Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Αλεκ Μπόλντγουϊν απομυθοποιεί το ρόλο του οικοδεσπότη στα Οσκαρ: «Είναι η πιο αχάριστη δουλειά και δεν αξίζει τον κόπο!»

στα 10

Με το γνωστό του απερίφραστο τρόπο, ο Αλεκ Μπόλντγουϊν είπε μερικά πράγματα έξω από τα δόντια για την Ακαδημία, το πώς οργανώνει τις τελετές απονομής των βραβείων Οσκαρ και ποιος πάντα χρεώνεται την αποτυχία...

Ο Αλεκ Μπόλντγουϊν απομυθοποιεί το ρόλο του οικοδεσπότη στα Οσκαρ: «Είναι η πιο αχάριστη δουλειά και δεν αξίζει τον κόπο!»

To 2009 ο Αλεκ Μπόλνγτουϊν συμπαρουσίασε την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ μαζί με τον Στιβ Μάρτιν, σε μία βραδιά που μάλλον... ξεχάστηκε - δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπόλντγουϊν μίλησε για την εμπειρία και χαρακτήρισε τη θέση του οσκαρικού οικοδεσπότη ως «τον πιο αχάριστο ρόλο», ενώ πρόσθεσε ότι η Ακαδημία «πληρώνει ψίχουλα» ενώ «σου χρεώνει την αποτυχία».

Αυτό σημαίνει ότι δε θα το ξανατολμούσε ο ίδιος;

Οχι. Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ. Τα Οσκαρ θα έπρεπε να είναι ελάχιστο performance και περισσότερο σφιχτή τελετή βραβείων. Η βραδιά ανήκει στις ταινίες της χρονιάς - το σόου θα έπρεπε να διαρκεί μάξιμουμ δύο ώρες και να είναι αφιερωμένο με σοβαρότητα στους ανθρώπους και στις ταινίες της χρονιάς. Ομως η τηλεοπτική του μετάδοση, η οποία χαρίζει στην Ακαδημία το 90% των ετήσιων εσόδων της καθιστά κάτι τέτοιο αδύνατον. Ετσι η τελετή ξεπερνά τις 3 ώρες - κι όλα αυτά που σας λένε πάνω στην σκηνή ότι «αν καθυστερήσουμε θα έχουμε πρόβλημα» είναι ανοησίες. Δεν τους είναι πρόβλημα. Περισσότερα λεφτά βγάζουν. Οπότε ούτε η Ακαδημία, ούτε το ABC ενδιαφέρεται να κάνει ένα καλύτερα οργανωμένο, πιο μεστό σόου. Αναγκάζονται κάθε χρονιά να παράγουν αυτές τις χλιαρές, χαλαρές, κουρασμένες τελετές.

Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο στην καριέρα σου η θέση του οικοδεσπότη. Είμαι μέλος της Ακαδημίας και δέχτηκα με χαρά να γίνω οικοδεσπότης. Οποιος όμως αναλαμβάνει αυτή τη θέση τελευταία καταλήγει να λιθοβολείται. Οπότε ποιος διάσημος, ποιος σταρ, ποιος ταλαντούχος θα συμφωνήσει να το ρισκάρει πλέον; Κι από την άλλη, δεν πληρώνουν. Η αμοιβή για τα Οσκαρ είναι ψίχουλα. Ολα γίνονται για την τιμή και για να προσφέρεις κι εσύ στην μεγαλύτερη κινηματογραφική βραδιά της χρονιάς. Αλλά όποιος αναλάβει να ξέρει ότι θα περάσει δύσκολα. Είναι η πιο αχάριστη θέση στον κόσμο. Θα τον σταυρώσουν...

Η αλήθεια είναι ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα όσων λέει ο Αλεκ Μπόλντγουϊν είναι ο Σεθ Μακφάρλαν. Βρέθηκε να παίρνει πάνω του την αποτυχία της βραδιάς, ενώ σε όσα ρίσκαρε βρέθηκε υπόλογος.

Αραγε τα ήξερε όλα αυτά ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ πριν συμφωνήσει για τη θέση του οικοδεσπότη των Οσκαρ του 2014;