Industry

Ντάρεν Αρονόφσκι για το «Νώε»: «I don’t give a fuck!»

στα 10

«Νώε»: μία ταινία που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή της, τα έβαλε με ακραίες καιρικές συνθήκες, χολιγουντιανά στούντιο και την οργανωμένη θρησκεία. Τι έχει να πει ο ίδιος ο δημιουργός της;

Ντάρεν Αρονόφσκι για το «Νώε»: «I don’t give a fuck!»

Το «Νώε» του Ντάρεν Αρονόφσκι έμοιαζε εξ αρχής... καταραμένο. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή της ταινίας το καλοκαίρι του 2012, μία σειρά από ατυχίες, παρασκηνιακοί διαπληκτισμοί του σκηνοθέτη με την Paramount (για το final cut), αλλά και η βιβλική καταστροφή των σετ από τον Τυφώνα Sandy αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση για την έκβαση της ταινίας. Διαβάστε αναλυτικά όλα τα προβλήματα στην πορεία της παραγωγής του «Νώε».

Ακόμα και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, ο Αρονόφσκι χρειάστηκε να επιβάλει στο στούντιο το cut των 132 λεπτών του. Κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος με την «επική διάρκεια».

Μόνο που τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Θρησκευτικές οργανώσεις τόσο από την πλευρά των Χριστιανών, όσο και των μουσουλμάνων, απείλησαν, καταδίκασαν και σε μερικά κράτη κατάφεραν να απαγορεύσουν την ταινία.

1

Και φαίνεται ότι αυτό το τελευταίο, ανάγκασε την Paramount να προβεί σε μία γραπτή δήλωση που συνοδεύει όλα τα προωθητικά υλικά (trailers, teasers, posters) της ταινίας: «Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία του Νώε». Ενας έμμεσος τρόπος δηλαδή να αποφύγεις το «βασισμένη» σε Παλαιά Διαθήκη, Κοράνι ή οτιδήποτε θα μπορούσε να ξεσηκώσει περισσότερη θρησκευτική υστερία.

Στο τελεταυταίο τεύχος του New Yorker, ο Αρονόφσκι απαντά σε όλους και σε όλα. Πώς μεταμορφώθηκε σε enfant terrible της Paramount και πώς νίκησε το στούντιο στην πάλη για το final cut, καθώς χρειάστηκε να αντιμετώπισει τις επιταγές των παραγωγών που τεστάρισαν μία 5η(!) εκδοχή της ταινίας τον Δεκέμβριο σε Χριστιανικά γκρουπς (σ.σ. μία 86λεπτη εκδοχή που ξεκινούσε με ένα θρησκευτικό μοντάζ και τέλειωνε με ένα τραγούδι «χριστιανικού ροκ». Ευτυχώς ο Αρονόφσκι επιβλήθηκε).

«Δεν μου καίγεται γαμημένο καρφί για τα test audiences. Οι ταινίες μου δεν χωράνε σε σκορ. Δέκα άνθρωποι σ' ένα δωμάτιο που προσπαθούν να αποφασίσουν για το αγαπημένο τους παγωτό, μοιραία θα καταλήξουν στη βανίλια.Το σινεμά μου είναι παρφέ με καραμελωμένα αμύγδαλα!»

2

Ομως ο Αρονόφσκι δηλώνει ευχαριστημένος: «Μπορεί όλη η διαδικασία, όλη η διαδρομή της ταινίας να μας έλιωσε, αλλά στο τέλος νικήσαμε. Σας προκαλώ να βρείτε ποια άλλη ταινία που κόστισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια δεν χρειάστηκε να κάνει ούτε ένα επιπλέον γύρισμα. Δεν επιστρέψαμε για reshoots. Η Paramount συμφώνησε τελικά σε 99% των επιθυμιών μου. Οπότε βάζω την υπογραφή μου και το κεφάλι μου για την βερσιόν που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Παίρνω όλη την ευθύνη...»

.

Περισσότερος Νώε:

Tags: noah