Buzz

Ο «Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ξεκινάει γυρίσματα!

στα 10

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από έναν αγαπημένο σκηνοθέτη που επιστρέφει μετά από μια δεκαετία για να δώσει το παρόν σε μια νέα εποχή του ελληνικού σινεμά που τον χρειάζεται όσο ποτέ. Ο λόγος για τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο που αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στη δεύτερη μέρα γυρισμάτων της νέας του ταινίας με τίτλο «Ο Εχθρός Μου».

Ο «Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ξεκινάει γυρίσματα!
Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος με την Αριάδνη Καβαλιέρου

Ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου, ζει μια συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο του Ανδρέα στην τελευταία τάξη του Λυκείου, και τη 14χρονη κόρη του Λουίζα. Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε.

Η λεηλασία του σπιτιού του από μια συμμορία θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Εχει τη δύναμη η οικογένεια να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα;

Αυτή είναι η υπόθεση της νέας ταινίας «Ο Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο οποίος επιστρέφει, δώδεκα χρόνια μετά την «Πίσω Πόρτα» για να αφηγηθεί μια ιστορία που δεν θα μπορούσε παρά να διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα και να αντανακλά μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας σε αποσύνθεση την οικονομική και κοινωνική κρίση εντός και εκτός Ελλάδας.

2 Μανώλης Μαυροματάκης

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης:

«Οταν γίνεσαι πατέρας, προσπαθείς να είσαι προσεκτικός και υπεύθυνος. Καθώς αρχίζουν τα παιδιά σου να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, γίνεσαι προστάτης και δάσκαλός τους. Με τις επιλογές σου δημιουργείς ένα σταθερό και προστατευμένο περιβάλλον, με τις πράξεις σου τα καθοδηγείς ώστε να αποκτήσουν αξίες και αυτοπεποίθηση, να γίνουν πολιτισμένοι άνθρωποι.

Ο Κώστας Στασινός, όταν ήταν είκοσι, σπούδαζε γεωπόνος ώστε να αλλάξει την οικονομία της χώρας του. Στα τριάντα, έγινε πατέρας ενός αγοριού και άνοιξε ένα γεωπονικό κατάστημα. Πλησιάζοντας τα σαράντα, απέκτησε μια κόρη και αγόρασε μια μικρή μονοκατοικία, με δάνειο.

Τώρα που είναι πενήντα, έρπει στο πάτωμα του σπιτιού του, φιμωμένος και δεμένος σαν το σκουλήκι, ανίκανος να προστατεύσει την γυναίκα του, την κόρη του και τον γιό του από την ακραία βία τεσσάρων μασκοφόρων εισβολέων.

Ολες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια όμως ζούσαμε στον Παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ.

Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Θα κινηματογραφήσουμε σε φυσικούς χώρους στην πόλη, με steadicam και μηχανή στο χέρι. Αν και το στόρι έχει δράση, δεν είναι μια ταινία δράσης. Τα πρόσωπα, τα μάτια και οι σιωπές των χαρακτήρων μεταδίδουν τη νοσταλγία για τη χαμένη ισορροπία και ανθρωπιά».

222 Μαρία Ζορμπά

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Μαρία Ζορμπά, ο Γιώργος Γάλλος, ο Αντώνης Καρυστινός, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Αριάδνη Καβαλιέρου, ο Ηλίας Μουλάς, η Βουλγάρα Vesela Kazakova και ο Ρουμάνος Tudor Chirila.


info

γφφσ

O Εχθρός Μου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος / Σενάριο: Γιάννης Τσίρος / Διευθυντής Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης / Mοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης / Κοστούμια: Χριστίνα Χατζαρίδου / Μουσική: Aκης Δαούτης / Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου / Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ ΑE, ΝΟVA AE

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.