Buzz

Ο Νέλσον Μαντέλα ως τρομοκράτης στο φιλμ του Πίτερ Κοσμίνσκι

στα 10

Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός σκηνοθέτης Πίτερ Κοσμίνσκι σε νέο σκάνδαλο: ετοιμάζει ταινία που αποκαλύπτει το βίαιο παρελθόν του Νέλσον Μαντέλα ως αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης «ANC» στην Νότιο Αφρική της δεκαετίας του '50.

Ο Νέλσον Μαντέλα ως τρομοκράτης στο φιλμ του Πίτερ Κοσμίνσκι
Χτύπημα στον Ιnvictus ηγέτη

Ο Κοσμίνσκι, σκηνοθέτης του «The Promise», μίας σειράς του Channel 4 για τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης που ενόχλησε ιδιαίτερα την εβραϊκή κοινότητα, προκαλεί για άλλη μια φορά: ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γυρίσει ταινία για την άγνωστη περίοδο του Νέλσον Μαντέλα, όταν ήταν στην ηγεσία της νοτιοαφρικανικής τρομοκρατικής οργάνωσης «ANC».

«Δεν πρόκειται να δειλιάσω στο να αποκαλύψω τη βίαιη πλευρά του Μαντέλα» δηλώνει ο Κοσμίνσκι. «Η ιστορία που σκοπεύω να διηγηθώ είναι το κομμάτι της ζωής του από την αρχή της πολιτικής του δράσης μέχρι τη φυλάκισή του. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τώρα έχει αγιοποιηθεί, ότι θεωρείται ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, ο ειρηνιστής που γλίτωσε τη χώρα από εμφύλιο. Ομως κάποτε ήταν αρχηγός των στρατιωτικών, βίαιων χτυπημάτων της ANC. Είναι κι αυτό κομμάτι της ζωής του»

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης, που με το «The Promise» κατηγορήθηκε για αντι-εβραϊκά αισθήματα ενώ είναι και ο ίδιος Εβραίος, έχει αποδείξει ότι δε φοβάται μπροστά στα σκάνδαλα που οι ταινίες του προκαλούν. Μπορεί και να τα επιδιώκει. «Θεωρώ ότι το να κατηγορείται κάποιος ως ρατσιστής γιατί κάνει κριτική στη φυλή ή τη θρησκεία του είναι κοντόφθαλμο και μικροπρεπές. Οι Εβραίοι πρέπει να κοιτάξουμε καλά την ιστορία μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το ίδιο πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει και στην Απαρτχάιντ ιστορία της νοτίου Αφρικής. Ο ίδιος ο Μαντέλα είναι το μεγάλο παράδειγμα: θα μπορούσε να έχει εκτελεστεί ως τρομοκράτης. Ομως κατάλαβε τι χρειάζεται η χώρα του, άλλαξε, έμαθε να γυρνά το άλλο μάγουλο...»

Ο μέχρι στιγμής τίτλος της ταινίας είναι «Young Mandela» και ο Κοσμίνσκι βρίσκεται στο στάδιο του κάστινγκ.