Φεστιβάλ / Βραβεία

Ντοκιμαντέρ για το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στις Κάννες

στα 10

Φεστιβάλ Καννών χωρίς λίγη κιτρινίλα δε γίνεται! Φαίνεται ότι την πρώτη θέση, προς το παρόν, παίρνει ο βρεττανός ηθοποιός Κιθ Αλεν (ενδέχεται να τον θυμάστε από το «Trainspotting», ή ως μπαμπά της Λίλι Αλεν, ή ως συντάκτη της Guardian), που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ «Unlawful Killing» και αποκαλύπτει μυστικά για το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ντοκιμαντέρ για το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στις Κάννες
Πριγκίπισα Νταϊάνα - ντοκιμαντέρ για το θάνατό της στις Κάννες

Είναι, βέβαια, εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στις Κάννες συμπίπτει με την ημερομηνία που η Νταϊάνα θα γινόταν 50 ετών. Επίσης και ότι λίγες μέρες νωρίτερα η υφήλιος παρακολουθούσε σύσσωμη το γάμο του γιου της. Μετά από τρία χρόνια έρευνας και προετοιμασίας, το «Unlawful Killing» έρχεται για να παρουσιάσει τις συνωμωσίες, όχι που προηγήθηκαν του θανάτου της Νταϊάνα και του Ντόντι Φαγιέντ, αλλά που συνέβαλαν στο να συγκαλυφθούν οι ένοχοι μετά το συμβάν. Και μάλιστα, κατά την έρευνα του Αλεν, οι ένοχοι δεν ήταν άλλοι από το βρεττανικοί κατεστημένο.

Ο ίδιος ο Κιθ Αλεν εξηγεί, «Η προβολή της ταινίας μου στις Κάννες, όπου είναι συγκεντρωμένα τα media απ’ολόκληρο τον κόσμο, μου προκαλεί ενθουσιασμό και τρόμο. Από το 2004 μου είχε κάνει εντύπωση η επιμονή του Μοχαμεντ Αλ Φαγιέντ να βρει τις απαντήσεις στα ερωτηματικά που προκάλεσε ο θάνατος του γιου του, Ντόντι και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Παρακολουθώντας ινκόγκνιτο τις ανακρίσεις, ήλπιζα να ξεκαθαρίσω και κάποιες δικές μου υποψίες. Αλλά όσα ανακάλυψα ήταν φρικιαστικά. Η ταινία, εν ολίγοις, ανακρίνει τις ανακρίσεις.»

Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Καννών σε λίγες μέρες, στη συνέχεια στην Αμερική και σ’ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από… την Αγγλία. Οι εκεί νομικές υπηρεσίες ζήτησαν να κοπούν 87 σημεία της κι έτσι ο Αλεν αποφάσισε να αποφύγει τη χώρα του εξολοκλήρου…