Buzz

Ο Μάικλ Μπέι... ζητά συγγνώμη για το «Armageddon»

στα 10

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, ο Μάικλ Μπέι παραδέχεται ότι ένα από τα πιο διάσημα blockbusters ήταν στην ουσία κακοφτιαγμένο λόγω πίεσης χρόνου και στούντιο.

Ο Μάικλ Μπέι... ζητά συγγνώμη για το «Armageddon»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Miami Herald, στην οποία ο Μάικλ Μπέι συζητά το «Pain & Gain» (την νέα του ταινία με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ και Ντουέιν Τζόνσον), υπάρχει κρυμμένο ένα μαργαριτάρι. Μιλώντας για τεχνικές κινηματογράφησης και αν έχει αλλάξει το στιλ του μέσα στα χρόνια, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι έχει ξεφύγει από το σήμα κατατεθέν καταιγιστικό μοντάζ που δεν επιτρέπει στην ίδια εικόνα να παραμείνει σταθερή ούτε για δέκατα του δευτερολέπτου.

Και μέχρι εκεί καλά. Αλλά συνεχίζει.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τον ''Αρμαγεδδώνα''. Η ταινία έπρεπε να τελειώσει σε 16 εβδομάδες. Ηταν μία τρέλα. Ενα τεράστιο πρότζεκτ. Αυτή η πίεση ήταν άδικη για την ταινία. Θα ξαναγύριζα ολόκληρη την τρίτη πράξη αν μπορούσα. Αλλά το στούντιο, κυριολεκτικά, πήρε την ταινία από τα χέρια μας. Ηταν απαίσιο. Επίσης, ο υπεύθυνος τμήματος ειδικών εφέ έπαθε νευρικό κλονισμό και έπρεπε να αναλάβω εγώ. Πήρα τηλέφωνο τον Τζέιμς Κάμερον και τον ρώτησα: "Τι πρέπει να κάνεις όταν πέφτουν πάνω σου τα ειδικά εφέ;" Τελικά η ταινία πήγε καλά...»

Κοιτώντας πίσω, η τόση πίεση του στούντιο για να ολοκληρωθεί η ταινία ίσως είχε να κάνει με τον ανταγωνισμό του «Deep Impact», το οποίο και εκείνο είχε παρόμοιο θέμα και προοριζόταν για το ίδιο κοινό. Μάλιστα το «Deep Impact» είχε καταφέρει να βγει στις αίθουσες πρώτο κερδίζοντας 349 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Το «Αρμαγεδδών» όμως, ακόμα κι αν ακολούθησε, σάρρωσε τον ανταγωνισμό σαν μετεωρίτης που πέφτει με φόρα πάνω στο box office: 553 εκατομμύρια δολάρια και ιστορικά ρεκόρ για blockbuster εκείνης της εποχής.

Είναι πολύ αστείο πάντως, επιστρέφοντας στην απολογία του Μάικλ Μπέι, να βλέπεις ένα σκηνοθέτη να παραδέχεται ότι η ταινία του είναι κακοφτιαγμένη. Είναι η απόσταση των 15 χρόνων, η επιτυχημένη εμπορική διαδρομή της, η υπόλοιπη πορεία του που του δίνει την αυτοπεποίθηση να παραδεχτεί κάτι τέτοιο δημόσια;

Και μια που το κάνει δεν πιάνει και 1-2 ακόμα; Τι έχει, ας πούμε, να πει για το «Pearl Harbor»;