Buzz

O «Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου ξεκινάει από τα Τρίκαλα

στα 10

Σε μια ιδανική εκκίνηση της συνάντησής του με το κοινό, ο βραβευμένος στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου ξεκινάει τις προβολές του από τα Τρίκαλα, εκεί ακριβώς όπου ξεκίνησαν όλα...

O «Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου ξεκινάει από τα Τρίκαλα

Ο «Μανάβης» είναι ένα ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ, ένα «ρόουντ μούβι» στον τόπο και τους ανθρώπους μιας παραμελημένης από την πολιτεία περιοχή της Ελλάδας. Στα γυρίσματα που διήρκεσαν ένα χρόνο, στόχος μας πάνω απ' όλα, ήταν να καταγράψουμε την αμεσότητα της επικοινωνίας του μανάβη με τους κατοίκους που υπερβαίνει την απλή αγοραπωλησία προϊόντων και γίνεται ανθρώπινη επαφή. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το κάθε χωριό ανέδειξε τους δικούς του «χαρακτήρες», διαφορετικού φύλου και ηλικίας, που σε κερδίζουν με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους. Κάθε εποχή τους συναντάμε αλλαγμένους, άλλοτε χαρούμενος, άλλοτε λυπημένους, με φόντο ένα διαφορετικό φυσικό περιβάλλον. Κάποιες φορές, κάποιοι από αυτούς δεν θα εμφανιστούν ποτέ ξανά... Μέσα από την καταγραφή της διαδοχής των εποχών που δοκιμάζουμε να τις μοντάρουμε γραμμικά, στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε τις διαφορετικές πτυχές ενός σύνθετου ανθρωπολογικού πορτρέτου. Οι αλλαγές στο φυσικό τοπίο, στις καλλιέργειες, στην πληθυσμιακή σύσταση, ακόμη και στα είδη των φρούτων και των λαχανικών, καθίστανται σύμβολα τόσο της ρευστής φυσιογνωμίας των μικρών ορεινών κοινοτήτων όσο και του αντιφατικού πορτρέτου της σύγχρονης Ελλάδας. Μιας χώρας που αστικοποιήθηκε με βίαιους ρυθμούς και αυτό είχε τραγικές συνέπειες στο αγροτικό κομμάτι της.

Κάπως έτσι περιγράφει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος τη διαδρομή του στα ορεινά χωριά της Πίνδου, με οδηγό το μανάβικο του Νίκου Αναστασίου που εδώ και 26 χρόνια ξεκινάει κάθε εβδομάδα από τα Τρίκαλα φτάνοντας σε μέρη όπου η αθέατη πλευρά μιας Ελλάδας αποκαλύπτει το πραγματικό, μαγικό και ταυτόχρονα βίαιο πρόσωπό της.

Σε ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, ιδανική επιστροφή του Κουτσιαμπασάκου στις υπέροχες πρώτες ταινίες του («Υψωμα 33», «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου», «Η Γέφυρα») που κέρδισε δίκαια το βραβείο κοινού στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εξαργυρώνοντας την αυθεντική συγκίνηση και γνώση με το οποίο είναι φτιαγμένο.

2

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, πως από τα Τρίκαλα, γενέτειρα του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, θα ξεκίνησει και η διαδρομή της ταινίας στη μεγάλη συνάντησή της με το κοινό με τον «Μανάβη» να προβάλλεται από τις 18 Απριλίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων (βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες), ενώ στη συνέχεια η ταινία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταίνια.


Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Μανάβη» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.