Buzz

Ο Τζον Στιούαρτ αφήνει (προσωρινά) το Daily Show για να σκηνοθετήσει ταινία

στα 10

Η αφορμή ήρθε από ιστορία που βγήκε στην ίδια την εκπομπή του και τώρα ο Τζον Στιούαρτ παίρνει τρίμηνη άδεια για να τη μεταφέρει στο σινεμά.

Ο Τζον Στιούαρτ αφήνει (προσωρινά) το Daily Show για να σκηνοθετήσει ταινία

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους – παρουσιαστές που υπάρχουν στην τηλεόραση, με άλλοθι το χιούμορ κάνει την εξυπνότερη, αιχμηρότερη πολιτική κριτική στα αμερικανικά και διεθνή πράγματα που θα επέτρεπε το Comedy Central, δηλαδή όση ακριβώς θέλει. Τώρα, όμως, ο Τζον Στιούαρτ, που παρουσιάζει το «Daily Show» από το 1999, εγκαταλείπει για λίγο την εκπομπή (στα χέρια του Τζον Ολιβερ, του απολαυστικού συνεργάτη του), για να δοκιμαστεί στο σινεμά, ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Η έμπνευση δεν είναι τυχαία, γεννήθηκε μέσα στο ίδιο το «Daily Show». Η ταινία θα λέγεται «Rosewater» κι αποτελεί διασκευή του βιβλίου των Μάζιαρ Μπαχάρι και Εϊμι Μόλοϊ, με τίτλο «And Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity and Survival», που κυκλοφόρησε το 2011. Ο Ιρανο-Καναδός Μπαχάρι, πολιτικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος του Newsweek, είχε δώσει συνέντευξη στο «Daily Show», στον ανταποκριτή της εκπομπής στο Ιράν, Τζέισον Τζόουνς, το 2009, όπου είχε μιλήσει ανοιχτά για το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας του. Αμέσως μετά κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες. Το 2011, έχοντας εκδώσει το βιβλίο του, ο Μπαχάρι εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος του Τζον Στιούαρτ στο «Daily Show» και μοιράστηκε την ιστορία του.

Ο Τζον Στιούαρτ, σε συνέντευξή του στους New York Times, εξήγησε ότι θέλησε να μεταφέρει στο σινεμά αυτό το βιβλίο γιατί αισθάνθηκε «συνδεδεμένος με την ιστορία του Μάζιαρ. Είναι μια προσωπική ιστορία, αλλά μιλά με την παγκόσμια γλώσσα για το τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος.» Για την προοπτική της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, ο Στιούαρτ ομολόγησε ότι τη βρίσκει «ελαφρώς τρομακτική», αλλά «ένας από τους λόγους που ανήκουμε σ’ αυτή τη βιομηχανία είναι για να προκαλούμε τους εαυτούς μας.»

Στο επίσημο website του Daily Show μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά τις εκπομπές του Τζον Στιούαρτ και παρακάτω μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Στιούαρτ με τον Μπαχάρι στο στούντιο.