Industry

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους γύρισε μυστικά την επόμενη ταινία του

στα 10

Πριν από δύο χρόνια, ο Γάλλος σκηνοθέτης έκανε το βωβό, ασπρόμαυρο πείραμά του, οσκαρικό θρίαμβο. Φέτος, μας αιφνιδιάζει ξανά: από ό,τι φαίνεται... μας αποφεύγει.

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους γύρισε μυστικά την επόμενη ταινία του

Πώς αλλιώς θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης να επιβιώσει των επιπτώσεων του hype του; Είναι πολύ ωραίο, όσο συμβαίνει, να έχεις όλους τους προβολείς πάνω σου γιατί η ταινία σου από το πουθενά τερματίζει πρώτη στην οσκαρική κούρσα. Οταν όμως τα φώτα σβήσουν, όλοι περιμένουν το επόμενό σου βήμα. Κι εκεί στην έχουν στημένη: αν δεν μπορέσεις να το επαναλάβεις, έχεις τελειώσει.

Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε ο οσκαρικός θριαμβευτής του 2012, Μισέλ Χαζαναβίσιους, ο οποίος με το «The Artist» είδε τις μετοχές του να απογειώνονται στα διεθνή κινηματογραφικά χρηματιστήρια. Πέντε Οσκαρ, 7 BAFTA, 3 Χρυσές Σφαίρες - 120 συνολικά βραβεία σε φεστιβάλ και ενώσεις κριτικών. Μπορεί οι ήρωες της ρετρό αλληγορίας του να μην έβγαλαν λέξη, όμως όλος ο υπόλοιπος κόσμος το 2011-2012 μιλούσε για το «The Artist».

Και μετά; Φαίνεται πως, όταν καταλάγιασε ο θόρυβος, ο Χαζαναβίσιους θέλησε να βρει έναν τρόπο να δουλέψει ανεπηρέαστος. Στα σχέδιά του (το είχε ανακοινώσει εδώ και ενάμιση χρόνο) ήταν να γυρίσει το remake του μεταπολεμικού δράματος του Φρεντ Τσίνεμαν «The Search» («Παιδιά Χωρίς Ονομα», 1948), το οποίο ακολουθούσε την ιστορία μίας Τσέχας μητέρας που μετά την επιβίωσή της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεκίνησε την οδύσσειά της για να βρει τον μικρό της γιο.

1

Ο Χαζαναβίσιους φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες δεν είχε εξαφανιστεί, ούτε ξεκουραζόταν. Γυρίζει, μυστικά και μακριά από κάθε δημοσιότητα, την ταινία του στη Γεωργία από τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες θέλουν τα γυρίσματα να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το συνεργείο να επιστρέφει σύντομα στο Παρίσι για το post production.

Το μόνο που γνωρίζουμε για το remake, είναι ότι ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μεταφέρει το σενάριο στη σύγχρονη εποχή και την ιστορία στην Τσετσενία, όπου η ηρωίδα (την οποία φυσικά ερμηνεύει και πάλι η γυναίκα του, Μπερενίς Μπεζό) εργάζεται για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ο Χαζαναβίσιους χρησιμοποίησε ξανά τον διευθυντή φωτογραφίας του Γκιγιόμ Σιφμάν, ενώ ο γιος του Κλοντ Μπερί και παραγωγός του «The Artist», Τομάς Λανγκμάν, είναι και πάλι στο πλευρό του.

Η Warner Bros. έχει καπαρώσει την γαλλική διανομή, αλλά για διεθνείς πωλήσεις η ταινία είναι ακόμα ελεύθερη και μάλλον θα πουληθεί στο American Film Market τον επόμενο μήνα (υποθέτουμε ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν δε θα αργήσει να κάνει την κίνησή του).

Θα είναι έτοιμη άραγε για το φεστιβάλ Καννών του 2014; Μήπως για αυτό όλη η μυστικότητα και η βιασύνη;

Διαβάστε περισσότερα για τον Μισέλ Χαζαναβίσιους: