Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά τον Τζορτζ Λούκας με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών

στα 10

Με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών (National Medal of Arts Award) τιμήθηκε ο Τζορτζ Λούκας για τη συμβολή του έργου του στον κινηματογράφο της φαντασίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε το βραβείο, ομολογώντας αυτό που όλοι μπορούμε να φανταστούμε: ότι ήταν κι εκείνος ένα μικρό αγόρι κάποτε...

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τιμά τον Τζορτζ Λούκας με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών

O Τζορτζ Λούκας διανύει ευτυχισμένες μέρες. Από την μία πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε την ίδρυση του Μουσείου του. Από την άλλη, παντρεύτηκε την αγαπημένη του και προσωπική του Δύναμη. Και χθες, δέχθηκε το τιμητικό μετάλλιο των τεχνών από τα χέρια του Προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Και το νέο δεν είναι αυτό. Αλλά πόσο ταραγμένα ενθουσιασμένος ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος που του το απένειμε. Ξεχνάμε καμιά φορά ότι όλοι κάπου κάποτε βρεθήκαμε μαγεμένοι μπροστά από μία μεγάλη οθόνη, ή μία μουσική σκηνή. Ο Ομπάμα λοιπόν, πρέπει να ανήκει στα αγόρια που έχασαν το μυαλό τους με τις «Star Wars» ταινίες και, ακόμα και από αυτό το σημαντικό αξίωμα, δεν μπορούσε να κρύψει την αγάπη του για το σινεμά του Τζορτζ Λούκας.

Είχε έτοιμο έναν τυπικό λόγο...

«Η φαντασία του ανθρώπου είναι ένα από τα πιο ισχυρά του εργαλεία. Βραβεύουμε τον Τζορτζ Λούκας γιατί κατάφερε να συνδυάσει την τέχνη της κινηματογραφικής αφήγησης με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, απελευθερώνοντας τη φαντασία μας σ' έναν κόσμο χωρίς όρια. Ο κύριος Λούκας μας μετέφερε σε ένα νέο σύμπαν και έπλασε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του σινεμά...»

1

Οι παρατηρητές όμως είχαν να το λένε: ο Πρόεδρος γελούσε σαν μικρό αγόρι και διέκοπτε συνεχώς το γραπτό κείμενο για να μοιραστεί τον αυθόρμητο ενθουσιασμό του:

«Θυμάμαι πότε είδα τον «Πόλεμο των Αστρων». Θυμάμαι ακριβώς την μέρα. Ξέρετε υπάρχουν γενιές που δεν μπορούν να καταλάβουν τι θα πω. Δεν ξέρουν τι σήμαιναν ειδικά εφέ τότε. Αλλά εκείνες τις εποχές είχες αποδεχτεί ότι θα βλέπεις τα σύρματα που κινούν την μακέτα με τα μοντέλα των διαστημόπλοιων. Σ' ευχαριστούμε Τζορτζ που έκοψες τα σύρματα...» είπε και έσκασε στα γέλια.

2

Ανάμεσα στους υπόλοιπους εκπροσώπους των Τεχνών που τιμήθηκαν χθες με το αντίστοιχο βραβείο, ήταν και ο θεατρικός συγγραφέας Τόνι Κούσνερ («Angels in America»). «Τα έργα του παντρεύουν το χιούμορ με την οργή, τα ιστορικά γεγονότα με τη φιξιόν, τις κοινωνικές διαστάσεις με το προσωπικό δράμα...» είπε ο Ομπάμα για τον Κούσνερ.

Θα συμφωνήσουμε...

Περισσότερος Τζορτζ Λούκας και νέα για τον «Πόλεμο των Αστρων» εδώ