Buzz

Ντάστιν Χόφμαν: «Το σινεμά διανύει τη χειρότερή του περίοδο»

στα 10

O Nτάστιν Χόφμαν έχει μερικά σκληρά και απαισιόδοξα λόγια να καταθέσει για την κατάσταση του αμερικανικού κινηματογράφου.

Ντάστιν Χόφμαν: «Το σινεμά διανύει τη χειρότερή του περίοδο»

Είτε πρόκειται για τον μπαμπά σας, ή κάποιον θείο σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η ατάκα «δεν υπάρχουν πια μεγάλες ταινίες» ή «δεν φτιάχνουν πια μεγάλο σινεμά» είναι κάτι που έχετε ακούσει. Οσοι σινεφίλ, έχετε προσπαθήσει να αντισταθείτε με πρόσφατα παραδείγματα, αλλά πάντα βλέπετε μία αδιαφορία στο βλέμμα του συνομιλητή σας. Το «they don't make them like they used to» είναι αθάνατο.

Σε αυτές τις φωνές έρχεται να προστεθεί κι αυτή του Ντάστιν Χόφμαν. Ο πάλαι ποτέ «Πρωτάρης» τους αμερικανικού κινηματογράφου όμως μπορεί να έχει ένα μικρό δίκιο. Γιατί, αντίθετα με τον μπαμπά σας, δεν εννοεί ότι τα «Μπεν Χουρ» των προηγούμενων δεκαετιών είχαν μεγαλύτερη ψυχή και star power από το κάθε «Interstellar», αλλά ότι το Χόλιγουντ και το σύστημα των στούντιο έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται για τις «μεσαίες» ταινίες. Δε δίνουν ούτε χρήμα, ούτε χρόνο.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Ντάστιν Χόφμαν κατάλαβε τις γυναίκες χάρη στο «Τούτσι»

dustin hoffman 607

Σε συνέντευξή του στην «Independent», ο δύο φορές κάτοχος Οσκαρ είπε ξεκάθαρα ότι στην τηλεόραση μπορεί κανείς να κάνει περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα από ό,τι στο σινεμά: «Αυτή την ιστορική περίοδο η τηλεόραση προσφέρει την μεγαλύτερη πρόκληση. Το σινεμά βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του. Στα 50 χρόνια που παίζω στο σινεμά, πιστεύω ότι τώρα διανύουμε τη χειρότερη περίοδό του.»

Διαβάστε επίσης: Αλεξάντερ Πέιν: «Αναγνωρίζω ότι έχω ανάγκη τα στούντιο, αλλά δεν τους επιτρέπω τον τελευταίο λόγο»

Graduate 607

Και εξηγεί: «Είναι αδύνατον να κάνεις σωστές, καλές δουλειές με τόσα λίγα χρήματα πια στις μέρες μας. Κάναμε κάποτε τον "Πρωτάρη", μία ταινία που ακόμα αντέχει το στοίχημα του χρόνου, και είχε ένα υπέροχο σενάριο που το δούλευαν τρία ολόκληρα χρόνια. Είχαμε έναν καταπληκτικό σκηνοθέτη κι ένα καταπληκτικό συνεργείο. Ηταν μία μικρή ταινία, γυρισμένη σε τέσσερις τοίχους, μία ταινία ηθοποιών, αυτό ήταν, αλλά μας πήρε 100 μέρες γυρίσματος για να ολοκληρωθεί. Ποιο στούντιο θα το επέτρεπε αυτό σήμερα;»

Ο Χόφμαν απάντησε παρόμοια κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για το αν θα ξανασκηνοθετήσει μετά το «Quartet» (2012). «Εξετάζω ό,τι φτάνει στα χέρια μου. Ομως δεν μου γίνονται και πολλές προσφορές για να ξανασκηνοθετήσω. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το αν είναι κανείς καλός ή όχι. Αλλά με το αν οι ταινίες του φέρνουν χρήματα στα ταμεία...»

Διαβάστε περισσότερα: