Buzz

Ο Κριστιάν Μουντζίου και ο μοιραίος εξορκισμός

στα 10

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του «4 Μήνες, 3 Βδομάδες και 2 Μέρες» αντλεί την ιστορία της νέας του ταινίας από την πιο φρικιαστική παραθρησκευτική πραγματικότητα.

Ο Κριστιάν Μουντζίου και ο μοιραίος εξορκισμός
Ο εξορκιστής ιερέας και οι συνεργάτιδές του

Οταν ο Κριστιάν Μουντζίου κέρδισε, το 2007, το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του «4 Μήνες, 3 Βδομάδες και 2 Μέρες», το ενδιαφέρον της κινηματογραφικής κοινότητας για το νέο ρουμανικό σινεμά εδραιώθηκε.

Επτά χρόνια αργότερα – κανείς δεν είπε ότι τα βραβεία εξασφαλίζουν ευκολίες παραγωγής! – ο Μουντζίου ετοιμάζει την επόμενη ταινία του, που θα λέγεται «Beyond the Hills» και βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός εξορκισμού που απέβη μοιραίος.

Τον Ιούνιο του 2005, η Ιρίνα Κόρνιτσι, μια ορφανή κοπέλα που ζούσε σε Ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στο Βουκουρέστι, βρέθηκε νεκρή, σταυρωμένη, αφυδατωμένη, σχεδόν εξαϋλωμένη. Η σταύρωση αποτέλεσε μέρος του «εξορκισμού» της από τον ιερέα του μοναστηριού κι από τέσσερις μοναχές που υπάκουαν τις οδηγίες του – και οι πέντε βρίσκονται, αφορισμένοι, στη φυλακή.

Η 24χρονη μοναχή ήταν στην πραγματικότητα σχιζοφρενής και μετά από μια σειρά εξομολογήσεων, υπέστη ένα ψυχωτικό επεισόδιο που ερμηνεύτηκε από τον ιερέα και τις καλόγριες ως δουλειά του διαβόλου! Η ιστορία συγκλόνησε την επικαιρότητα και, μάλιστα, το 2007, οι Τατιάνα Νικουλέσκου-Μπραν και ο Ιονούτ Τεγιάνου γύρισαν με αφορμή αυτό το περιστατικό, το ντοκιμαντέρ «For God’s Sake», αλλά και ο Λουσιάν Πιντίλιε συζητούσε να το μεταφέρει σε μεγάλου μήκους μυθοπλασία.

Τώρα η ιστορία είναι στα χέρια του Μουντζίου που, προφανώς, θα την προσεγγίσει από την εσωτερική πλευρά του ανθρώπου που βρίσκεται μεταξύ λογικής και παράνοιας, με τη διαπεραστική ματιά στη γυναίκα, που είχε επιδείξει και στο «4 Μήνες, 3 Βδομάδες και 2 Μέρες».

Η ταινία, που ενισχύεται με 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα Eurimages, θα είναι συμπαραγωγή της εταιρείας του Μουντζίου, Mobra Films, των γαλλικών Les Films du Fleuve και Why Not Productions, της βελγικής εταιρείας παραγωγής των αδελφών Νταρντέν, ενώ το Κέντρο Κινηματογράφου της Ρουμανίας την έχει επιδοτήσει με 273.103 ευρώ.