Industry

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ δίνει 10.000 ευρώ στο kickstarter project του Σπάικ Λι

στα 10

Κίνηση υποστήριξης, ειρωνίας ή πολιτική στάση; Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ που έχει διακηρύξει το τέλος του σινεμά καταθέτει 10.000 δολάρια στην kickstarter καμπάνια για την νέα ταινία του Σπάικ Λι.

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ δίνει 10.000 ευρώ στο kickstarter project του Σπάικ Λι

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ έχει αποχωρήσει από τα κινηματογραφικά πράγματα με βαριές δηλώσεις για το τέλος του κινηματογράφου όπως τον ξέρουμε και την ομηρία των δημιουργών από το αδηφάγο σύστημα των στούντιο. Επικεντρώνεται πλέον σε τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «Behind the Candelabra» που φτιάχτηκε για το ΗΒΟ και έφτασε μέχρι το διαγωνιστικό τμήμα του φεσιβάλ Καννών.

Η πολεμική στάση του τους τελευταίους μήνες απέναντι στο Χόλιγουντ τώρα συνεχίζεται με μία κίνηση που δεν μπορούμε να καταλήξουμε αν είναι straight ή πονηρή. Ο Σόντερμπεργκ κατέθεσε 10.000 δολάρια στην kickstarter καμπάνια του Σπάικ Λι για την νέα του ταινία.

Οι επιφυλάξεις μας για την κίνηση του Σόντερμπεργκ βασίζονται στο ξέσπασμα των νέων κινηματογραφιστών για το πόσο άδικο είναι να μπαίνουν καταξιωμένοι σκηνοθέτες στη διαδικασία του kickstarter. Οπότε ο Σόντερμπεργκ δηλώνει συμπαράσταση (γιατί καταλαβαίνει ότι πρέπει ακόμα κι ένας φημισμένος σκηνοθέτης να καταφύγει εκεί για να γυρίσει την ταινία που θέλει μακριά από τους εκβιασμούς των στούντιο) ή... κάνει με τον τρόπο του κριτική στην κίνηση του συναδέλφου του;

Ο ίδιος ο Σπάικ Λι πάντως επιβεβαίωσε την είδηση σε συνέντευξη που έδωσε στο MTV λέγοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δωρεά κερδίζει ένα δείπνο και εισιτήρια για τον επόμενο αγώνα των New York Knicks.

«Θα τον βγάλω για δείπνο και θα τον πάω σ' έναν αγώνα» δήλωσε ο Λι. «Ούτε ξέρω αν ξέρει από μπάσκετ - οπότε θα διαλέξω εγώ σε ποιον αγώνα θα τον πάω. Ομως θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Στίβεν Σόντερμπεργκ για τη στήριξή του. Ενα ταπεινό ευχαριστώ για αυτό που έκανε...»

Σύμφωνα με τον Λι η κίνηση του Σόντερμπεργκ ήταν κίνηση ξεκάθαρης συμπαράστασης. Οι δύο σκηνοθέτες γνωρίζονται από τα παλιά καλά χρόνια του ανεξάρτητου κινηματογράφου - πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Μέχρι στιγμής 658 άνθρωποι έχουν ενισχύσει την καμπάνια του Λι στο Kickstarter - 3 από αυτούς με 10.000 δολάρια που είναι και η ανώτατη δωρεά. Εχει συγκεντρώσει 102.286 χιλιάδες δολάρια και χρειάζεται 1.25 εκατομμύρια. Η καμπάνια λήγει στις 21 Αυγούστου.

Update 28 Ιουλίου 2013: Με ανακοίνωση του στη σελίδα του kickstarter o Στίβεν Σόντερμπεργκ εξηγεί γιατί υποστήριξε το πρότζεκτ του Σπάικ Λι.

«Τα 80s δεν ήταν μια σπουδαία δεκαετία για το αμερικανικό σινεμά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι σκηνοθέτες που ήταν υπεύθυνοι για το Αμερικανικό Νέο Κύμα που είχε ξεκινήσει το δεύτερο μισό των 60s είτε είχαν καεί, αυτοκαταστραφεί ή είχαν χάσει το δρόμο τους και τα ελεγχόμενα από τις επιχειρήσεις στούντιο δεν καλλιεργούσαν το είδος του ιδιοσυγκρασιακού σινεμά που με έκανε να γίνω σκηνοθέτης. Υπήρχε η αίσθηση πως ό,τι ήταν δυνατό είχε συρρικνωθεί και ήμουν πολύ ανήσυχος για το μέλλον μου. Κάθε τόσο, όμως, ένα ανεξάρηττο φιλμ ή ένας ανεξάρτητος σκηνοθέτης γεννιόταν ο οποίος είχε σύνδεση με αυτές τις πρόσφατες, υπέροχες αμερικάνικες ταινίες αλλά και το υπέροχο σινεμά του κόσμου και καθώς προσπαθούσα να βρω τη δική μου φωνή και θέση στον κόσμο του σινεμά, τρεις ανεξάρτητοι δημιουργοί συγκεκριμένα μου τράβηξαν την προσοχή και μου ανέπτυξαν την ιδέα του τι ήταν πιθανό: ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Τζιμ Τζάρμους και ο Σπάικ Λι. Αυτές ήταν τρεις ξεχωριστές φωνές και η ελευθερία και η επιτυχία που αντιπροσώπευαν ήταν απελευθερωτική και γεμάτη ενέργεια. Ηταν ώμοι στους οποίους μπορούσα να ακουμπήσω, που θα ήμουν περήφανος να ακουμπήσω.

Μερικοί δημιουργοί υπάρχουν έξω από τις παραδοσιακές παραμέτρους της κριτικής. Η οπτική τους γωνία και το σώμα του έργου τους κάνουν τις συζητήσεις γύρω από την κάθε ταινία ξεχωριστά ενδιαφέρουσας αλλά τελικά άσχετες, γιατί κάθε πρότζεκτ τους είναι ουσιαστικά ένα κεφάλαιο σε ένα μεγάλο βιβλίο το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί για το εύρος του, τη φιλοδοξία του και τη συμβολή του στο καλλιτεχνικό σινεμά. Για μένα ο Σπάικ Λι είναι ένας από αυτούς τους δημιουργούς. Είναι μια μοναδική φιγούρα στο αμερικάνικο σινεμά και τράβηξε πάντα το δικό του δρόμο και εξέφρασε τις σκέψεις του (ακόμη και όταν το εμπορικό ρίσκο ήταν μεγάλο), αξίες που δεν υπάρχουν πια στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ξέρω τις ταινίες του Σπάικ καλύτερα απ' ότι γνωρίζω τον ίδιο (ίσως αν πάμε μαζί στους Knicks με βοηθήσει να τον γνωρίσω καλύτερα), αλλά είμαστε αρκετά φίλοι για να δηλώσω πως τον σέβομαι και ως άνθρωπο και ως κινηματογραφιστή.

Οπότε, σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει ακόμη, να γιατί υποστηρίζω τον Σπάικ στο Kickstarter:

1.Η επιτυχία του Σπάικ με βοήθησε να κάνω πιθανή τη δική μου επιτυχία.

2.Ο Σπάικ μου τράβηξε την προσοχή, εξαιτίας του έργου του και της ξεχωριστής ματιάς του.

3.Πρέπει να υποστηρίζεις τους φίλους σου.

Τώρα ας ανάψουμε αυτό το κερί.

Ειρήνη.»


Update 18/08/13

Πριν λήξει το deadline της καμπάνιας του, ο Σπάικ Λι ανακοίνωσε ότι το ποσό των 1,25 εκατομμυρίων συγκεντρώθηκε και πως υπόσχεται να ξεκινήσει σύντομα να δουλεύει στην ταινία, για την οποία εξακολουθούμε να μην ξέρουμε πολλά, εκτός του ότι θα πρωταγωνιστεί η Ζάρα Εϊμπραμς κι ότι είναι μια ιστορία «για τον εθισμό, το αίμα και το σεξ».

Περισσότερος Σπάικ Λι: