Buzz

Ο «Ναπολέων» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ... δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ!

στα 10

Για δεύτερη φορά στην κινηματογραφική ιστορία, μετά την «Τεχνητή Νοημοσύνη», ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αναλαμβάνει να φέρει στη ζωή ακόμη ένα ημιτελές πρότζεκτ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αυτή τη φορά για την τηλεόραση...

Ο «Ναπολέων» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ... δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Ηταν μετά το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», όταν ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ξεκίνησε να υλοποιεί το ίσως πιο φιλόδοξο σχέδιο της ήδη φιλόδοξης φιλμογραφίας του: μια βιογραφία του Ναπολέοντα, στην οποία είχε αφιερώσει περισσότερα από δύο χρόνια εξαντλητικής έρευνας και συλλογής υλικού.

Ενώ η ταινία βρισκόταν σε προ-παραγωγή, και ο Κιούμπρικ είχε γράψει ένα πρώτο draft του σεναρίου, προσπαθώντας να βρει τους ηθοποιούς και τις ιδανικές τοποθεσίες για να ξεκινήσει γυρίσματα, η MGM και η United Artists αποσύρθηκαν από την ταινία, από το φόβο μιας επικής υπερπαραγωγής που δύσκολα θα έφερνε πίσω τα χρήματα που θα απαιτούσε για να γίνει πραγματικότητα. Ο λόγος; Δύο ταινίες πάνω στο ίδιο θέμα, το «War and Peace» και το «Waterloo», που βρίσκονταν ή αναμένονταν στις αίθουσες αντίστοιχα και ήδη κανείς δεν πίστευε στην επιτυχία τους.

2

Ο Κιούμπρικ φύλαξε τα δεκάδες αρχεία, τις σημειώσεις και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που είχε συγκεντρώσει και εγκατέλειψε με τη σειρά του το φιλμ, γυρίζοντας αντ' αυτού το «Barry Lyndon», πιστεύοντας πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσε να πείσει κάποιο στούντιο να χρηματοδοτήσει τον «Ναπολέοντα».

Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο «Ναπολέοντας» βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις ταινίες της κινηματογραφικής ιστορίας που δεν έγιναν ποτέ, Και ήταν μόλις το 2011 όταν η Taschen κυκλοφόρησε ένα πολυτελές τόμο με τον τίτλο «Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made» και συγκεντρωμένο όλο το υπάρχον υλικό από την προετοιμασία της ταινίας, ανάμεσα στο οποίο και δεκάδες φωτογραφίες από το Αούστερλιτζ και το Βατερλό που τράβηξε ένας από τους βοηθούς του Κιούμπρικ στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αντριου Μπίρκιν.

2

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την «Τεχνητή Νοημοσύνη», ένα από τα ημιτελή πρότζεκτ του Κιούμπρικ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε στο Canal+ πως ετοιμάζει μια μίνι σειρά δουλεύοντας πάνω στο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (διαβάστε το εδώ) για τον Ναπολέοντα που έγραψε το 1961. Τίποτα δεν είναι ακόμη γνωστό για το αν ο Σπίλμπεργκ θα κρατήσει μόνο χρέη παραγωγού ή θα αναλάβει και τη σκηνοθεσία της σειράς, αλλά για την ώρα συνεργάζεται στενά με τους κληρονόμους του Κιούμπρικ προκειμένου να βάλει στη σειρά όλη την προετοιμασία που είχε γίνει για το φιλμ πριν αυτό μπει στο συρτάρι.

2

Και μόνο αυτή η ανακοίνωση είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα κάποιο δέος για την «ανάσταση» ενός πρότζεκτ που με τη φροντίδα του Σπίλμπεργκ μπορεί να γίνει μια από τις πιο σημαντικές «συνεργασίες» στην ιστορία. Ειδικά όταν στους τίτλους της σειράς θα αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το όνομα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ...

Διαβάστε ακόμη