Buzz

Ο Βάλτερ Σάλες επιτέλους...«On the Road»

στα 10

Η πολυαναμενόμενη μεταφορά του «On the Road» του Τζακ Κέρουακ από τον Βάλτερ Σάλες είναι πλέον έτοιμη. Πρώτη στάση το Φεστιβάλ Καννών, που απ' ότι φαίνεται διεκδικεί με αξιώσεις την πρεμιέρα της ταινίας...

Ο Βάλτερ Σάλες επιτέλους...«On the Road»
Ο Γκάρετ Τζον Χέντλουντ είναι ο Ντιν Μοριάρτι!

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Βάλτερ Σάλες δήλωσε πως το μοντάζ του «On the Road» έχει ολοκληρωθεί και πως απομένουν μερικές εργατοώρες ακόμη στο post-production για να παραδώσει το πιο διάσημο ταξίδι της εποχής των μπίτνικ στις διαστάσεις που πάντοτε του ταίριαζαν.

Ονειρο ζωής για τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, το πρότζεκτ αφέθηκε στα στιβαρά χέρια του Βάλτερ Σάλες, όταν ο Κόπολα είδε τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας», ενώ τα γυρίσματα του φιλμ ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτό, ο Βάλτερ Σάλες επανέλαβε ολόκληρο το ταξίδι του Σαλ Πάρανταις (κεντρικού ήρωα του βιβλίου και alter-ego του Κέρουακ) ερευνώντας την εποχή και το πνεύμα της γενιά των μπίτνικς σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «In Search for On the Road». Και για να προετοιμάσει ανάλογα το συνεργείο του, οργάνωσε μια αλά beat κατασκήνωση στους φυσικούς χώρους του ταξιδιού όπου ηθοποιοί και τεχνικοί εντρύφησαν στην λογοτεχνία της εποχής, κάτω από την καθοδήγηση του βιογράφου του Κέρουακ, Τζέραλντ Νικόσια.

Τον κεντρικό ρόλο του Σαλ Παραντάις κρατάει στο φιλμ ο Σαμ Ράιλι (θυμηθείτε την βασανιστικής ακρίβειας ερμηνεία του ως Ιαν Κέρτις στο «Control» του Αντον Κόρμπιν), τον θρυλικό Ντιν Μοριάρτι υποδύεται ο Γκάρετ Τζον Χέντλουντ (ο γιος του Τζέφ Μπρίτζες στο «Tron Legacy» και ο Πάτροκλος στην «Τροία»), ενώ το πολυπληθές καστ συμπληρώνουν η Κρίστεν Στίουαρτ, η Κίρστεν Ντανστ, ο Βίγκο Μόρτενσεν, η Εϊμι Ανταμς, ο Στιβ Μπουσέμι, η Αλις Μπράγκα και ο Τέρενς Χάουαρντ.

Η ταινία, σε παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα και της γαλλικής εταιρείας MK2 έχει ήδη ημερομηνία για την έξοδο της στις γαλλικές αίθουσες (23 Μαίου), επιβεβαιώνοντας τις φήμες που θέλουν το «On the Road» να κάνει την πρεμιέρα του στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών.

Αν και κάποιος θα έβαζε στοίχημα πως αυτή δεν είναι η πρώτη μεταφορά της βίβλου της beat generation στο σινεμά, η ιστορία γύρω από το κινηματογραφικό «On the Road» κρύβει και αυτή τον δικό της μύθο. Το 1957 ο Κέρουακ έστειλε προσωπικά ένα γράμμα στον Μάρλον Μπράντο προτείνοντας του να υποδυθεί τον Ντιν Μοριάρτι με τον ίδιο τον Κέρουακ στο ρόλο του Σαλ Παραντάις σε μια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου που ο Κέρουακ είχε οραματιστεί να αποτελείται από μια κάμερα στη θέση του συνοδηγού που θα κινηματογραφεί τον δρόμο και τις συζητήσεις των δύο ηρώων σε off. O Μάρλον Μπράντο δεν αποκρίθηκε ποτέ στον Κέρουακ, ενώ οι προσπάθειες της Warner και της Paramount να αποκτήσουν τα δικαιώματα του βιβλίου έπεσαν στο κενό, λόγω των παράλογων απαιτήσεων του ατζέντη του Κέρουακ.

Τελικά ήταν το 1979, όταν ο Φράνσις Φορντ Κόπολα πήρε τα δικαιώματα, μισθώνοντας μέσα στα χρόνια πολλούς και διαφορετικούς σεναριογράφους που θα αναλαμβάναν την δύσκολη προσαρμογή ενός άναρχου οδοιπορικού σε ένα κίνηματογραφήσιμο σενάριο. Το 1995, ο Κόπολα αποφάσισε να γυρίσει την ταινία σε φιλμ 16mm και σε ασπρόμαυρο, αλλά τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε. Θα προσπαθούσε δύο φορές ακόμη: μια, λίγα χρόνια αργότερα, με τον Ιθαν Χοκ και τον Μπραντ Πιτ στους ρόλους του Σαλ Παραντάις και Ντιν Μοριάρτι αντίστοιχα και μια το 2001 με σεναριογράφο τον συγγραφέα Ράσελ Μπανκς και πρωταγωνιστές τον Μπίλι Κρούνταπ και τον Κόλιν Φάρελ.

Εξήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «On the Road», δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί πως το πρότζεκτ συνάντησε τον Βάλτερ Σάλες σχεδόν καρμικά για να συμπληρώσει τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» και να δικαιώσει το όνομα του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη ως ειδικού στους...δρόμους!

Δείτε παρακάτω στο gallery μερικές φωτογραφίες από την ταινία και τα γυρίσματα της.