Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

«The Sessions» του Μπεν Λιούιν

Κέρδισε το βραβείο κοινού στο Sundance, εξαιρετικές κριτικές και τη φήμη ενός oscar contender. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Μαρκ Ο'Μπράιεν έναν συγγραφέα που έχει μείνει ανάπηρος από την πολιομυελίτιδα που πέρασε στα παιδικά του χρόνια που έχει έχει δώσει ήδη ένα βραβευμένο με Οσκαρ το 1997 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, το «The Sessions» πιθανότατα θα φτάσει κι αυτό ως εκεί. Το φιλμ του Μπεν Λιούιν μοιάζει παράδοξα feelgood και έχει σαν άσσο στο μανίκι του τον πάντα εξαιρετικό Τζον Χοκς, του «Στη Καρδιά του Χειμώνα» και του «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν». Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

Δείτε το τρέιλερ:


«Attractive Illusion» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

1

Μια ταινία μυθοπλασίας γυρισμένη με τη συνεργασία της νιγηριανής κοινότητας στην Αθήνα και αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων Νιγηριανών που έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας τη «Γη της Επαγγελίας» για να ανακαλύψουν γρήγορα πως το όνειρο δεν ήταν παρά μια ελκυστική...ψευδαίσθηση. Ο Σεβαστίκογλου γύρισε την ταινία μέσα σε 15 μέρες, γράφοντας ένα σενάριο για τέσσερις Νιγηριανούς, δύο άντρες και δύο γυναίκες, που φτάνουν στην Αθήνα προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Το φιλμ που φιλοδοξεί να συλλάβει μέσα από μια ιστορία μυθοπλασίας την αλήθεια της ζωής ενός μετανάστη στην Αθήνα, προβλήθηκε πρόσφατα στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Δείτε το τρέιλερ:


«Mushrooming» του Τόμας Χούσαρ

avalon

Πολιτική σάτιρα, θρίλερ, σουρεαλιστικό road trip; Το ντεμπούτο του Εσθονού Τόμας Χούσαρ, στέλενει έναν πολιτικό στα δάση για να μαζέψει μανιτάρια με τη γυναίκα του κι έναν ροκ σταρ που βρίσκουν στη διαδρομή. Μόνο που όπως στα παραμύθια οι όχι και τόσο αθώοι ήρωες θα χαθούν στο δάσος, ενώ μια δημοσιογράφος πίσω στον κανονικό κόσμο ετοιμάζεται να αποκαλύψει μερικά βρώμικα μυστικά από τις οικονομικές δοσοληψίες του. Εκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Τορόντο και υπόσχεται χιούμορ πιο σκοτεινό κι από τις απογευματινές σκιές στα πιο πυκνά εσθονικά δάση.

Δείτε το τρέιλερ:


«Dreams of a Life» της Κάρολ Μόρλεϊ

citadel

Διαβάζοντας στα ψιλά των εφημερίδων μια είδηση για την ανακάλυψη του πτώματος μιας νεαρής κοπέλας στο διαμέρισμά της, τρία χρόνια μετά το θάνατό της, η Κάρολ Μόρλεϊ σοκαρισμένη από το γεγονός και αποφασίζει να ανακαλύψει ποια ήταν αυτή η γυναίκα και πως της συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό που προκύπτει είναι ένα απόλυτα πετυχημένο μέιγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, σοκαριστικό και μελαγχολικό μαζί, που μιλά για την βαθιά σκληρή μοναξιά μιας σύγχρονης μητρόπολης, για την επιφανειακή φύση των ανθρώπινων δεσμών με την υφή ενός θρίλερ και την πίκρα της αληθινής ζωής.

Δείτε το τρέιλερ:


«The Legend of Kaspar Hauser» του Νταβίντε Μανούλι

citadel

Μην κάνετε το λάθος να το δείτε ως τίποτα παραπάνω από μια εξυπνακίστικη παραδοξότητα που προσπαθεί σκληρά να είναι hip και cult, αλλά έχοντας τον Βίνσεντ Γκάλο σε διπλό ρόλο, τη μουσική του Vitalic να δίνει τον ρυθμό, μπορεί και να τα καταφέρει. Ενα «αγορίτσι» ξεβράζεται σε ένα ερημικό νησί με τα ακουστικά στα αυτιά του κι ο Σερίφης το παίρνει υπό τη προστασία του. Μέχρι τη στιγμή που η Δούκισσα που έχει τον έλεγχο της χώρας θα στείλει το Βαποράκι να δει τι είναι αυτό που κάνει το παιδί, τόσο ξεχωριστό. Αν αγαπάτε το σινεμά σας τριπαρισμένο και αλλόκοτο, μπορεί να το απολαύσετε ακόμη κι αν συχνά το φιλμ του Μανούλι φλερτάρει ξεδιάντροπα με τη σαχλαμάρα.

Δείτε το τρέιλερ:


«Los Chidos» του Ομάρ Ροντρίγκεζ Λόπεζ

citadel

Περισσότερο γνωστός ως μουσικός για γκρουπ όπως οι At the Drive In και οι Mars Volta, ο Ροντρίγλεζ Λόπεζ κάνει με το «Los Chidos» την δεύτερη κινηματογραφική ταινία του. Η ιστορία μιας Μεξικάνικης οικογένειας που κάνει ότι μπορεί για να ενσαρκώσει τα χειρότερα κλισέ του λατινοαμερικάνικου machismo, είναι η αφορμή για μια ταινία που είτε λατρεύεις είτε μισείς. Προκλητική και γενναία, δεν φοβάται τα σοκ δεν πιστεύει σε ταμπού και προσφέρει μια αληθινά «what the fuck?» εμπειρία.

«Room 237» του Ρόντνεϊ Ασερ

citadel

Αν πιστεύετε ότι «η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι μια ταινία γεμάτη κρυφά μηνύματα, μάλλον δεν είστε μόνος. Μαζί με τον μύθο του φιλμ εδώ και χρόνια, μεγαλώνουν μια σειρά από θεωρίες και θρύλοι ακόμη και για το πιο ασήμαντο σημείο της, που δίνουν τροφή σε μια ιδιότυπη cult. Ο Ασερ, σε αυτό το ντοκιμαντέρ που έχει παίξει σχεδόν σε κάθε φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, εξετάζοντας από τις πιο οσβαρές μέχρι τις πιο εξωφρενικές θεωρίες για το φιλμ, παραδίδοντας κάτι παραπάνω από μια εξονυχιστική σινεφίλ ανάλυση μιας ταινίας που εξακολουθεί να συναρπάζει ακόμη. Και με τους πιο απρόσμενους τρόπους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.