Φεστιβάλ / Βραβεία

To New York Greek Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο. Για 12η φορά.

στα 10

Eνα πολυποίκιλο πρόγραμμα 25 τίτλων προτείνει φέτος στους Νεοϋορκέζους σινεφίλ το ανανεωμένο New York City Greek Film Festival.

Flix Team
To New York Greek Film Festival επιστρέφει ανανεωμένο. Για 12η φορά.

Τη 12η επέτειο των γενεθλίων του ετοιμάζεται να γιορτάσει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, με το επιτυχημένο docufiction «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, στο Florence Gould Hall Theater του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην καρδιά του Μανχάταν.

Με προφίλ αναμορφωμένο, που δεν αφορά μόνο τον χώρο διεξαγωγής (την εν λόγω αίθουσα θα «σιγοντάρει» η μικρότερη Le Skyroom, με τα μικρού μήκους φιλμ), αλλά και την καλλιτεχνική διεύθυνση, την οποία αναλαμβάνει από φέτος η Μαρία Τζομπανάκη.

Το Κορίτσι με τα Μαύρα 607 Το Κορίτσι με τα Μαύρα του Μιχάλη Κακογιάννη

Μια επιλογή των καλύτερων μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών και ντοκιμαντέρ της πρόσφατης εθνικής μας παραγωγής φιλοξενεί το πρόγραμμα, που θα «κυλήσει» για πέντε μέρες, μέχρι τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις οθόνες του Ινστιτούτου, ενώ το κλείσιμο, το βράδυ της Τρίτης, είναι αφιερωμένο στην απονομή των Βραβείων Κοινού, καθώς και την τιμητική βράβευση του Γιώργου Κιμούλη για το σύνολο της προσφοράς του στις ελληνικές τέχνες.

Τιμητικό αφιέρωμα θα γίνει επίσης στον φημισμένο Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, διανοούμενο και θεωρητικό του κινηματογράφου Νταν Γεωργακά, παρουσία του ιδίου, που θα συνομιλήσει με το κοινό, και συνοδεία της προβολής ενός από τα αγαπημένα του φιλμ, του «Κοριτσιού με τα Μαύρα» (1956) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη

Στο Σώμα Της 607 Στο Σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή

25 ταινίες καθιερωμένων ή ανερχόμενων Ελλήνων δημιουργών θα συστήσει το Φεστιβάλ στους σινεφίλ της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους την πικάντικη κοινωνική σάτιρα «Success Story» του Νίκου Περάκη, την αθηναϊκή περιπέτεια… πολεμικών τεχνών της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν «Chinatown, Τα Τρία Καταφύγια», τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς: Κακόπετρος, 28 Αυγούστου 1944» των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη και «Θεσσαλονίκη 1917, Η φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» του Γρηγόρη Βαρδαρινού, το μουσικό πορτρέτο «Νίκος Παπάζογλου: Εγώ και ο Ισκιος μου» των Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου, τα κοινωνικά «Της Πατρίδας μου η Σημαία» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή και «Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά, καθώς και πολυβραβευμένες μικρού μήκους ιστορίες όπως την «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη, τον «Καουμπόη» του Γιάννη Χαριτίδη ή το «Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα εισιτήρια επισκεφθείτε το επίσημο site του Φεστιβάλ.

new York Greek Film Festival Poster

Το 12ο NYCGRFF πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοαμερικανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος.