Buzz

Ο Κρίστοφερ Νόλαν διαλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες από τον κατάλογο της Criterion Collection

στα 10

Συνεχίζοντας τη σειρά με τους μεγάλους σύγχρονους δημιουργούς που διαλέγουν τις καλύτερες ταινίες του από τον κατάλογό της, η Criterion Collection μας δίνει μια εικόνα για τη σινεφίλ «βιβλιοθήκη» του Κριστοφερ Νόλαν.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν διαλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες από τον κατάλογο της Criterion Collection

Η μοναδική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν που κυκλοφορεί από την διάσημη εταιρία με τις συλλεκτικές εκδόσεις DVD και Βlu-Ray, Criterion Collection είναι το «The Following», το σκηνοθετικό του ντεμπούτο που κυκλοφόρησε το 1988 συστήνοντας έναν - τελικά - μετέπειτα από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δημιουργούς.

Η πρόσκληση της Criterion Collection στον Κρίστοφερ Νόλαν να διαλέξει τους αγαπημένους του τίτλους από το συνεχώς και αδιάλλειπτα ενημερωμένο της library μας οδηγεί σε μερικές από τις σινεφίλ επιρροές του σκηνοθέτη της τριλογίας του Μπάτμαν, του «inception» και του «Memento» αλλά και στις λέξεις - κλειδιά του φιλμικού σύμπαντός του (βλ. Ντέιβιντ Μπόουι, Ορσον Γουελς, οι κακοί στο σινεμά, φιλμικές ιδιοφυίες, εικαστική πανδαισία κ.ά.)

Διαβάστε αναλυτικά τη δεκάδα μαζί με τα σχόλια για κάθε μια από τις δέκα ταινίες που διάλεξε ο Κρίστοφερ Νόλαν:

hit

1. The Hit του Στίβεν Φρίαρς (1984)

To γεγονός πως η Criterion κυκλοφόρησε αυτήν το λιγότερο γνωστό διαμάντι του Στίβεν Φρίαρς είναι μια απόδειξη της ενδελεχούς έρευνάς της για σπάνια αριστουργήματα. Λίγες ταινίες στοιχημάτισαν τόσο πολύ σε ένα απλό πορτρέτο της δυναμικής ανάμεσα σε απελπισμένους άνδρες...

angy

2. 12 Angry Men του Σίντνεϊ Λιούμετ (1957)

... εκτός ίσως από αυτήν την κλασική ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ.

thin

3. The Thin Red Line του Τέρενς Μάλικ (1998)

Tι καλύτερο από το απίστευτο όραμα του Μάλικ για να επιδείξεις τις τεχνικές δυνατότητες ενός προσεκτικά δουλεμένου Blu-Ray; Η προβολή από αυτόν τον δίσκο πλησιάζει την αρχική ποιότητα της κόπιας και είναι δύσκολο να φανταστείς μια καλύτερη εκδοχή της ταινίας να έρχεται σύντομα.

testament

4. The Testament of Dr. Mabuse του Φριτζ Λανγκ (1933)

Ο Λανγκ στην πιο πειραγμένη και διασκεδαστική στιγμή του. Απαραίτητη έρευνα για οποιονδήποτε προσπαθεί να «γράψει» έναν σούπερ κακό χαρακτήρα.

bad

5. Bad Timing του Νίκολας Ρεγκ (1980)

Οι ταινίες του Νίκολας Ρεγκ είναι γνωστές για την εφευρετική δομή τους, αλλά είναι τέλειο να μπορείς να τις βλέπεις σε μια μορφή που αναδεικνύουν και την φωτογραφική τους τελειότητα.

merry

6. Merry Christmas Mr. Lawrence του Ναγκίσα Οσιμα (1983)

Λίγες ταινίες έχουν καταφέρει να συλλάβουν το χάρισμα του Ντέιβιντ Μπόουι, αλλά το πολεμικό δράμα του Οσιμα ήταν κομμένο και ραμμένο για το ταλέντο του. Ο Τομ Κόντι, επίσης, υπήρξε σπάνια τόσο συμπαθητικός οδηγός για τα συναισθήματα του θεατή.

forall

7. For All Mankind του Αλ Ράινερτ (1989)

Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στην πιο μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπινου είδους.

κιθθ

8. Koyaanisqatsi του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο (1982)

Ενα απίστευτο ντοκουμέντο για το πως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου έχουν πάντα άστοχες συνέπειες. Τέχνη, όχι προπαγάνδα, συναισθηματικό, όχι διδακτικό. Δεν σου λέει τι να σκεφτείς - σου λέει για ποιο πράγμα να σκεφτείς.

arkadin

9. Mr. Arkadin του Ορσον Γουελς (1955)

(σ.σ ο Νόλαν αναφέρεται στην έκδοση «The Complete Μr. Arkadin») Κανείς δεν μπορούσε να προσέξει τόσο μια από τις χαμένες ταινίες του Γουελς, αλλά οι σπαραξικάρδιες ματιές στην ευφυία ενός σπουδαίου ανθρώπου που διασώζονται εδώ είναι το πιο αδιάσειστο επιχείρημα για την αφοσίωση της Criterion στο σινεμά.

greed

10. Greed του Ερικ φον Στροχάιμ (1924)

To οποίο μας φέρνει στο «Greed», το χαμένο φιλμ της απόλυτης κινηματογραφικής ιδιοφυίας, του Στροχάιμ. Το οποίο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει από την Criterion. Ελπίζουμε όμως...

Διαβάστε ακόμη: