. Μόνο που μόλις χθες, ο αμερικανός σκηνοθέτης αποχώρησε από το πρότζεκτ, αφήνοντας το στούντιο πανικόβλητο να ψάχνει για αντικαταστάτη.

Ο λόγος; Θέλουν να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου προς τις αίθουσες και τα ταμεία, εναντίον της δεύτερης επικής βιογραφίας που ετοιμάζεται για τον Μωυσή, από ανταγωνιστικό στούντιο και με μεγάλο όνομα στην σκηνοθετική καρέκλα. Η Fox έχει κλείσει τον Ρίντλεϊ Σκοτ (κι εκείνος με τη σειρά του πολιορκεί τον Κρίστιαν Μπέιλ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο) για το «Exodus», μία ταινία που επίσης θα εξετάζει τη βιβλική φιγούρα του Μωυσή, ο οποίος οδήγησε τον σκλαβωμένο λαό του στην έξοδο από την Αίγυπτο και προς τη Γη της Επαγγελίας.

Η Warner Bros. (με ένα σενάριο που φημολογείται ότι θυμίζει «Braveheart») πρέπει να κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στη Fox, που ανέθεσε το δικό της σενάριο (που υπογράφει ο Στίβεν Ζέλιαν «Η Λίστα του Σίντλερ», «Το Κορίτσι με το Τατουάζ») στα χέρια του «Μονομάχου» σκηνοθέτη Σκοτ.

Για αυτό, με μία συνειρμική σκέψη που θα ονόμαζε κανείς ειρωνία, όταν έφυγε από την καρέκλα του σκηνοθέτη ο Σπίλμπεργκ, χτύπησε το τηλέφωνο του Ανγκ Λι. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το αν ο διπλά οσκαρικός σκηνοθέτης θα το κάνει. Ηδη εμπλέκεται σ' ένα άλλο ιστορικό πρότζεκτ, αυτό της «Κλεοπάτρας» με πρωαγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί. Δήλωσε όμως ότι «η πρόταση τον προκαλεί».

Ενα είναι σίγουρο: ο Ντάρεν Αρονόφσκι με το «Noah», ο Ρίντλεϊ Σκοτ με το «Exodus» και τα ακέφαλα πρότζεκτς «Gods and Kings» και «Cleopatra» μας επιστρέφουν πανηγυρικά στις εποχές στο «χλαμύδα/σανδάλι» σινεμά μισού αιώνα πίσω. Αντε με το καλό, ο Ράιαν Γκόσλινγκ να αναφωνεί «Εγώ είμαι ο Σπάρτακος»!