Φεστιβάλ / Βραβεία

O Λαρς φον Τρίερ είναι ευπρόσδεκτος στο Φεστιβάλ Καννών. Σιγά μην δεν ήταν...

στα 10

Σε συνέντευξή του στο Screen International, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του φετινού προγράμματος του 66ου Φεστιβάλ Καννών, ο Διευθυντής του Τιερί Φρεμό δήλωσε πως ο Λαρς φον Τρίερ είναι ευπρόσδεκτος στις Κάννες... Σιγά μη δεν ήταν.

O Λαρς φον Τρίερ είναι ευπρόσδεκτος στο Φεστιβάλ Καννών. Σιγά μην δεν ήταν...

Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο 64ο Φεστιβάλ Καννών με τον Λαρς φον Τρίερ, τις δηλώσεις του για τους Εβραίους στη συνέντευξη Τύπου του «Μelancholia» και την ανακήρυξη του σε «persona non grata», ο θόρυβος δεν δείχνει να έχει κοπάσει, ειδικά όταν ο Τρίερ έχει έτοιμη την καινούρια του ταινία - το «Nymphomaniac» - και με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχει υπάρξει Φεστιβάλ Καννών χωρίς να περιλαμβάνει στο πργόραμμα του τη νέα ταινία του Δανού δημιουργού.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα όσα συνέβησαν το 2011 στο 64ο Φεστιβάλ Καννών σχετικά με τον Λαρς φον Τρίερ.

Αυτό, απ' ότι φαίνεται θα συμβεί φέτος, όχι όμως επειδή ο Λαρς φον Τρίερ παραμένει «persona non grata», αφού ο Τιερί Φρεμό, Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Screen International, αμέσως μετά την ανακοίνωση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ, πως ο ο Τρίερ ανακηρύχθηκε «persona non grata» για το Φεστιβάλ του 2011, εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει πως δεν ανακηρύχθηκε ποτέ "persona non grata" για πάντα. Δεν είδαμε την ταινια του γιατί δεν ήταν έτοιμη. Την ημέρα που θα έχει κάποια ταινία έτοιμη για τις Κάννες θα μιλήσουμε ξανά μαζί του.»

2 Αφίσα για το «Melancholia» με τη σφραγίδα «persona non grata» πάνω αριστερα.

Σίγα μην δεν ήταν, λέμε εμείς, αφού κανένα Φεστιβάλ (πόσο μάλλον οι Κάννες) δεν θα ήταν τόσο τρελό να απαγορέψει για πάντα τη συμμετοχή ενός σκηνοθέτη που από μόνος του προκαλεί όση δημοσιότητα όση όλες οι υπόλοιπες ταινίες του προγράμματός του συν τα παράλληλα τμήματα!

2 Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ σε σκηνή από το «Nymphomaniac»

Φανταστείτε μόνο ένα φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου μέσα στο Διαγωνιστικό του Τμήμα θα βρισκόταν το «Νymphomaniac» στην hardcore εκδοχή του (θα κυκλοφορήσει και μια softcore!) και τη δημοσιότητα που αυτό θα είχε γύρω από την πρεμιέρα της ταινίας.

Η δήλωση του Φρεμό είναι, ωστόσο, ένα πράγμα. Το άλλο είναι ο ίδιος ο Τρίερ, ο οποίος εκτός του ότι έχει πάρει όρκο σιωπής (δηλαδή δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ σε δημοσιογράφους), μοιάζει να διασκέδασε με την ψυχή του όλη τη φασαρία που συνέβη το 2011, χωρίς να θεωρεί κανείς απίθανο το γεγονός να έχει επιλέξει ενδεχομένως μόνος του να μην δείξει το «Nymphomaniac» στις Κάννες (για αντίποινα;).

Το γεγονός πως το «Nymphomaniac» δεν θα προβαλλόταν στις Κάννες ήταν, όμως, περίπου ήδη γνωστό από τον Φεβρουάριο, όταν προβλήθηκε το πρώτο υλικό της ταινίας για τους διεθνείς διανομείς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και οι παραγωγοί της ταινίας είχαν δηλώσει την επιθυμία τους για μια διαφορετική πρεμιέρα της ταινίας - που δεν συμπεριλάμβανε το Φεστιβάλ Καννών.

Θεωρώντας πως η δήλωση του Φρεμό δίνει ένα τέλος στις φήμες που θέλουν το «Nymphomaniac» να προβάλλεται τελικά στις Κάννες (σε μια έκτακτη ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής), αναμένουμε περισσότερα νέα για την πιθανή του πρεμιέρα μέσα στο 2013 και υποψιαζόμαστε πως η Βενετία βρίσκεται στα γόνατα παρακαλώντας για να πάρει την ταινία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το τι γίνεται, τι δεν γίνεται και τι θα μπορούσε να γίνεται στο «Nymphomaniac».