Buzz

Ο Γεράσιμος Ρήγας ρίχνει φως στο «Black Box»

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «100» αλλάζει περιβάλλον: από τον κοινωνικό ρεαλισμό της ελληνικής αστυνομίας, επικεντρώνεται στον κόσμο του χορού, με διαφορετικές ευαισθησίες αλλά την ίδια ματιά ειλικρίνειας.

Ο Γεράσιμος Ρήγας ρίχνει φως στο «Black Box»

Ο Γεράσιμος Ρήγας, διακεκριμένος σκηνοθέτης που άφησε το αποτύπωμά του στο νέο ελληνικό σινεμά το 2008, με την ταινία «Πάρβας, Αγονη Γραμμή», ξεχώρισε και πάλι πέρσι, με το ντοκιμαντέρ «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)», που μετά το φεστιβαλικό του κύκλο προβλήθηκε με επιτυχία στον Δαναό. (διαβάστε περισσότερα για την ταινία και τον σκηνοθέτη εδώ). Τον Οκτώβριο, μάλιστα, το «100» θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Φέτος, ο Ρήγας αγγίζει ένα διαφορετικό πεδίο ενδιαφέροντος, με την ίδια πρόθεση εμβάθυνσης και τον ίδιο ρεαλισμό: τον κόσμο του χορού.

01

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης επισκέπτεται αυτό το ιδιότυπο σύμπαν. Το 2005, όταν γύρισε στην Ελλάδα από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και τη συνεργασία του με τον Ρομπ Νίλσον, σκηνοθέτησε τις «Συνήθειες», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, μια ματιά σε ύφος σινεμά-ντιρέκτ στο χορό και τους ανθρώπους του.

02

Η νέα ταινία του Γεράσιμου Ρήγα λέγεται «Black Box», έχει ως επίκεντρο τον χορό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την αγάπη, τον πόνο της απώλειας, τον παραλογισμό της εξουσίας, την αγωνία του θανάτου.

03

Στο «Black Box», ο θεατής θα παρακολουθήσει τους χορευτές να μιλάνε, να τραγουδούν, να ερωτεύονται, να λυπούνται.

04

Κινηματογραφημένη με αμεσότητα η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα.

05

Η ταινία ολοκληρώνεται με την παράσταση των σπουδαστών στην αίθουσα Black Box της Κρατικής Σχολής Χορού, όπου παρουσιάζονται οι χορογραφίες «Appalachian Spring» της Μάρθα Γκρέιαμ, «Old Man’s Dream» του Τόνο Λάκι, «White Noise» του Κωσταντίνου Ρήγου, «Μαρία» του Αλέξη Φουσέκη, «Folly» της Χριστίνας Γουζέλη και του Πολ Μπλάκμαν και «A Hard Day's Night» του Αρη Παπαδόπουλου.

06

Το «Black Box», σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Γεράσιμου Ρήγα και μοντάζ του Χρόνη Θεοχάρη, αναμένεται να προβληθεί στους κινηματογράφους της Αθήνας το χειμώνα του 2013.