Buzz

O Ντέιβιντ Λιντς δεν κάνει ταινίες γιατί τον έχει πάρει από κάτω

στα 10

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντέιβιντς Λιντς μιλά με πραγματική απογοήτευση για το σημερινό σινεμά. Αν, όμως, αυτό σημαίνει πως δεν θα ξανακάνει ποτέ ταινία, είναι σχεδόν λόγος για μαζική κατάθλιψη.

O Ντέιβιντ Λιντς δεν κάνει ταινίες γιατί τον έχει πάρει από κάτω

«Η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Αν κάνεις ανεξάρτητο σινεμά - οποιοδήποτε είδος σινεμά που δεν είναι mainstream - δεν έχεις καμία τύχη στο επίπεδο της διανομής και κανένα τρόπο για να τραβήξεις το ενδιαφέρον των θεατών. Ακόμη κι αν έχω τη μεγάλη ιδέα, ο κόσμος είναι πια διαφορετικός. Δυστυχώς, οι ιδέες μου δεν είναι αυτό που θα περιέγραφε κάποιος ως "εμπορικές" και το χρήμα είναι το μόνο πράγμα που σέρνει το καράβι αυτήν την εποχή. Οπότε δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου. Δεν έχω ιδέα τι μπορώ να κάνω πια στον κόσμο του σινεμά.»

Η παραπάνω δήλωση μοιάζει να είναι το πιο στενάχωρο πράγμα που ακούσαμε τελευταία. Οχι ότι δεν το είχαμε ξανακούσει από το στόμα του Ντέιβιντ Λιντς πως δεν βλέπει μέλλον στην κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεν μπορούσαμε να σβήσουμε τη σκέψη πως ένα πρωί ο σπουδαιότερος εν ζωή σκηνοθέτης στον πλανήτη θα έβαζε στην άκρη τις παρτιτούρες με τα τραγούδια του, τα σχέδια για τα νέα του εικαστικά έργα και όλα τα προσχέδια για τα δεκάδες πρότζεκτ στα οποία αφιερώνει το χρόνο του τα τελευταία χρόνια και θα ανακοίνωνε τη νέα του ταινία.

Κι, όμως, παρόλες τις φήμες για μια καινούρια ταινία που είδαν το φως της δημοσιότητα πριν λίγους μήνες (διαβάστε περισσότερα εδώ), ο Ντέιβιντ Λιντς, με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του καινούριου του δίσκου «The Big Dream», δήλωσε τα παραπάνω σε συνέντευξη του στο The New Review του Independent, κάνοντας τις ελπίδες μας κομμάτια.

Ανάμεσά σε άλλα μίλησε για την απέχθεια του προς τη θέαση ταινιών μέσα από smartphones, δηλώνοντας τα εξής: «Αν έχεις την ευκαιρία να μπεις σε έναν άλλο κόσμο, τότε χρειάζεσαι μια μεγάλη οθόνη, μια σκοτεινή αίθουσα και καλό ήχο. Το σινεμά είναι μια πνευματική, μαγική εμπειρία. Αν δεις την ίδια ταινία στη μικρή οθόνη ενός υπολογιστή με κακό ήχο - και αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει σινεμά ο κόσμος σήμερα - είναι ντροπή. Είναι ένα ντροπιαστικό, ντροπιαστικό φαινόμενο.»

Αλλά πριν ολοκληρώσει την εικόνα ενός ανθρώπου βαθιά απογοητευμένου από το παρόν και το μέλλον του σινεμά, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο προς την τηλεόραση: «Η τηλεόραση είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το σινεμά σήμερα. Μοιάζει σαν όλο το art house σινεμά να έχει μεταφερθεί στην καλωδιακή.»

Αν αυτό το τελευταίο σημαίνει πως οι φήμες για έναν νέο κύκλο του «Twin Peaks» (διαβάστε περισσότερα εδώ) αληθεύουν ή όχι, δεν ξέρει κανείς. Σημασία έχει πως θέλουμε κάτι καινούριο από τον Ντέιβιντ Λιντς - που να μην είναι δίσκος, πιάτα ή διαφημιστικά σαμπάνιας - και ας είναι και στην τηλεόραση.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ντέιβιντ Λιντς: