Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: «The Ressurection of a Bastard»: Οχι ένας ακόμη comic book κακός

στα 10

Η ταινία του Ολλανδού Γκουίντο βαν Ντρίελ, βασισμένη στο δικό του graphic novel του, χτυπά σαν γροθιά. Και σε αφήνει απολαυστικά αποπροσανατολισμένο.

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: «The Ressurection of a Bastard»: Οχι ένας ακόμη comic book κακός

Δεν θα ήθελες με τίποτα να βρεθείς εμπόδιο στον δρόμο του Ρόνι, του απειλητικού γκάνγκστερ που είναι ο βασικός ήρωας και ο «μπάσταρδος» του τίτλου, σε αυτή την βίαιη, σκοτεινά χιουμοριστική, υπόγεια μεταφυσική και ανατρεπτική αφηγηματικό και σκηνοθετικά πρώτη ταινία του βαν Ντρίελ.

Βασισμένη στο graphic novel του «Om mekaar in Dokkum», αλλά δίχως να χρειάζεται κανένα εμφανές δάνειο από την γλώσσα των κόμικ, το «The Ressurection of a Bastard» μας συστήνει τον ήρωά του σε μια μάλλον παράξενη φάση της ζωής του: την πρώτη φορά που τον συναντάμε, φορά ένα κολάρο στο λαιμό του και μοιάζει να τα έχει χαμένα. Ψάχνει έναν συγκεκριμένο άντρα, αλλά δεν ξέρουμε γιατί.

Θα το μάθουμε στην πορεία, μαζί με τους λόγους που ο Ρόνι είναι ή ήταν ένας αληθινός μπάσταρδος, μέχρι την στιγμή που ένα απρόβλεπτο γεγονός θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπει την ζωή.

Παράλληλα ακολουθούμε την ιστορία ενός μαύρου παράνομου μετανάστη από την Αγκόλα, που δουλεύει σε μια φάρμα στην επαρχία και αναζητά πολιτικό άσυλο. Η φάρμα εκείνη θα είναι το σημείο στο οποίο ο Ρόνι θέλει να φτάσει, οι λόγοι και η διαδρομή του όμως είναι κάτι που θα ανακαλύψουμε και θα ακολουθήσουμε με έναν αληθινά ευρηματικό τρόπο στην πορεία.

2

Ο βαν Ντρίελ χτίζει μια δική του κινηματογραφική γλώσσα που μπορεί να μην είναι απόλυτα καινούρια, όμως μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στο υλικό του και βρίσκει τον τρόπο να αφηγηθεί την ιστορία του εξηγώντας όσο το δυνατόν λιγότερα. Μπορεί η ταινία του να ξεκινά σαν αίνιγμα και να κλείνει με κάτι σαν έναν γρίφο, όμως μέχρι να φτάσεις από Α έως το Β, έχεις βρει μια σειρά από απαντήσεις -ακόμη και για ερωτήματα που δεν είχες.

Και κυρίως έχεις απολαύσει μια ακατάτακτη μα αληθινά ξεχωριστή ταινία που αρνείται να γίνει ένα τυπικό gangster film δεν ενδιαφέρεται να παραδοθεί στην κωμωδία, αλλά από την αρχή ως το τέλος σε κρατά σε μια ηλεκτρισμένη κατάσταση αμφιβολίας κι ενδιαφέροντος που σε ακολουθεί από κοντά και μετά την έξοδό σου από την αίθουσα.


Η ταινία προβάλλεται στις 19 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στον Δαναό 1 και τις 23 Σεπτεμβρίου στις 19:45 στον Δαναό 2

Δείτε το πρόγραμμα ολόκληρου του φεστιβάλ εδώ.