Φεστιβάλ / Βραβεία

«Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x»: μία μέρα πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα, λίγες ακόμα «σταγόνες» από τις ταινίες που θα δούμε.

στα 10

Αύριο, Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνεται ολόκληρο το πρόγραμμα. Περιμένοντας, ρίξετε μια κρυφή ματιά σε μερικές ακόμα ταινίες που θα δείτε στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

«Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x»: μία μέρα πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα, λίγες ακόμα «σταγόνες» από τις ταινίες που θα δούμε.
Πόσα αντέχει ένας έρωτας; Η απάντηση στο «La Guerre Est Declaree» της Βαλερί Ντονζελί

«Magic Trip» των Αλισον Ελγουντ και Αλεξ Γκίμπνεϊ

Βγήκε πριν λίγες βδομάδες στις αμερικανικές αίθουσες κι όλοι μιλούν για το ντοκιμαντέρ που συμπυκνώνει μια από τις πιο φευγάτες εποχές της πρόσφατης ιστορίας. Το «Magic Trip» καταγράφει το συναρπαστικό χρονικό του μυθικού ρόουντ τριπ του Κεν Κίζι με τους Μέρι Πράνκστερς από την Καλιφόρνια προς τη Νέα Υόρκη, πάνω στο θρυλικό magic bus. Το 1964, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Στη Φωλιά Του Κούκου» και μια παρέα φίλων μυημένων στις ψυχοτρόπες ουσίες ξεκινούν ένα βυθισμένο στο LSD ταξίδι προς την παρουσίαση του βιβλίου στη Νέα Υόρκη. Το τιμόνι αναλαμβάνει ο Νιλ Κάσιντι, το αμερικάνικο είδωλο των μπίτνικς που κέρδισε την αθανασία μέσω του βιβλίου «Στο Δρόμο», ενώ στην παρέα των νεαρών χίπηδων ανά στιγμές βλέπουμε τον ίδιο τον Κέρουακ, τον Αλεν Γκίνσμπεργκ - ακόμη και τους Grateful Dead. Οι ταξιδιώτες αποφασίζουν να καταγράψουν το ταξίδι στη 16άρα κάμερα δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Μετά από επεξεργασία περισσότερων από 100 ωρών οπτικοακουστικού υλικού, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο πανί ένα ζωντανό, ανεκτίμητο και ανεξερεύνητο κομμάτι της αμερικάνικης ιστορίας. Τη θέση του αφηγητή αναλαμβάνει ο Στάνλεϊ Τούτσι. Από αυτήν την προβολή, δεν πρέπει να λείψει κανείς! Δείτε το τρέιλερ.

«La Guerre Est Declaree» της Βαλερί Ντονζελί

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι και ερωτεύθηκαν κεραυνοβόλα. Τώρα είναι ξένοιαστοι και απολαμβάνουν τη ζωή με τον μικρό τους γιο, τον Αδάμ, χωρίς να περιμένουν οτιδήποτε να συμβεί. Ξαφνικά όμως οι γιατροί θα διαγνώσουν στο μικρό καρκίνο στον εγκέφαλο και το ζευγάρι θα ξεκινήσει έναν αγώνα επιβίωσης - θα κηρύξει έναν άτυπο πόλεμο. Η Βαλερί Ντονζελί στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας της, γράφει, κινηματογραφεί και πρωταγωνιστεί στην αληθινή ιστορία του γιου της, διατηρώντας μια απρόσμενη αισιοδοξία κι ένα θαυμάσιο αμυντικό χιούμορ. Η ταινία ήταν η επίσημη έναρξη του τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής» του φετινού Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.

«Kalevet» των Αχαρον Κεσάλες και Ναβότ Παπουσάντο

Η πρώτη ταινία τρόμου από το Ισραήλ, προβάλεται στο τμήμα των Μεταμεσονύκτιων Προβολών. Δύο αδέρφια, ένοχα για κάποιο ακατονόμαστο παράπτωμα, το σκάνε από το πατρικό τους σπίτι και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα απομακρυσμένο δάσος. Οταν το κορίτσι αιχμαλωτίζεται στην παγίδα ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου, ο αδερφός της δίνει μάχη με το χρόνο για να καταφέρει να βρει βοήθεια. Από ένα περίεργο καπρίτσιο της μοίρας, η διάσωση του κοριτσιού αποκτά άμεση σχέση με τις ζωές μιας ομάδας νεαρών παιχτών του τένις, ενός δασοφύλακα με το σκυλί του και μιας ομάδας αστυνομικών. Ενα φιλμ γεμάτο υστερικές ανατροπές και θανατηφόρες εκπλήξεις, ευρηματικούς διαλόγους και αποτρόπαιες αλλά ευφάνταστες δολοφονίες, το «Kalevet» υπόσχεται να πάρει τη θέση μιας από τις πιο αναπάντεχες και διασκεδαστικές προβολές του Φεστιβάλ. Δείτε το τρέιλερ.

«Ενας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί (ταινία λήξης)

Η ιρανική ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί, που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, θα είναι η προβολή της επίσημης λήξης των 17ων Νυχτών Πρεμιέρας Conn-x. Από το σκηνοθέτη του «Τι Απέγινε η Έλι», η ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενός ζευγαριού σε διάλυση και ταυτόχρονα ενός ολόκληρου κόσμου σε αποσύνθεση. Η Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Ετσι χωρίζονται και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος να φροντίσει το γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το ’ξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του. Το «Ενας Χωρισμός» εντυπωσίασε φέτος την παγκόσμια αγορά, μια και υπήρξε η εμπορικότερη ταινία στη Γαλλία, ακόμα και από αμερικανικές ή γαλλικές υπερπαραγωγές. Δείτε το τρέιλερ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγορά καρτών διαρκείας και εισιτηρίων, διαβάστε εδώ.

Για περισσότερες ταινίες που θα προβληθούν στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x διαβάστε εδώ και εδώ.

Στο gallery φωτογραφίες από τις ταινίες «Magic Trip» (1 - 3), «La Guerre Est Declaree» (4 - 8), «Kalevet» (9 - 11) και «Ενας Χωρισμός» (12 - 16)