Buzz

O Λαρς φον Τρίερ ξυπνά τον καλλιτέχνη μέσα σου!

στα 10

Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσε να ξυπνήσει τουλάχιστον το ζώο, αλλά το «Gesamt», το πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο ίδιος στο πλαίσιο του Art Festival της Κοπεγχάγης απευθύνεται σε ένστικτα αρκετά μακρινά από τα ζωώδη. Κυρίως σε απλούς ανθρώπους που καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή πάνω σε έξι αντισυμβατικά έργα τέχνης.

O Λαρς φον Τρίερ ξυπνά τον καλλιτέχνη μέσα σου!

«Το πρότζεκτ είναι ενδιαφέρον γιατί βασίζεται στην δημιουργικότητα και τη φαντασία απλών ανθρώπων», δηλώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Art Festival της Κοπεγχάγης, στο πλαίσιο του οποίου ο Τρίερ επιμελείται το «Gesamt». «Το πρότζεκτ δίνει τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί η υγιής πλευρά μιας κοινωνίας που είναι έτοιμη να αποκαλύψει την ψυχή της. Ολοι μαζί μπορούμε να προσπαθήσουμε και να δημιουργήσουμε μια κακόφωνη μαρτυρία ενός στόχου πιο υψηλού από την εξουσία και το κέρδος. Οταν αυτά τα σπουδαία έργα τέχνης φιλτραριστούν μέσα από το μυαλό και το σώμα, με τι θα καταλήξουμε; Με το καθεστώς ή με την επανάσταση; Με την προδοσία ή την πρωτοπορία;».

Το παράδοξο στην όλη ιστορία του πρότζεκτ φυσικά δεν είναι ότι ο Λαρς φον Τρίερ «θέτει τους όρους», όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει το βίντεο που έχει φτιαχτεί για την περίσταση (δείτε το παρακάτω), αλλά το γεγονός ότι ο Τρίερ έχει επιλέξει τα έξι έργα τέχνης που ο καθένας μπορεί να «ερμηνεύσει» κινηματογραφικά σε υλικό που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα πέντε λεπτά, αν και δίνεται η δυνατότητα στο κάθε συμμετέχοντα να υποβάλλει περισσότερα από ένα πεντάλεπτο φιλμ. Τα καλύτερα από τα πεντάλεπτα αυτά ταινιάκια θα ενωθούν σε μια μεγάλου μήκους ταινία η οποία βρίσκεται στα όρια του transmedia και σύμφωνα με τους οργανωτές του πρότζεκτ θα δοκιμάσει τα όρια της τέχνης.

Πριν από αυτό, όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δοκιμάσουν τα δικά τους όρια κάνοντας ταινίες εμπνευσμένες από τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, από το θεατρικό έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «The Father», από το μνημείο Zeppelinfield στη Νυρεμβέργη (το οποίο κατασκευάστηκε από τον κύριο αρχιτέκτονα του Χίτλερ Αλμπερτ Σπιρ), από τον πίνακα «Where do we come from? Who are we? Where are we going?» του Πολ Γκογκέν, από τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του Γάλλου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ και τέλος από τον Σάμι Ντέιβις Τζιούνορ!

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το «Gesamt» στο επίσημο site του πρότζεκτ και διαβάστε περισσότερα για τον Λαρς φον Τρίερ εδώ.